Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik blijf een beer

U weet al dat ik short zat in Facebook en nog steeds zie ik een negatief patroon en krijg ik een verkoopsignaal in de Twindicator, maar gezien de gekte rond Twitter en dus socialmedia-aandelen heb ik even winst gepakt in deze positie.

Als iemand me enkele weken geleden gebeld had voor de Twitter-IPO en gezegd had dat de indicatieprijs 25 dollar zou zijn, had ik hem of haar direct voor gek verklaard. De uitgifteprijs werd 26 dollar. De opening werd nog gekker; het ging plus 75%. Wie is er nu echt gek?

Hij die 26 dollar te hoog vindt of de belegger die op 45 dollar koopt? Maar laten we even denken dat Twitter op een koers van 44,90 dollar slechts 44,3 maal de omzet (ze maken geen winst dus dat getal kan ik niet gebruiken) goed geprijsd is.

Stuntprijzen
Dan is Tesla die 9,3 maal de omzet staat en Facebook dat natuurlijk meer vergelijkbaar is op 16,8 maal de omzet staat en wel winst maakt een koopje. Om op soortgelijke waarderingen te komen als Twitter zou Facebook een koersdoel van 127 dollar van mij krijgen.

Nu ben ik op geen van deze aandelen bullish en dat zegt iets over mijn mening over Twitter. Ik kan dan ook niet wachten op de short turbo’s en de introductie van putopties.

Maar denk goed na voor je met social media stunt.

Twitter is dus een verkoop in mijn beperkte gedachtenwereld. Natuurlijk kunnen ze in India en andere delen van de wereld gaan twitteren maar het gaat mij om geld verdienen.

Facebook is dus officieel een verkoop maar als het omlaag gaat krijgen we nog kansen genoeg. Om Facebook echt te laten dalen moet Twitter meezakken anders kun je beter de spread spelen (pair trade) en Twitter short en Facebook long.

Tesla bedankt dat je zo mooi via de grafiek werkt.

Overdreven omlaag?
Ik moet eerlijk bekennen dat het eerst te lang duurde en dat er dus met opties moeilijk geld te verdienen was aan de enorme daling. Het geeft wel weer aan hoe moeilijk het is om beer te zijn wat dat betreft kun je maar beter lekker met de kudde meehollen.

Op het hoogtepunt was dit bedrijf 23,6 miljard dollar waard, nu 16 miljard. Er is dus in een paar autobrandjes tijd 7,6 miljard beurswaarde af en dat is nog steeds, ervan uitgaande dat ze 21.000 auto’s verkopen, veel te veel geld voor een tentje als dit.

Ze moeten dus ruwweg 761.900 dollar per geproduceerde auto aan aandeelhouderswaarde creëren. Mijn langetermijnkoersdoel staat op 62 dollar, maar dat is nog veel te hoog en aangezien er omhoog enorm overdreven werd zou er omlaag ook overdreven moeten worden.

Autobrandjes
De SEC kijkt of de drie autobranden die dus 2,5 miljard waarde per auto opleverde voor de shorts een bijzondere oorzaak hebben. Ik denk dat de autobranden niet de reden zijn van de recente daling.

Ze hebben problemen om voldoende accu’s te krijgen van Panasonic en het aandeel is gewoon extreem gestegen en de behavioral finance leert ons dat beleggers gemakkelijk winst nemen en dus dat de daling altijd heftiger is bij een aandeel wat goed geperformed (gepresteerd) heeft.

Mijn andere short Zillow is even op een steunniveau. Ik heb even een butterfly van mijn positie gemaakt maar als de steunlijn niet houdt, moet ik meer dalingspotentieel aanbrengen.

Netflix wil ook nog niet echt dalen, ik ben niet echt een geduldige belegger en dus denk ik eraan mijn positie dicht te zetten. Pas onder de 320,91 dollar heb ik een verkoopsignaal

Trulia was ook een van mijn shorts, hierin heb ik winst genomen en ben nu glad. Het is overigens nog lang geen koopsignaal.

Sprekend over nog geen koop, Wendy’s de hamburgergigant met lekkerder hamburgers dan de andere burgerbakker, viel vorige week omlaag op slechtere resultaten. Als ik naar de korte grafiek kijk, lijkt het erop dat ze zo nog een paar dollar lager kunnen.

De weekgrafiek geeft alleen aan als dat echt gebeurt en ze echt nog een paar dollar lager gaan dan is het herstel in dit aandeel ineens heel broos geworden. Ik heb geen positie.

Het Belgische Thrombogenics was even uitgebroken en ik kocht ze op de uitbraak en stond dezelfde dag nog 8% winst, maar het aandeel viel direct terug. Nu zit ik er niet in voor de daytrade en dus maar hopen dat 18 houdt in dit bodemingsproces.

