Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtig omhoog

Al weken zeggen pers, analisten en strategen dat er een correctie aankomt op de beurzen. Er zijn ook genoeg beleggers, die ook reageren onder mijn column, die al tijden (soms meer dan een jaar) zeggen dat dit toch echt de top in de markt moet zijn.

Ondertussen hebben we al vijf correcties gehad dit jaar, waarbij vooral de terugval in juni fors was. Er komt ook zeker een correctie aan, maar nu nog niet. Ik verwacht dat de huidige opleving in de komende weken nog een aantal procenten door zal zetten voordat een belangrijke top in de markt wordt gezet.

De aandelenmarkten bevinden zich al sinds 2009 in een bullmarkt en dit zal ook in het komende jaar naar mijn mening worden voortgezet. Toch zijn correcties noodzakelijk om de contouren van deze trend te bepalen.

S&P 500: verder omhoog
Eind vorige week testte de S&P 500 nog kortstondig de stijgende kortetermijnbodemlijn, waarna afgelopen vrijdag alweer de all time high werd aangescherpt. De onderliggende kracht blijft sterk en ik verwacht dat de huidige stijging verder voort wordt gezet richting 1870.

Het is lastig om een precies doel aan te geven zodra zowel de all time high als de bovenkant van het langere stijgende trendkanaal opwaarts worden gebroken. Bij 1870 ligt een Fibonacci-projectieniveau en dat is nog ongeveer 65 punten verwijderd van de huidige stand.

Steunniveaus liggen bij de sinds oktober stijgende bodemlijn van 1792 en bij horizontale niveaus:

  • 1777
  • 1775
  • 1760

Toch lijkt de kans groot dat de huidige blow-off beweging in de komende weken wordt voortgezet waarbij we op een gegeven moment (richting de 1870 tot 1900) wel zeer alert moeten worden op toppatronen.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: weerstand rond 398
Ik gaf afgelopen vrijdag al aan dat een aantal belangrijke aandelen in de AEX hun dalende toppenlijn braken, of op het punt stonden dit te doen. Ik noem daarbij namen als ASML en Shell die deze doorbraak al bewerkstelligden en Unilever die op het punt staat dit te doen (na enkele intraday-speldenprikjes erboven).

Ditzelfde zien we ook nog steeds terug in de AEX. De index brak al enkele malen intraday opwaarts door de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek, maar nog niet structureel. Ondertussen ligt de bovenkant van dit sinds eind 2012 aanwezige stijgende trendkanaal bij de jaartop.

Deze lijn ligt nu bij 398,20 met een jaartop bij 398,30. Deze zone is dus de te breken weerstand voor deze week. Ondanks dat de huidige consolidatie erg lang duurt en u soms de moed kunt verliezen, blijft dit naar mijn mening het meest realistische scenario voor de komende weken.

Een doorbraak en versnelling naar ongeveer 420 voordat een belangrijke middellangetermijntop wordt gevormd en de AEX een correctie van ongeveer 10% kan gaan starten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Opwaartse druk
In het kortetermijnbeeld werd vorige week de bovenkant van de vijfde gap precies teruggetest bij 393,70. Deze gap maakt deel uit van een recent gevormd dubbel bodempatroon, een doji-hammer met een island reversal.

Dit blijft in het kortetermijnbeeld de eerste steun. Daaronder ligt de onderkant van de gap bij 392,50 en de belangrijke en vaak geteste bodemlijn bij 388. Pas onder de 385,70 zal het kortetermijnbeeld verzwakken. Hier ligt:

  • de onderkant van de vierde gap
  • de voormalige jaartop
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem

Toch verwacht ik dat het neerwaarts potentieel zeer beperkt blijft deze week. De opwaartse druk kan vandaag en in de komende dagen verder worden opgevoerd om de stijgende toppenlijn bij 398,20 te breken.

Hierboven kan de blow-off beweging starten en er zijn daarna tot aan de 420 bijna geen weerstanden meer te vinden. Kortom, de visie voor de komende weken blijft ongewijzigd en de opwaartse druk kan weer verder worden opgevoerd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. sloebervos 25 november 2013 09:13
    Beste vrienden,de openingskoers was....397,66. en de winnaar was...ikzelf.Sorry mensen maar ik denk dat alle optimisten met mij blij zullen zijn.Dank U Bas,maar nu begin ik toch verkooporders te geven.Eerste 10 verkocht aan 3,75€(openingskoers)Volgende order, 10 aan 3,95€.En dan zien we wel.Nog een prettige dag aan alle optimisten .Het is veel aangenamer optimist te zijn en het kost niet duurder!
  2. [verwijderd] 25 november 2013 09:34
    De meest oneerlijke praktijken dit boeven spel, steeds spikes up meteen en naar die stoploss, bam weg, voor je nog kan verkopen.

    Gewoon dat gratis geld stop zetten, wordt iedereen eens wakker.

    Shorts worden gewoon geroosterd, wit wassen is dit, snel geld van kleine ophalen, tegen computers win je nooit.
332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links