Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese koopjes nog geen koopje

Chinese koopjes nog geen koopje

Aandeeltje Amazon? Binnenkort koopt u Jingdong Corp. en AliExpress. Deze Chinese online retailers verkopen u maar wat graag hun waar; Chinezen zelf letten namelijk veel te veel op de prijs. Buiten China zijn diensten veel belangrijker.

Volgens de Wall Street Journal vormen deze spelers nog geen bedreiging voor een bedrijf als Amazon. De krant ziet mogelijkheden voor nicheproducten zoals de trouwjurken van LightInTheBox, het bedrijf met sites in een twintigtal talen dat dit jaar de beurs op ging. 

De Chinese e-commerce markt is sinds dit jaar de grootste ter wereld. In het derde kwartaal was een groei van 42% te zien. De Amerikaanse markt groeide met "slechts" 13%.

Koopje
Chinese bedrijven die hun focus naar het buitenland verleggen, richten zich in eerste instantie op Macau en Hongkong. De Chinese overheid steunt de expansie; kleine exporteurs hebben het makkelijk wat betreft belastingen en douane. Voor consumenten buiten China zijn de prijzen uiterst aantrekkelijk. Een trouwjurk voor 200 euro is natuurlijk een koopje.

Volgens de WSJ moeten de bedrijven hun eigen afhandeling gaan doen om echt in het vaarwater van Amazon en Ebay te gaan zitten. Tot op heden toe worden zaken als verzending namelijk uitbesteed.

Lange termijn
Het aandeel LightInTheBox ($LITB) onderging recentelijk een flinke daling. Het bedrijf is 6,5 jaar oud en heeft een marktkapitalisatie van 367 miljoen dollar. Deze zomer kreeg het een aantal aanklachten aan de broek van beleggingsfirma's die vonden dat LightInTheBox gejokt had over de vooruitzichten.

Momenteel staat het aandeel op 7,96 dollar, terwijl het in mei voor 9,50 dollar op de markt kwam. De balans van het bedrijf ziet er goed uit en het maakt meer winst dan veel andere spelers. De groei vertraagde, maar blijft hoog. Een beetje zoals China in vergelijking met de rest van de wereld, dus.

SeekingAlhpa ziet wel degelijk mogelijkheden, maar pas op de lange termijn als bijvoorbeeld de verzendkosten dalen door wereldwijd producten op te slaan. "The business has a lot of homework to do before it could turn itself around."

We wachten op de beursgang van Jingdong Corp. en AliExpress. Die laatste partij is momenteel druk bezig met de voorbereidingen.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links