Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lang leve de Fed. Of niet?

Lang leve de Fed. Of niet?

Deze week vieren we niet alleen de geboorte van het kerstkindje, maar ook van de Fed. Vandaag precies 100 jaar geleden tekende president Woodrow Wilson de Federal Reserve Act waarmee de Amerikaanse centrale bank een feit was. De Federal Reserve heeft een speciale website waarin teruggekeken wordt op de afgelopen 100 jaar.

Volgende week overhoring sleutelgebeurtenissen bij de Fed in de afgelopen eeuw? In welk jaar werd bijvoorbeeld Roosevelt's Gold Program ingevoerd? Ok, vooruit, u krijgt de kerst vrij, maar wel even kijken op deze historisch interessante webpagina. Wonkblog geeft een leuk inkijkje hoe het eraan toeging bij oprichting van de Fed.

Bankrate heeft een tijdlijn van de geschiedenis van het Amerikaanse bankwezen.

Kritische noot
Leuk feitje natuurlijk, een eeuw Fed, maar voor Amerikaanse media ook aanleiding om eens kritisch naar dit instituut te kijken. Deden ze het wel zo goed, de afgelopen 100 jaar?

"The stated original purposes were to protect the soundness of the dollar and banks and also to lessen the jarring ups and downs of the business cycle." Oeps, schrijft Forbes daar al bij. "Under the Fed’s supervision, boom and bust cycles have continued." Denk aan de grote depressie en recent de grote recessie.

"If we evaluate an organization's performance by what it promised when it was created, the Federal Reserve has clearly failed the American people," aldus de maker van het volgende (lange) docu.

 

Op het altijd vrolijke Zerohedge staat: "Ron Paul Blasts "After 100 Years Of Failure, It's Time To End The Fed." Dat is duidelijkere taal. En hadden de Amerikanen de Fed wel nodig, vragen ze zich nu af? In eerste 125 jaar van het bestaan van de VS was er geen Fed, maar ook geen sprake van significante inflatie.

"What $1.00 purchased in 1789 could be had for a very reasonable $1.08 by 1913. Measure that against what it costs today for the same amount of goods; roughly $25.00. This means the current value of today’s dollar is about .04 cents of what it was in 1913, " aldus Liberty Voice .

Aan de andere kant: in 1913 zaten de Amerikanen met een bankencrisis, dus een oplossing daarvoor en het (proberen te) voorkomen van een volgende ronde van bankproblemen was zeker nodig.

Of een centrale bank daarvoor de beste oplossing zou (kunnen) zijn, doet op de honderdste verjaardag van dit instituut natuurlijk niet meer ter zake.

En we kunnen dankzij Helicopter Ben eigenlijk ook niet meer zonder deze hoeder van de markt (denk taperpaniek, die uiteindelijk al in de koersen zat). Dus vandaag mag de Fed lekker jarig zijn.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2013 15:29
    De Fed is in eigendom van de Wall Street banken en de kanker van het op schuld gedreven financiële systeem. De TBTF banken zijn alleen maar groter en machtiger geworden sinds de crisis, geen bankier is veroordeeld. Dit is de grootste financiële fraude in de monetaire geschiedenis.

    Kijk naar de koopkracht van de Amerikaanse Dollar die 95% is gedaald sinds 1913, het oprichtingsjaar van de Fed. En sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971 is de balans explosief gegroeid. Het is wachten tot het instort.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links