Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Irrationele overdrijving

Philips liep omhoog op de dag dat ze haar resultaten bekendmaakte. Ik sprak een analist over dit fenomeen. Hij zei dat het louter en alleen een verhaal over buitengewone lasten is. In essentie gaat het redelijk met dit bedrijf.

Ik was verbaasd. Als er buitengewone baten zijn, nemen we die mee in de beoordeling. Aan buitengewone lasten moeten we alleen niet te zwaar tillen. Ik doe dat wel. Het gaat namelijk om het verlies op het belang in Vivendi Universal.

Dit belang in het Franse concern verkreeg Philips ooit in ruil voor platenmaatschappij Polygram. Als je iets ruilt, dan doe je dat omdat je afwil van iets en daar iets voor terugkrijgt, dat beter bij je past. Toch?

Opbrengst beschermen
Ik dit geval kreeg Philips iets dat niet paste bij het concern. Iets dat niet bij je bedrijf hoort, moet je direct te verkopen. Nu zegt u: ja, dat kon toen niet. Er was een periode dat ze niet mocht verkopen. Nu had dit wel gekund, als ze gebruik gemaakt had van opties of andere afgeleide producten. Zo had Philips op termijn kunnen verkopen.

Of ze had een put kunnen kopen om haar opbrengst te beschermen. Juist als het om een vreemde eend in de bijt gaat, is het absoluut niet nodig om verlies te lijden - in dit geval op het belang in Vivendi Universal. Voor mij is dit in elk geval voldoende aanleiding om nóg negatiever op Philips te worden, dan ik al was.

Hausse-motief
De vraag die mij diverse malen wordt gesteld, is: waarom zijn we nu lager? Allereerst omdat Amerika nog positief was, toen wij gisteren dichtgingen. Pas na het slot kwam er een bandje met Osama bin Laden tevoorschijn. De eerste tegenvaller voor de Amerikanen is dat, ondanks alle moeite, deze man nog steeds niet dood is.

De volgende tegenvaller is dat hij oproept tot aanslagen en ook dat is geen hausse-motief. Het verhaal van Fed-voorzitter Alan Greenspan over te grote, oplopende tekorten is ook geen reden om vast van te worden. Tel daar weer de slechte bedrijfsberichten bij op van fondsen, die altijd gezien werden als defensieve waarden.

Nee, Akzo Nobel en DSM ontspringen de dans nu ook niet in de daling. Akzo rapporteerde weliswaar een winst, maar sprak zich negatief uit over de toekomst. Het heersende idee is: als nu ook dergelijke fondsen in moeilijker vaarwater komen, wat moeten we dan denken van de winstverwachting van de AEX in totaal?

Irrationele overdrijving?
Een ander interessant punt is, wat vindt ex-premier Wim Kok nu hij zelf ook een optieregeling heeft? Even ter herinnering: enkele jaren geleden sprak hij nog van “exhibitionistische zelfverrijking”. Natuurlijk was dit soms ook het geval, maar toch een leuke spelling van het lot. Achteraf gezien hebben juist de Belastingdienst en daarmee de staat zich eraan verrijkt.

Denk aan al die sukkels, die bij toekenning van de opties direct de aanslag betaalden. Dat is zuur nu deze opties waardeloos zijn. Nu we het toch over overdrijven hebben, als de markt omhoog overdreef, dan overdrijft ze waarschijnlijk ook omlaag. Iedereen die Koninklijke Olie goedkoop vindt: het kan nog véél goedkoper.

Laat ik tot slot een schokkende uitspraak doen. De AEX heeft volgens mij nog veel lagere niveau’s voor ons in petto, maar ik zie ook binnen een aantal weken een rally ontstaan door de start van de oorlog. Alleen doordat die strijd langer duurt dan we nu denken, moet volgens mij het ergste nog komen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vooral in afgeleide produkten zoals warrants en opties en deze posities kunnen op elk moment veranderen. Privé belegt hij in index- of obligatie-opties en grote fondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links