Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed doet 't expres

Fundamentals doen er nauwelijks meer toe. Het zijn de centrale banken, met name de Fed, die de beurzen in beweging zetten. Nu is er al een tijdje sprake van dat de stimuleringsmaatregelen van de Fed teruggeschroefd zullen worden (tapering). Maar dit verhaal verandert nog vaker van richting dan een windvaan.

Mijn betoog is dat de Fed dit expres doet. Als ik kijk naar hoe het verhaal van tapering in de media is gekomen met daarop de ontkenning, daarna de bevestiging, gevolgd door een tijdschema wat ook weer om de zoveel dagen veranderde, concludeer ik dat dit gewoon opzet is.

Het op het verkeerde been zetten van de belegger is Fed-beleid. Iedere keer als de beurzen te ver vooruit lopen op de muziek, krijgen ze weer een knauw door (hernieuwde) taper-geruchten.

Bewegende doelen
De Fed geeft zogenaamd zekerheid over het moment waarop de taper kan aanvangen. Zo moet de werkloosheid onder de 6,5% vallen of inflatie over de 2,5% terechtkomen.

Maar deze week kwamen er weer geluiden dat taper wellicht eerder kan beginnen. En, mind my words, binnenkort komen er geruchten dat de werkloosheidlimiet wordt verlaagd en dat QE gewoon doorgaat. Zo zullen de limieten continu worden verlegd.

De actieve belegger wordt zo helemaal murw gebeukt. De les, die keer op keer wordt gegeven, is: “Don’t bet against the Fed”. Het kuddegedrag van beleggers is door het Fed-beleid nu opgelegd. Als een brave sullige Labrador moet de belegger nu uit de hand van de Fed eten.

Af en toe krijgt de Labrador het dreigement dat hij op zijn lazer krijgt, om uiteindelijk toch een kluif toegeworpen te krijgen. Na de twijfel van de Labrador of het baasje nog van hem houdt, komt de euforie als het baasje hem de kluif geeft.

Daad bij woord
Keer op keer herhaalt zich dit patroon waardoor de situatie er een is van een overmoedig baasje met een schichtige Labrador. Vertaald naar beleggers betekent dit beleid frequente correcties van 5 tot 10%, gevolgd door rallies van 10 tot 20%, waarbij de Fed steeds meer bevestiging ziet in dat zij de markten volledig in haar macht heeft.

Maar een Labrador kan je maar zolang dreigen met een pak rammel (taper), ooit zal het baasje de daad bij het woord moeten voegen; puur en alleen om zijn geloofwaardigheid in stand te houden. De Fed zal dus op een gegeven moment daadwerkelijk beginnen met taper (pak rammel).

Net als de Labrador, zullen de beurzen erg angstig reageren. Totaal overweldigd door deze gedragwijziging, breekt paniek uit. Dit zal dan snel weer als excuus gebruikt gaan worden om QE te vergroten in plaats van te verkleinen.

De Fed speelt het spel dus juist om ieder wapen die tot haar beschikking heeft zolang mogelijk te gebruiken (dus eerst zolang mogelijk dreigen, als het dan echt niet meer werkt, dan pas daad bij woord voegen). Zo wordt het eindpunt zo ver mogelijk verlegd (na mij de zondvloed).

Kentering
Deze verziekte (en opgelegde) relatie tussen beleggers (Labrador) en de Fed c.s. (baasje) is absoluut niet duurzaam te noemen. Na iedere afstraffing moet de beloning namelijk groter worden om de Labrador/belegger nog uit zijn hok te lokken; zo zal de Fed/baasje haar QE/kluifjes programma dus om de zoveel keer moeten verhogen.

Als dat gebeurt dan komen de beurzen in een blow-out fase waarin de Fed exponentieel meer QE moet begaan om hetzelfde effect op de beurzen te krijgen. Vroeg of laat, echter, wordt de marginale opbrengst van QE negatief en dan zijn de rapen niet alleen gaar, maar staat de gehele keuken in de hens.

Tot dit moment knauw ik nog lekker op een kluifje en hoop ik dat ik morgen geen pak rammel krijg. Maar in mijn dromen verlang ik naar groene weiden waar ik mijzelf voorzie van eten middels jacht. Oh wat mis ik de vergane dagen van spannende jacht. Woef!


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 25 november 2013 15:17
    Tot dit moment knauw ik nog lekker op een kluifje en hoop ik dat ik morgen geen pak rammel krijg. Maar in mijn dromen verlang ik naar groene weiden waar ik mijzelf voorzie van eten middels jacht. Oh wat mis ik de vergane dagen van spannende jacht. Woef!

    Hebben we wat gemist, ben je overstag? Tot recent adviseerde je toch consequent long goud en short aandelen?
  2. [verwijderd] 27 november 2013 16:08
    Je ziet ook aan de volatility skew bovenop het al lage niveau van de volatility dat de bernanke put (als er wat gebeurt red bernanke ons wel) steeds meer aan populariteit wint en er helemaal geen waardering meer wordt gegeven aan echte puts.

    Ik heb zelfs al een keer negatieve put skew neer moeten zetten bovenop een 0 slope, dat ging helemaal nergens over maar ondertussen zit ik ook elke dag wel een paar honderd euro theta af te tikken en dat irriteert mij ook maar dat gaat zich een keer betalen.

    Heb nu een leuk overschot aan maart puts, begin nieuwe jaar, al dat gezeik in Amerika weer waarvan men nu weer roept dat dit zo snel mogelijk geregeld moet worden blabla, tuurlijk, amerika is last second @ best en dat gaat weer wat spanningen geven en dan tot die tijd maar hopen op wat beweging af en toe.
  3. Cybres 28 november 2013 10:36
    quote:

    plof® schreef op 25 november 2013 15:17:

    Tot dit moment knauw ik nog lekker op een kluifje en hoop ik dat ik morgen geen pak rammel krijg. Maar in mijn dromen verlang ik naar groene weiden waar ik mijzelf voorzie van eten middels jacht. Oh wat mis ik de vergane dagen van spannende jacht. Woef!

    Hebben we wat gemist, ben je overstag? Tot recent adviseerde je toch consequent long goud en short aandelen?
    Precies....eindeloos gewauwel van deze 'expert' maar wel stiekem je papieren positie veranderen......op zijn minst moet je dan natuurlijk aangeven dat je je portfolio hebt aangepast en je verlies hebt genomen......
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links