Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ONE, Alex of Evi?

Ze timmeren flink aan de weg en proberen de particuliere belegger soms te verleiden met fraaie rendementen. Evi van Van Lanschot, Alex Vermogensbeheer en Robeco ONE spelen in op de behoefte naar eenvoudige beleggingsproducten voor particulieren die op een eenvoudige manier willen meespelen op de financiële markten. Alex en ONE schermen daarbij nadrukkelijk met de behaalde rendementen.

Alex laat in zijn TV spots zien dat over een periode van vijf jaar een rendement is behaald van 58%. Robeco ONE bestaat nauwelijks een jaar, maar brengt in zijn TV reclame een rendement van 8,9% in beeld. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik vind het buitengewoon onverstandig van beheerders deze percentages zo te presenteren. De kern van beleggen is om op een verantwoorde en vooraf vastgestelde wijze om te gaan met risico's.

Het is de bedoeling dat daaruit, in ieder geval op langere termijn, een positief rendement resulteert. Welk rendement dat is, blijft vooraf ongewis en hangt van veel factoren af. In het verleden behaalde rendementen kunnen alleen begrepen worden als daar een duidelijk toelichting op wordt gegeven en in het perspectief van de gelopen risico's wordt geplaatst. Dat kan natuurlijk niet in een televisiereclame. Ik doe een oproep naar de twee beheerders die rendementspercentages in televisiereclames niet meer weer te geven. Zo, dat is gezegd. Nu kijk ik nog kort naar de drie producten en vergelijk ik vooral op de kosten.

Robeco ONE
Robeco ONE bestaat uit drie gemengde beleggingsfondsen die wereldwijd beleggen volgens verschillende profielen: defensief, neutraal en offensief. De hoofdcategorieën worden voor de drie fondsen als volgt belegd:

  Defensief Neutraal Offensief
Obligaties 65% 40% 20%
Aandelen 20% 40% 60%
Vastgoed 0% 5% 5%
Grondstoffen 5% 7,5%  10%
Liquiditeiten 10% 7,5%  5%

 

Robeco One belegt voornamelijk in andere beleggingsfondsen. Naast bovengenoemde standaardverdeling, is er ook nog binnen de categorieën onderscheid. Zo belegt defensief obligaties voor een groot deel in staatsleningen, terwijl offensief geen positie in staatsleningen neemt. Robeco ONE kan op basis van zijn visie en verwachtingen bovengenoemde standaardindeling aanpassen.

Op de website van Robeco ONE staat uitgebreide informatie, maar eerlijk gezegd vind ik deze verwarrend. Naast de genoemde risicoprofielen is er de suggestie dat er ook nog een categorie-indeling is naar leeftijd: de twintiger, dertiger en veertiger. Dat is niet het geval. Robeco wijst er alleen op dat er voor deze verschillende groepen specifieke voordelen zijn. Voor de veertigers wordt als voordeel genoemd dat met Robeco ONE het geld altijd opneembaar is: "Je kunt altijd bij je geld en kosteloos opzeggen."

Dat is ongelukkig geformuleerd en feitelijk onjuist. Ongelukkig, omdat het suggereert dat uitstappen mogelijk zonder koersverlies zou zijn. Beter is aan te geven dat verkoop van de positie in het fonds dagelijks mogelijk is tegen de dan geldende koers. Onjuist is het genoemde kosteloos opzeggen, omdat bij verkoop Robeco ONE wel degelijk een opslag in rekening kan brengen van maximaal 0,6%. De actuele afslag voor Robeco ONE Neutraal is 0,1%.

Robeco ONE rekent voor alle drie de profielen dezelfde kosten: 1,45%. Hierin zijn volgens Robeco alle kosten opgenomen, ook die van de beleggingsfondsen waarin Robeco One belegt. Robeco ONE krijgt naar eigen zeggen alle service- en beheerfees, waaronder ook de operationele kosten, van deze fondsen volledig terug.

Alex Vermogensbeheer
Alex Vermogensbeheer kent vijf profielen: defensief, behoedzaam, offensief, speculatief en zeer speculatief. Rendementen van alle profielen staan op de website van Alex. Alle profielen, uitgezonderd het defensieve profiel, kunnen voor maximaal 100% in aandelen beleggen. Voor het defensieve profiel geldt een maximale aandelenpositie van 50%. Defensief en behoedzaam richten zich alleen op grote Europese ondernemingen. Offensief betrekt in zijn beleid ook middelgrote bedrijven, terwijl de twee speculatieve varianten ook kleine ondernemingen in portefeuille kunnen opnemen.

