Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Vermaas: "Euronext is trendsetter"

De Amsterdamse Effectenbeurs, beter bekend als Euronext Amsterdam, ontplooit de laatste tijd veel nieuwe initiatieven. De beurs aan het Damrak lanceerde een reeks duurzame indices, een speciale beurs voor MKB-ondernemingen en recentelijk ook mini-opties en –futures.

Zijn deze innovaties de nieuwe wapens van Euronext in de strijd tegen de oprukkende concurrentie? Een gesprek met CEO Cees Vermaas.

De laatste jaren is de concurrentie verhevigd. Alternatieve beurzen als Chi-X en TOM gaan de strijd keihard aan. Hoe kan Euronext te midden van deze nieuwe, deels door Europese regelgeving ingegeven, concurrentie toch een centraal handelsplatform blijven? 

“Euronext is in dit speelveld de enige gereglementeerde markt waar naast noteringen ook handel in aandelen, exchange traded products (ETP’s) en derivaten plaatsvindt.” 

“Ondanks dat er concurrentie is binnen de handel in financiële instrumenten heeft Euronext nog steeds een leidende rol. Vraag en aanbod komen bij elkaar en de prijsvorming is indicatief voor andere markten.” 

Mini-futures
“Alternatieve platformen zijn daarnaast afhankelijk van Euronext als “market of reference”. Wij kunnen goed leven met concurrerende platformen, maar we vinden het wel belangrijk dat die concurrentie plaatsvindt op een gelijkwaardige basis.”

Cees Vermaas
Cees Vermaas

Is productinnovatie daarbij een belangrijk instrument? We zien de laatste tijd een aantal nieuwe producten verschijnen, zoals de mini-futures. Wat is de reden achter deze lanceringen? 

“Door de dynamiek op de markt is een continu proces van productaanpassingen aan de orde van de dag. De Amsterdamse markt heeft zich historisch gezien trouwens altijd al bewezen als innovatieve beurs. We hebben trends gezet in Europa.” 

“Nederlanders beleggen van oorsprong heel veel in opties op aandelen en indices, waardoor de futuresmarkt tot op heden nog niet tot ontwikkeling is gekomen bij de particuliere belegger. Het grote futurescontract (FTI) is ook relatief groot."

Rechtstreeks positie in de AEX
"Een beweging van 1 punt in de index levert al 200 euro winst of verlies op. Door met de mini-futures te komen, 1/10 van het grote contract, kan de particuliere belegger met een kleinere hefboom heel efficiënt en rechtstreeks positie nemen in de AEX index."

"Via internet hebben particuliere beleggers steeds makkelijker en goedkoper toegang tot onze producten. Ze kunnen steeds eenvoudiger in- en uitstappen. Met de Mini's wordt ook de drempel van de minimale inleg een stuk lager." 

Hoe wil Euronext zich positioneren in een klimaat waarin de Nederlandse beurs als instituut aan waarde lijkt te verliezen, met steeds meer computergestuurde handel en een gebrek aan spraakmakende beursgangen? Wat is in de toekomst de toegevoegde waarde van Euronext voor beleggers?

“De beurs van Amsterdam leeft als nooit tevoren en de waarde van dit instituut groeit juist. Wat veel mensen niet weten is dat er de laatste jaren voor honderden miljarden aan kapitaal is geplaatst en opgehaald via Euronext.” 

Meer dan een handelsplatform
“Ik zie voor de beurs een veel bredere rol dan alleen maar het bieden van een handelsplatform voor effecten. Het is voor het bedrijfsleven steeds moeilijker om aan voldoende krediet te komen om groeiplannen te realiseren, onder meer door de strikte eisen voor banken.” 

“Euronext Amsterdam heeft het initiatief genomen om grote financiële Nederlandse partijen in verbinding met elkaar te brengen en een groot fonds te creëren waaruit het midden- en grootbedrijf kan lenen. Dit wordt een extra financieringsbron voor de bedrijven. 

"De beurs treedt ook steeds meer op als het kenniscentrum bij uitstek in Nederland op het gebied van geld en financiën. Financiële educatie is erg belangrijk en daar steken wij veel energie in, met bijvoorbeeld de AEX Academy en de Amsterdam Exchange Experience."

Een retailbelegger heeft in principe geen invloed op waar een order wordt uitgevoerd. Dat bepaalt de broker, of een smart order-systeem. Waarom zou zo'n belegger er volgens u toch aan moeten hechten dat dat op Euronext gebeurt?

“De handel op Euronext is transparant en vindt plaats onder strenge regels en intensief toezicht. Euronext heeft de meeste aansluitingen van marktparticipanten waardoor vraag en aanbod de hoogste concentratie op Euronext kent.” 

Verkeerde been
“Tevens is Euronext een onafhankelijke partij en is ook het tegenpartijrisico te allen tijden gegarandeerd door middel van clearing bij een gerenommeerde onafhankelijke partij als LCH.Clearnet SA.”

De rechtszaak die Euronext voert tegen het concurrerende platform TOM over het AEX-merk kan ook imagoschade opleveren. Bent u daar niet bang voor als u die strijd aangaat?

“De rechtszaak had juist tot doel het AEX-merk te beschermen en daarnaast misleiding van de consument te voorkomen. Euronext is naar de rechter gegaan omdat onze merkenrechten werden geschonden en deze partijen onvoldoende transparant waren richting de belegger.” 

“Beleggers werden op het verkeerde been gezet doordat zij in de waan werden gelaten te handelen in AEX-producten terwijl het in werkelijkheid ‘ imitaties’ waren die ook niet op de meer liquide Amsterdamse beurs werden verhandeld. Wij hebben deze zaak dan ook glansrijk gewonnen.”


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: mini's

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links