Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Yellen en de goudkoers

Yellen en de goudkoers

Het sterk meevallende banenrapport in de Verenigde Staten van afgelopen vrijdag zorgde voor een mooie plusdag op de beurzen. Deze week merken we daar echter weinig meer van en koersen de markten voorzichtig wat lager. Ook de goudprijs moet inleveren.

Bij het edelmetaal is de correctie behoorlijk forser. Goud verloor enkele procenten en zoekt daarmee opnieuw het steunniveau op van 1270 dollar tot 1280 dollar. Meevallende banencijfers zijn immers goed voor de economie, maar slecht nieuws voor goud.

Alles draait namelijk nog steeds om tapering. En wel of niet taperen hangt af van de toestand van de economie. Een goede economie betekent tapering en dat heeft een drukkend effect op de goudkoers.

Flink verloren
Op Bloomberg las ik dat het aantal openstaande shortposities in goud vorige week klom met liefst 37% dankzij het banenrapport. Twee jaar geleden was het gemeengoed om te denken dat edelmetaalprijzen naar de hemel zouden reiken.

Iedereen wilde goud en zilver kopen en Willem Middelkoop beleefde hoogtijdagen omdat al zijn voorspellingen uitkwamen. Dit jaar heeft goud echter 23% van zijn waarde verloren. De keer hiervoor dat goud zo fors verloor was een hele tijd geleden.

Het is dus ook historisch gezien een enorm negatief jaar voor goud. Wat er gebeurt als de Fed zijn quantitative easing niet afbouwt, maar mogelijkerwijs zelfs uitbreidt, kunt u wel raden.

Drie mogelijkheden
Voor mij, als contrair belegger, liggen hier dus kansen. Ik verwacht een rustige week, waarbij beleggers uitkijken naar aankomende donderdag als Janet Yellen speecht.

Begin 2014 volgt zij Ben Bernanke op als president van de Federal Reserve en alleen zij kan ons nieuws vertellen over het verlagen van de stimuleringen. Er zijn drie scenario’s mogelijk:

 1. Janet Yellen spreekt open en duidelijk over tapering.
 2. Ze vertelt dat er niet getaperd gaat worden.
 3. Ze draait er omheen en de echte uitspraak volgt in januari.

Ondanks de sterke economische cijfers van vorige week denk ik niet dat het zo'n vaart zal lopen met tapering. De markten zullen heftig reageren op het nieuws en dit soort ingrijpende zaken zullen in mijn ogen liever over het jaar heen getild worden, tot het moment dat Yellen echt de baas is en aan het roer staat.

Opte 1 valt daarom af. Daarmee blijven optie 2 en 3 over. Voor optie 2 geldt hetzelfde verhaal. Janet Yellen zal op dit moment geen grove uitspraken doen, omdat zij nog helemaal niet voor 100% het beleid voert.

Niets concreets
Ik denk dat we dus nog steeds geen concrete uitspraak te horen krijgen omtrent tapering en dat kan de goudprijs wat op laten leven. Mits de koers boven de steunzone van 1270 dollar per troy ounce blijft bewegen, kijk ik daarom na de toespraak naar longposities.

Op moment van publiceren heeft Duijvestijn geen posities in goud. Hij heeft mogelijk wel andere posities waar hij niet over schrijft.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Gerelateerd

Janet Yellen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Wordt het niet tijd om niet klakkeloos het woord 'tapering' over te nemen als er even snel een engelstalige blogpost wordt gegrepen om te vertalen tot een origineel artikel ?

Een woordenboek zegt:
gradually decreasing until little remains
becoming gradually narrower (long tapering fingers)
the act of gradually lowering the size or amount (the doctor prescribed the tapering of the dose)

Gewoon vertalen met "afbouwen" "geleidelijk verminderen" of iets dergelijks. Ik denk dat minstens de helft van de beleggers dat niet eens doorhebben, dat het gewoon "minderen" betekent maar denkt dat het een nieuwe magische actie is.
TURBO-TA
0
OldAndWise
0
"Iedereen wilde goud en zilver kopen en Willem Middelkoop beleefde hoogtijdagen omdat al zijn voorspellingen uitkwamen. Dit jaar heeft goud echter 23% van zijn waarde verloren. De keer hiervoor dat goud zo fors verloor was een hele tijd geleden.

Het is dus ook historisch gezien een enorm negatief jaar voor goud. Wat er gebeurt als de Fed zijn quantitative easing niet afbouwt, maar mogelijkerwijs zelfs uitbreidt, kunt u wel raden."

Op welke wereld leef jij meneer Duivenstijn?
- Hoeveel mensen / investeerders in Nederland hebben fysiek goud of zilver in bezit? Als percentage zal het beneden 5% zijn. Is dat "iedereen wil goud en zilver".
- historisch gezien is het een geweldig jaar om "fysiek goud te kopen". Helaas wat minder als je papier goud of derivaten kocht. Margin calls iemand?! Maar met derivaten spelen betekent niet dat je in edelmetaal investeert.
- Je hebt geen posities in goud of zilver maar uiteraard wel in de concurrent(en) toch? Misschien even vergeten te vermelden?
Willempie3
0
QE3 zelf is maar 1000 miljard per jaar.
Amerikaanse huizen met 12 procent in 1 jaar omhoog is een waardestijging van ongeveer 2000 miljard per jaar.
Amerikaanse aandelen met 25 procent omhoog in 1 jaar is zelfs 4000 miljard waardestijging per jaar.
Een hefboompje van 6 ! En een flinke zeepbel die alleen van de kunstmatig lage QE-rente afhangt. Het moet wel fout gaan als de tapering ooit echt begint en de rente ooit naar normale nivo's terugkeert van een procent of 5. Dit was trouwens ook de oorzaak van de crash in 2008. Dalende huizenprijzen door een rente die tot 5 procent gestegen was. Ja, die was zelfs verhoogd door de FED en de ECB zelf tot 4 a 5 procent. Denk maar eens terug aan de baby-steps van Greenspan van 0,25 procent omhoog in 2005-2006.
En dat moesten ze wel doen omdat de inflatie in die tijd vrij hoog was. Als het robuuste herstel van Janet Yellen komt, zal de inflatie ook erg hoog zijn. Ik denk dat je voorzichtig kunt gaan stellen dat er helemaal geen tapering gaat komen in 2014.
Koop dus maar goud want dat is in 2013 zowat 500 Dollar gedaald op het woord "tapering".
Denk voor de grap ook maar eens aan Japan waar de QE-hoeveelheid na minder dan 1 jaar ineens even meer dan verdubbeld werd en de Yen met ruim 20 procent onderuit ging.
QE uitbreiden is veel makkelijker en aantrekkelijker dan het taperen ervan....

W3.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Janet Yellen

Column door: Selwyn Duijvestijn

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl k...

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente columns van Selwyn Duijvestijn

 1. mrt '16 The Big Short: Apple 19
 2. mrt '16 Zoek de groei 3
 3. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32

Gerelateerde instrumenten

 1. Gold World Spot (USD) 1.580,37 12:22
  -1,24
  -0,08%