Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alternatieven voor Ledencertificaten

Beste Tjerk,

De afgelopen periode is er nogal wat negatief nieuws omtrent de Rabobank. Ik heb daarom de Ledencertificaten aangeboden ter verkoop. Kun je een aantal alternatieven noemen?

De eerste associatie die mensen hebben met beleggen is het uitzicht op mooie koerswinsten. Maar gezien de marktomstandigheden vindt de laatste jaren een verschuiving plaats naar beleggen gericht op inkomen.

De Rabobank Ledencertificaten keren bijvoorbeeld een aantrekkelijke rente uit. Toch zal er op 4 december voor een recordbedrag aangeboden worden aan de Rabobank. En de Rabobank zal het hoogstwaarschijnlijk netjes terugkopen tegen de nominale waarde. Vanaf januari is de koers weer overgeleverd aan de grillen van de markt.

Dat vermogen dat vrijkomt moet ergens heen. De renterekeningen leveren vrijwel niets op en een belegger in Ledencertificaten kan in principe tegen een stootje, die heeft afgelopen jaren immers in vol vertrouwen in achtergestelde leningen belegd en dat vaak voor significante percentages van de beleggingsportefeuille.

Wat zijn dan de alternatieven?

Regel één bij beleggen is spreiden en dat kan onder andere zeer eenvoudig met ETF’s (trackers). Nu is dus de wens om een portefeuille samen te stellen die een cashflow oplevert die om en nabij de cashflow van de certificaten ligt.

Dat zijn helaas geen zekerheden, immers dividenduitkeringen kunnen wijzigen, denk aan KPN; maar het kan ook een koekje van eigen deeg zijn; dat hebben we afgelopen jaren gezien bij de Ledencertificaten en bijvoorbeeld aandelen Royal Dutch Shell.

Hier een rijtje met ETF’s met een aantrekkelijke cashflow:

iShares STOXX Global Select Dividend 100 (DE000A0F5UH1)
Deze ETF belegt in fysieke effecten met een bovengemiddelde dividenduitkering. Het huidige uitkeringsrendement is circa 5,5% op jaarbasis; uitkering per kwartaal.

iShares EURO Dividend UCITS ETF (IE00B0M62S72)
Een redelijke spreiding over aandelen van Europese Euro-bedrijven binnen verschillende sectoren. Het dividendrendement ligt momenteel op circa 3,88% op jaarbasis. Niet zeer hoog, maar dat is de kostprijs voor weinig specifiek risico. Het broertje van deze ETF is de Europese variant waarin ook de aandelen in onder andere Ponden en Zwitserse Franken zijn opgenomen. Deze kent een significant hogere directe uitkering: DE0002635299

PIMCO Short-Term High Yield Corporate Bond Index (IE00B7N3YW49)
Een High Yield ETF, met obligaties met relatief korte looptijden, kent een uitkeringsrendement van circa 5%. Deze ETF is in dollars, maar er bestaat inmiddels een variant die het valutarisico afgedekt heeft: IE00BF8HV600.

SPDR Barclays Emerging Markets Local Bond UCITS ETF (IE00B4613386)
Beleggen in emerging markets kent vanzelfsprekend een bepaald risico. Ten behoeve van de spreiding kan dit echter een mooie positie zijn, zeker gezien de inmiddels afgestrafte valutakoersen. Het uitkeringsrendement ligt momenteel op circa 5,61%. Let wel, de notering is in dollars/

DBX Stoxx® Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (LU0292101796)
Dit is een leuk alternatief voor het specifieke risico van één olieaandeel zoals Shell. U spreidt direct over meer dan 30 aandelen binnen Europa. Shell telt wel voor circa 20% mee in de portefeuille. Het dividendrendement is circa 4,1% per jaar.

iShares U.S. Preferred Stock ETF (US4642886877)
Deze belegging in preferente aandelen is in dollars. Het uitkeringsrendement is circa 5,48% op jaarbasis. Door de gestegen rente en de iets zwakkere dollar is de koers dit jaar teruggevallen, wellicht een mooi moment om wat op te pikken;

De optelsom is dat u een breed gespreide portefeuille kunt samenstellen met een directe cashflow die niet onderdoet voor de Rabobank Ledencertificaten. En het mooie van ETF’s is dat u direct in- en uit kunt stappen. Niet een maand wachten, niet eerst lid worden, gewoon beursgenoteerd en zeer transparant.

Nu maar hopen dat Sinterklaas niet zijn inkopen, naar verwachting 550 miljoen euro, helemaal financiert met de verkoop van Ledencertificaten, want dan kan het voor de Rabobank nog eens een kostbare feestmaand worden.

