Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plannen en gokken gaan niet samen

Plannen en gokken gaan niet samen

“Carl, waar gaat de markt volgens jou naar toe?” Herhaaldelijk krijg ik in mijn praktijk en op evenementen deze vraag. Zelfs als ik de mensen net verteld heb over het belang van gedrag en hoe moeilijk het is om op korte termijn rendementen te voorspellen.

Toen ik in Zuid Afrika was als spreker op een event, kreeg ik zelfs de volgende gedetailleerde vragen:

  • Hoe gaat de economie van de VS zich nu verder ontwikkelen?
  • Welke kant gaat de rente op?
  • Is het nu het moment om te gaan beleggen in Japan?
  • Zijn huizenprijzen nu echt aan het herstellen?

Ik begrijp volledig waarom mensen deze vragen over ‘het juiste moment’ stellen. In de eerste plaats gaan veel mensen uit van het idee dat je een mening moet hebben over de financiële markten, de economie of Japan, want dan denkt een ander dat je intelligent en slim bent.

Sport, politiek en geld

Als je het over dat soort dingen hebt heb je vast meer geld en kun je beter beleggen dan anderen, toch?

Nee.

Ten tweede, als je niet meepraat over sport of politiek, dan kun je het altijd nog over economie en geld hebben om bij de groep te horen. (Ook niet waar, het voelt alleen maar zo). Misschien vind je al die onderwerpen wel leuk om te bespreken, maar pas op: we zijn op het punt aangekomen dat de economie en de financiële markten op voetbal beginnen te lijken. Iedereen denkt het vanaf de zijlijn beter te weten dan de spelers op het veld.

Natuurlijk is het leuk om op een feestje te praten over wat ‘de markt’ zal gaan doen. Maar hou jezelf niet voor de gek! Alles wat we weten over de markt komt uiteindelijk neer op niets anders dan een handjevol gissingen, beter bekend als voorspellingen.

Gokken kost geld

Voorspellingen over de markten in de toekomst blijken vaak onjuist te zijn. We kunnen namelijk gewoon niet zo goed voorspellen welke kant iets op gaat. Dus waarom zouden we onze uiterst belangrijke beslissingen over geld afhankelijk maken van voorspellingen?

Precies. Je weet zelf eigenlijk ook wel beter. Vertrouwen op een gevoel of een beredeneerde gok is een garantie om er later een slecht gevoel aan over te houden. En het gaat je zeker geld kosten.

In plaats van volledig te vertrouwen op voorspellingen die je financiële beslissingen bepalen, moet je je richten op de basisprincipes:

  • Waar sta je vandaag?
  • Denk goed na over waar je naar toe wil en welke doelen je wilt bereiken
  • Zorg voor spreiding en kies voor beleggingen met lage kosten waarmee je een betere kans hebt om die doelen te bereiken
  • Blijf je zo gedragen, voor een heel lange tijd!

Tja, dat lijstje klinkt veel minder spannend dan speculeren of en wanneer de Dow Jones door de 16.000 punten gaat, of de AEX door de 400. Maar dat lijstje voorkomt ook dat je domme dingen doet met je geld. Zoals denken dat het een goed idee is om je beleggingsportefeuille in te vullen op basis van gissingen en gokjes.

In geval je nog mocht twijfelen, zeg ik het nog maar eens: langetermijnplannen en giswerk gaan niet samen!


Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe niet langer domme dingen met je geld'. Certified financial planner Robert van Beek vertaalde zowel het boek als deze column in het Nederlands. Robert is zelf ook auteur van diverse boeken en artikelen over geldzaken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Carl Richards

Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe n...

Meer over Carl Richards

Recente artikelen van Carl Richards

  1. nov '13 De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille 1
  2. jun '15 Belegger, dit is het moment om te oefenen
  3. jan '14 Je kunt meer kanten op dan links of rechts 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 november 2013 00:16
    Onzinnig, er is niks mis met gokken. Kan er winstgevend zijn als je de trend in de gaten houdt.
    Tuurlijk, als je als een sukkel gelooft in de goedkoop/duur theorie en bij elke stijging short gaat verlies je alleen maar geld. Guy Boscart weet alles van verliezen met shorts. Maar als de beurs stijgt en je hebt 70% kans op winst en 30% kans op verlies als je toevallig de dag pikt dat de beurs keert, dan nog is regelmatig positie nemen op de lange termijn winstgevend en contrair gaan gewoon niet.
  2. Da Freeze 10 november 2013 09:52
    maar pas op: we zijn op het punt aangekomen dat de economie en de financiële markten op voetbal beginnen te lijken. Iedereen denkt het vanaf de zijlijn beter te weten dan de spelers op het veld.

    Ik ben het helemaal met je eens wat dit betreft Carl. Sinds ik op dit forum zit is mijn begrip over de economie enorm gegroeid en acht ik mijzelf ook in staat hier een mening over te kunnen vormen.

    Het enige wat mij hier strookt in vergelijking met het voetbal is dat het economische nieuws wat de wereld in gezonden wordt een en al uit leugens bestaat.

    Neem de huizenmarkt, al die berichten dat er een groei inzit in oktober 2013 tov oktober 2012, of dat de werkeloosheid is afgenomen sinds juli vorige jaar. Allemaal manipulatie met cijfers. Tel je de cijfers bij elkaar, dan is de huizenmarkt nog steeds negatief en de werkloosheid groeit alleen maar door.

    Je hebt geen hogere wiskunde nodig om conclusies te trekken uit cijfers die je van internet haalt. Dat de media/politiek/makelaars/banken deze cijfers naar hun eigen hand zetten is evident.

    Als je hier als (particulier/professioneel) belegger niet boven staat kan je het wel vergeten en verlies je een hoop geld.
  3. [verwijderd] 11 november 2013 10:49
    Grotendeels eens...
    Wel is het inspelen op cycli van groot belang voor een goed totaalresultaat: De weging tussen assetclasses moet je over tijd aanpassen. Dat betekent niet iedere dag aanpassingen doen!
    Niemand weet precies een top of bodem te voorspellen: dus go with the flow.
    Met een klein deel van de portefeuille kan wel actiever worden gehandeld. Dat geeft ook inzicht in cycli.
    Doe dat dan wel serieus en bereken bijvoorbeeld je Z-score na een tijdje. Dat kan dan aanleiding zijn om anders te opereren of mss zelfs stoppen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links