Voor alle profielen geldt dat wat niet in aandelen is belegd, naar obligatietrackers gaat. Dat betekent dat defensief minimaal voor 50% in obligaties is belegd. Belangrijk verschil met Robeco ONE is dat op basis van modellen Alex kan besluiten aandelenposities flink af te bouwen tot zelfs 0%. Voordeel is dat zo, bij een juiste inschatting van de markt, flinke koersverliezen kunnen worden vermeden. Het risico is dat bij onjuiste visie, mogelijk forse koerswinsten worden misgelopen.

Alex geeft redelijk veel informatie op zijn website, maar is niet zo uitgebreid als Robeco. Voor meer informatie moet de vermogensbeheerder worden benaderd. Alex rekent voor alle profielen dezelfde kosten: 1% over het vermogen en een prestatievergoeding van 10%. Die prestatievergoeding wordt alleen berekend als het vermogen aan het einde van het jaar hoger is dan dat in voorgaande jaren. Daarnaast betaalt u circa 0,15% aan kosten als (tijdelijk) in obligatietrackers wordt belegd.

Evi van Lanschot
Evi Van lanschot is er in twee varianten: beheer en advies. Ik richt mij op de beheervariant. Daar valt overigens niet zoveel over te zeggen omdat Evi, meer dan de andere twee, maatwerk lijkt te leveren. De informatie op de website is in ieder geval minder uitgebreid. Duidelijk is dat in overleg met Evi uw risicoprofiel wordt vastgesteld. Er zijn vijf profielen: inkomensgericht, defensief, neutraal, groeigericht en offensief.  Afhankelijk van het profiel wordt belegd in voornamelijk Europese aandelen, obligaties en ook wel vastgoed en grondstoffen.

Het meest risicovolle profiel belegt voor het grootste deel in aandelen. Het defensieve profiel is meer gericht op obligaties. Evi gebruikt voor het beheer uitsluitend beleggingsfondsen. Met betrekking tot de kosten heeft Evi als enige beheerder een onderscheid naar de verschillende profielen. De kosten van inkomensgericht beleggen bedragen 0,67%, en dat loopt op naar uiteindelijk 1,39% voor het offensieve profiel. Zoals aangegeven bij de andere twee beheerders, zijn er ook bij Evi additionele indirecte kosten.

Dat kan bij Evi oplopen tot minstens 0,5%, aangezien de beheerfee van de beleggingsfondsen indirect ten laste komt van de Evi belegger. Weliswaar sluist Evi de ontvangen distributievergoedingen terug naar de Evi klant, maar ik schat dat dit gemiddeld niet meer is dan 50% van de beheerkosten. Dat betekent dat de werkelijk kosten voor de laag risico klasse zeker 1,17% zullen bedragen, en voor het hogere risicoprofiel minimaal 1,89%.

Conclusie
Mijn conclusie: De drie vermogensbeheerders maken veel reclame voor hun producten. Daar is niets mis mee, maar kijkt en vergelijkt u vooral zelf goed alle informatie alvorens u keuzes maakt. Er zijn behoorlijke verschillen, niet alleen met betrekking tot de kosten, maar ook ten aanzien van het beleid dat gevoerd wordt. Neem gerust de gerealiseerde rendementen als indicatie, maar let nog veel meer op de gehanteerde beleggingsstrategie en de daaraan verbonden risico's.

Overigens vind ik voor alle drie de beheerders de kosten van defensief beheer, met grote nadruk op (laagrenderende) obligaties, vrij hoog. Tot slot geef ik per beheerder één mij specifiek in het oog springend voor- en nadeel aan.

  Voordeel     Nadeel
Robeco ONE Transparante strategie Duur defensief profiel
Alex Onderscheidend beheer Grote impact bij verkeerde visie
Evi Tariefstructuur profielen Duur offensief profiel

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 november 2013 11:00
    Lekker man, flink in obligaties beleggen, het middel voor onbenullen en angsthazen. Net als in het voetballen, je kan altijd in plaats van die gewaagde dieptepass die kan leiden tot de goal ook gewoon de bal breed opzij schuiven op eigen helft als je niet al te goed bent of geen risico wil nemen. Dan neem je ook geen risico maar dat hoeft ook niet als je ongeacht het resultaat toch een paar ton salaris in je zak kan schuiven zoals de gemiddelde voetballer en fondsbeheerder.

    In het verleden was met een spaarrente van 6 procent dat nog wel te doen als je alternatief was bedrijfsobligaties die 7-12% konden bieden. Nu met de lage rentes is het gewoon geen alternatief meer om dat te doen en doodleuk aan je klanten te vertellen dat 3% per jaar het maximaal haalbare is voor een defensieve porto.