 


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2013 15:20
    Is het rendement op een Rabobank ledencertificaat dus eigenlijk best goed!
    De vergelijking met obligaties gaat enigszins mank en omdat vergelijking met aandelen ook niet direct gemaakt kan worden is het een 'tussenproduct'.
    Ik heb verder geen belangen, anders dan het bezitten van enkele ledencertificaten binnen een gespreide portefeuille. Maar daar passen ze dan ook prima in.
  2. [verwijderd] 29 november 2013 15:44
    Beleggers in Ledencertificaten zijn vaak niet meteen aandelenbeleggers en veel alternatieven hierboven zijn aandelentrackers. Verder moet men eens verder kijken dan het sentiment. Soortgelijke leningen van andere partijen (achtergesteld/perpetueel) noteren boven pari en hebben een lagere rating van de Rabobank. Een voorbeeld is de Achmea 6,0% perpetual, die staat boven de 100% en geeft 6% vaste rente. De RLC noteren a pari en keren minimaal 5,2% uit, per kwartaal en de onderliggende formule is de 10jaars rente +1,5%. Dus wanneer rentes fors oplopen loopt je uitkering ook mee op en dek je dus rente risico af. Dat doen die vastrentende perpen niet.

    De koers van ledencertificaten is dus mijns inziens helemaal niet gek voor de langere termijn.
  3. [verwijderd] 29 november 2013 18:10
    Zonder meer interessant om dit rijtje ETF's te noemen, maar evenals Rommen ben ik van mening dat dit voor een groot aantal beleggers van Ledencertificaten geen passende oplossing is. Wellicht dat Robeco Financial Institutions Bonds een beter alternatief is. De dollarbelegger zou zich eens kunnen verdiepen in bijvoorbeeld ING prime Rate trust. Als ik overigens kijk naar het rendement van de achtergestelde obligaties die Rabobank deze week in dollars uitgaf, ben ik niet zo pessimistisch voor de koersontwikkeling van de ledencertificaten in 2014. Probeer maar eens aan een variabele perp te komen met een minimum rente van zo'n 5% zonder cap. Er moeten natuurlijk niet teveel boetes al la libor bijkomen. Voor de goede orde; Ik beleg in ledencertificaten.
  4. Joh 1 december 2013 06:44
    Toekomstige rentestijgingen worden opgevangen door de
    ledencertificaten 10 jaarsrente+1,5%. Een prima product om inflatie op te vangen.Dat is ook de reden dat ik rentecertificaten in de portefeuille vasthoud. Ik zie geen reden om ze te verkopen. Sterker nog als de koers in januari onderuit gaat(wat ik niet geloof)is dat een uitstekend moment om bij te kopen.
  5. Cudi 1 december 2013 14:11
    Ik heb alles in de verkoop staan. Ten eerste omdat ik denk dat er een flinke daling zal plaatsvinden ten gevolge van de bangmakerij in de media. Angst is toch wel een erg belangrijke emoties bij beleggen. De volumes van de afgelopen 2 maanden spreken boekdelen.

    Ook heb ik heb het geld binnenkort wsl nodig en iedere keer een maand wachten voordat ik over het geld kan beschikken is nadelig en tevens denk ik er in de nabije toekomst dan een flink verlies op te maken gezien de verwachte koersdaling.

    In de Rabobank echter heb ik de volste vertrouwen.

    We gaan het zien.
  6. WillemM 2 december 2013 21:22
    quote:

    Cudi schreef op 1 december 2013 14:11:

    Ik heb alles in de verkoop staan. Ten eerste omdat ik denk dat er een flinke daling zal plaatsvinden ten gevolge van de bangmakerij in de media. Angst is toch wel een erg belangrijke emoties bij beleggen. De volumes van de afgelopen 2 maanden spreken boekdelen.

    Ook heb ik heb het geld binnenkort wsl nodig en iedere keer een maand wachten voordat ik over het geld kan beschikken is nadelig en tevens denk ik er in de nabije toekomst dan een flink verlies op te maken gezien de verwachte koersdaling.

    In de Rabobank echter heb ik de volste vertrouwen.

    We gaan het zien.

    Waarom verkopen als de je denkt dat de koers flink gaat dalen? of denk je dat de Rabo maximaal opkoopt? Ik denk dat de koers wel eens flink kan zakken ondanks inmenging Rabo.
  7. Cudi 4 december 2013 14:08
    quote:

    WillemM schreef op 2 december 2013 21:22:

    [...]

    Waarom verkopen als de je denkt dat de koers flink gaat dalen? of denk je dat de Rabo maximaal opkoopt? Ik denk dat de koers wel eens flink kan zakken ondanks inmenging Rabo.
    Huh, ik snap je niet. Lijkt me logisch als je verkoopt als je verwacht dat de koers flink zal dalen. Rabo koopt inderdaad maar dat verkopen ze door aan grote partijen, ook lees ik vanochtend in de krant dat de certificaten naar de beurs gaan.

    Mijn certificaten zijn in ieder geval allemaal verkocht vandaag.

  8. forum rang 6 effegenoeg 4 december 2013 14:15
    quote:

    Cudi schreef op 4 december 2013 14:08:

    [...]
    Huh, ik snap je niet. Lijkt me logisch als je verkoopt als je verwacht dat de koers flink zal dalen. Rabo koopt inderdaad maar dat verkopen ze door aan grote partijen, ook lees ik vanochtend in de krant dat de certificaten naar de beurs gaan.

    Mijn certificaten zijn in ieder geval allemaal verkocht vandaag.

    Ik heb de helft verkocht om de ontwikkeling te blijven volgen.
    Als beursgenoteerde obligatie (wat nog door de leden moet worden goedgekeurd) ga ik op de votaliteit wellicht er weer breder in. Eerst de belangstelling van buiten maar eens afwachten.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links