De weekgrafiek geeft me goede hoop dat het allemaal goed gaat komen. Ik ben benieuwd wat onze Belgische lezers van dit aandeel vinden?

Ahold zit ik nog short, deze week (14 november) cijfers. Hopelijk komt mijn idee uit.

Sexy tante Post? Heel lang was PostNL het lelijke eendje van de beurs. Maar PostNL was vorige week de grote stijger in de AEX en daarmee is het voor veel mensen een mooie zwaan geworden.

Ik zie het een beetje als een acceleratie van de trend en dat is voor mij het einde van de beweging.

Apple heeft een consolidatie achter de rug en moet nu gaan uitbreken aan de bovenkant. Ik zit long en blijf het een goedkoop aandeel vinden.

Rimm lijkt op een bodem beland. Maar let op: het is het spel van de grote jongens deze overname.

Sprekend over gevaarlijk: Bitcoin. Ik heb helaas geen grafiek, maar wel een paar leuke artikelen op  Business insider. Het kan een megabubbel zijn en het kan ook naar 1 miljoen (het blijft dan een bubbel).

Als u een bedrijf heeft zou ik u adviseren niet zomaar deze munt als betaalmiddel te accepteren. Maar wellicht moeten we wachten op een boek van Willem Middelkoop: Als de Bitcoin valt?

KPN doet het ondanks de afgeketste deal met Slim bijzonder goed en juist omdat ik het niet begrijp heb ik mijn positie opgeruimd in mijn fonds

Imtech ook onbegrijpelijk slechte cijfers. Ik zit long en blijf wachten op de shortcovering. Fundamenteel is het helaas geen koop. Ik ben blij dat ik een deel van mijn aandelen voor de cijfers heb opgeruimd.

Fugro is wel koopwaardig. Uitgaande van de toekomstige winst staat het aandeel 4,2 maal de winst en uitgaande van huidige winst 10,7 maal de winst. Kortom fundamenteel leuk

Algemene dijkbewaking voor ASML! Als ze uit de opgaande trend vallen is het aandeel homeless.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. guyvg1 12 november 2013 11:46
    Ik volg Thrombogenics intens, maar ben zeker geen expert.
    Jetrea is in de VS (nog) geen groot succes.
    Momenteel dienen de oogchirurgen daar Jetrea vooruit te betalen en moeten enkele maanden wachten op hun geld. Dat verandert bij invoering van de J-code vanaf 1 jan 2014.
    Thr. doet zelf de verkoop in de VS: klein buitenlands bedrijf, geen uitgebreid verkoopteam, te lang wachten voor toepassing, Jetrea dient bewaard bij minus 20°, chirurgen verdienen meer aan operatie...).
    Eind van deze week komt vermoedelijk het bericht dat het AMD onderzoek wordt stopgezet, daling richting 16 euro kan het gevolg zijn.

    Aan de positieve kant zien we de Jetrea-goedkeuring in Duitsland en Groot-Brittannië, waar het in een vroeger stadium mag toegepast.
    Studies geven aan dat de slaagkans dan hoger ligt.
    Alcon/Novartis trekken mee aan de kar om het label zo ruim mogelijk te maken.
    Thr. is bezig om de bewaartemperatuur van -20° naar -6° te verhogen.
    Shorterspercentage blijft hangen op 10%.
    Voor het potentieel in de VS dient gewacht tot najaar 2014 (resultaat eerste halfjaar), zodat Novartis in Europa sneller de zaken kan inschatten en eventueel het bedrijf overnemen.

    Een tweede molecule ivm met kankeronderzoek werd door Roche teruggegeven, mogelijk om hun blockbuster Avastin te beschermen.
    Vermoedelijk gaat nu het onderzoek richting kinderkanker en is een afsplitsing met het moederbedrijf mogelijk.

    Cash heeft Thr. voldoende.

    Mijn scenario: dit jaar richting 16 euro en eind 2014 omstreeks 33 euro.

    mvg
    guy

  2. forum rang 4 efreddy 12 november 2013 21:25
    Bitcoin op de huidige prijs een bubbel?
    Als iedere persoon wanneer het maximale BTC zijn aangemaakt 0.003 BTC in bezit heeft (aan de huidige prijs ongeveer 0.81€ per persoon ) zijn ze allemaalverdeeld.
    Bij een prijs die 100000 keer hoger ligt zou men van een bubbel kunnen spreken daar het dan om 81000€ gemiddeld per persoon zou gaan maar toch niet bij 81 cent.
    Wat de goudvoorraad betreft,die zal gemiddeld ongeveer rond de 850€ liggen per persoon.
    (Ik zit qua goud ruim boven dit gemiddelde ,bij de BTC zit ik er maar lichtjes boven).
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links