Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Grote aandelen

De vraag is niet of, maar wanneer de AEX gaat versnellen boven de stijgende toppenlijn. Ondanks een periode van consolidatie in de AEX boven de 387–388, blijft de onderliggende kracht intact. Deze week ligt de stijgende toppenlijn bij 397,50, volgende week is deze stijgende toppenlijn te vinden bij 398,20.

Hiermee komt de toppenlijn ongeveer gelijk te liggen aan de huidige jaartop van 398,30. Deze toppenlijn is onderdeel van een sinds eind 2012 stijgend trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Tot op heden startte elke correctie dit jaar vanaf een hogere jaartop die precies langs deze lijn lag.

De laatste paar weken blijft de AEX tegen deze toppenlijn aandrukken. Tijdens de vorige vijf correcties werd deze toppenlijn slechts kortstondig aangeraakt waarna de correctie direct begon. Dit is één van de tekenen van de huidige opwaartse kracht in de AEX. Andere tekenen komen vanuit het feit dat tijdens de vierde en vijfde correctie van dit jaar de onderkant van het trendkanaal niet meer werd bereikt.

Alert worden
Ook was de herstelbeweging vanaf de vorige 366-bodem de snelste opgaande herstelbeweging van dit jaar en ging deze gepaard met vijf opwaartse gaps. Het is dus nog steeds wachten op de verwachte doorbraak en de opwaartse versnelling. Begin dit jaar heb ik een koersdoel voor de AEX afgegeven van 400 tot 420 punten.

De onderkant is ondertussen bereikt en ik verwacht dat in de komende weken de AEX de bovenkant ook ongeveer moet kunnen raken. Zodra dit doel in zicht komt, moeten we wel zeer alert worden op toppatronen aangezien ik rekening houd met de start van een forse correctie in de eerste periode van 2014 van ongeveer 10%.

In het kortetermijnbeeld werd een week geleden een dubbel bodempatroon gevormd, een doji-hammer tegelijk met een island reversal. Dit patroon werd gevormd tijdens de terugtest naar de 388-steun. Hiermee is deze steun verder versterkt. De 5e opwaartse gap die tijdens deze island-reversal op de borden werd gezet lag tussen de 392,50 en 393,70.

366-bodem
Dit waren ook direct de eerste steunniveaus. Gisteren testte de AEX precies de bovenkant van deze gap (393,70) terug. Hiermee blijft de sterke opwaartse kracht in het zeerkortetermijnbeeld ook intact. Pas onder de 385,70 verzwakt het kortetermijnbeeld. Hier ligt niet alleen de onderkant van de vierde gap, maar ook de voormalige jaartop en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem.

Zal de opwaartse doorbraak boven de stijgende toppenlijn vandaag al plaatsvinden, of wordt deze opnieuw uitgesteld en moeten we volgende week boven de jaartop komen om de versnelling te starten? Zodra deze weerstanden worden gebroken, verwacht ik een voorlopig laatste stijging die mogelijk de vorm kan krijgen van een zogenoemde blow-off beweging.


Klik op de grafiek voor een grote versie

RDS
Welke aandelen zouden deze stijging dan moeten dragen? De meeste aandelen in de AEX bevinden zich in een stijgende langere trend. De stijging wordt dus breed gedragen. Ik zal nu enkele aandelen bespreken die een interessante koersbeweging maakten in de afgelopen tijd.

Een van de aandelen die al een jaar in een zware correctiemodus zat is Royal Dutch Shell. In dit zwaarwegende aandeel zijn echter al langere tijd de contouren van een dalende wig zichtbaar (positief patroon), waarbij het aandeel de laatste dagen al meerdere keren boven de dalende toppenlijn wist te sluiten. De correctie is hiermee ten einde gekomen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

ASML
ASML startte enige tijd geleden vanaf een hogere all-time high een forse correctie. Hierbij testte het aandeel ook de bovenkant van een steil stijgend trendkanaal. In de afgelopen week testte ASML de onderkant van dit kanaal en gisteren brak het boven de dalende toppenlijn van de correctiefase. Ook voor ASML is hiermee de correctie ten einde gekomen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Aegon & Unilever
Aegon brak boven een belangrijke top, startte hierna een forse opwaartse versnelling en er is nog genoeg potentie over. Ook zwaargewicht Unilever testte (na een hogere all-time high bij 33) de onderkant van de stijgende langere trend. In de afgelopen dagen brak Unilever al even intraday boven de dalende toppenlijn van de correctiefase. De kans is groot dat het aandeel binnen enkele dagen hier definitief boven weet te sluiten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

495 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2013 09:09
    quote:

    dmmsch schreef op 22 november 2013 08:57:

    morgen Nikkei long = vk pendeing 15571 1000 pips danke
    so muss sagen oder posten kom wieder nicht rein warum????? muss ich mir was denken !!das da was.......wird leute leute
    Dmmsch,

    Hast du IE11 auf die computer?
    Dan ist es warscheinlich die compatibilitat.

  2. Lyss 22 november 2013 09:22
    quote:

    dmmsch schreef op 22 november 2013 08:57:

    kom wieder nicht rein warum????? muss ich mir was denken !!das da was.......wird leute leute
    Hallo Dmmsch, auf ihre Arbeit kommen sie hier rein, aber zu Hause nicht. Folgendes wäre also zu versuchen.
    Ändern sie ihr Passwort für IEX wenn sie an ihre Arbeiststelle sind: gehen Sie nach Mijn IEX, dann Profiel rechts oben anklicken; unten an dieser Seite steht Wijzigen, anklicken und danach können Sie ihr Passwort ändern. Benützen sie das neue Password dann zu Hause. Wenn dass nicht funktioniert, ist ihr Problem etwas wobei man von Draussen (hier) nicht helfen kann ...
    Viel Erfolg!
  3. dmmsch 22 november 2013 09:25
    quote:

    Lyss schreef op 22 november 2013 09:22:

    [...]
    Hallo Dmmsch, auf ihre Arbeit kommen sie hier rein, aber zu Hause nicht. Folgendes wäre also zu versuchen.
    Ändern sie ihr Passwort für IEX wenn sie an ihre Arbeiststelle sind: gehen Sie nach Mijn IEX, dann Profiel rechts oben anklicken; unten an dieser Seite steht Wijzigen, anklicken und danach können Sie ihr Passwort ändern. Benützen sie das neue Password dann zu Hause. Wenn dass nicht funktioniert, ist ihr Problem etwas wobei man von Draussen (hier) nicht helfen kann ...
    Viel Erfolg!
    danke mal sehn stimmt so ist es
495 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links