    Deze producten zijn dus bedoeld voor onwetenden, die gewoon een paar procenten per jaar willen zonder iets van de beurs af te weten. Het is dus de vraag of een IEX lezer deze producten wil. Het lijkt me logisch dat iemand waarvoor deze producten bedoeld zijn beter af is met het vergaren van meer kennis door wat boeken te lezen of een cursus te volgen, zodat deze producten niet meer voor hem bedoeld zijn. In elk geval is hij waarschijnlijk beter af met een 'normale' offensieve portefeuille ipv een defensieve.
  2. forum rang 5 theo1 14 november 2013 11:15
    Hangt van je doelen af.

    Als je niks van beleggen weet en er ook niks van wil weten, koop je de simpelste, goedkoopste en breedste tracker die er is.

    Als je daarnaast ook nog te lui bent om een rekening te openen en het symbool van die tracker op te zoeken, laat je dat door Alex of Evi doen. Kost een paar centen, maar dan hoef je ook helemaal niks meer zelf te doen.

    Als je goed wil zijn in beleggen, moet je er energie in steken. Zonder garantie. Als ik goed wil leren pianospelen, dan moet ik er ook tijd en moeite voor doen, en pas als ik dat doe, merk ik wel of ik er talent voor heb en of ik het ook echt leuk vind.

    Ik denk dat de klanten van dit soort diensten gewoon een spaarrekening met een lekkertje willen. Geen moeite en een rendement dat hopelijk na inflatie en belasting positief is. Volgens mij is dat best legitiem.
  3. bdj 14 november 2013 12:37
    Ik heb sinds maart ofzo een rekeningetje lopen bij Alex, profiel is behoedzaam en het rendement is volgens het grafiekje nu 9,x procent. Vergeleken met het rendement van de DJ Euro stoxx Total Market 14,x procent.
    Ik neem even aan dat hier de kosten nog vanaf moeten.

    Persoonlijk haal ik meer rendement maar dan heb ik ook wel eens buikpijn (zoals gister). Met Alex heb ik dat niet. Ik ben wel benieuwd hoe snel ze reageren op een eventuele correctie en of de koerswinst dan meteen verdampt is.
  4. forum rang 5 DurianCS 14 november 2013 14:13
    quote:

    bdj schreef op 14 november 2013 12:37:

    Ik heb sinds maart ofzo een rekeningetje lopen bij Alex, profiel is behoedzaam en het rendement is volgens het grafiekje nu 9,x procent. Vergeleken met het rendement van de DJ Euro stoxx Total Market 14,x procent.
    Ik neem even aan dat hier de kosten nog vanaf moeten.

    Persoonlijk haal ik meer rendement maar dan heb ik ook wel eens buikpijn (zoals gister). Met Alex heb ik dat niet. Ik ben wel benieuwd hoe snel ze reageren op een eventuele correctie en of de koerswinst dan meteen verdampt is.
    Helaas is het succes van ingrijpen door Alex bij slechte beurs nogal wisselend. Ging uitstekend in 2008, maar bar slecht in 2011. Dus het is goed bedoeld, maar het resultaat is onzeker.
  5. forum rang 5 DurianCS 14 november 2013 14:20
    quote:

    bdj schreef op 14 november 2013 14:17:

    Durian, interessant. Ik geef het een jaar en daarna ga ik heroverwegen of ik misschien beter zelf 25x1k posities kan innemen.
    Ja, is lastig. Zelf zit ik nu 2 jaar in Zeer speculatief, en dat blijkt goed uit te pakken (25% per jaar), maar dit waren wel goede beursjaren.
  6. [verwijderd] 14 november 2013 16:03
    Met zo veel goede vrienden heb je geen vijanden meer nodig:)

    Leuk dat je ook vrienden mee neemt in dit soort onderzoekjes:)
    Je weet dat we bij Today's Tomorrow ook gewoon portefeuilles hebben.
    We hebben dit onafhankelijk na laten rekenen. Kijk maar eens op de site van het Fondshuis.

    Maar ik hoor je graag. fondshuis.nl/downloads/finish/15/226

    Met vriendelijke groet

    Cees
  7. Met Effekt 15 november 2013 11:56
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 14 november 2013 16:10:

    En voor de liefhebbers die vastrentende bescherming willen hebben, maar ook bij oplopende rente meer rendement willen dan een standaard obligatie portefeuille fondshuis.nl/downloads/finish/15/222
    Dus Marcel bel even

    Cees
    Cees, beide portefeuilles zien er goed uit. Met name omdat jullie in 2008 positief afsloten terwijl de meesten, waaronder ikzelf, toen flink verlies leden. Chapeau. In een dalende markt zal ik aan jullie denken.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links