Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Andere hypotheeknormen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mugje 8 november 2013 17:50
    Ik denk dat woningprijzen nog altijd veel te hoog liggen. Starters hebben nog de hulp van -rijke- ouders nodig om te kunnen kopen en gestaag zal je woningprijzen verder moeten temperen. Verkopers moeten inzien dat de prijs verder omlaag moet. Zolang de gemiddelde starter niet zelfstandig kan financieren om te kopen zijn de prijzen nog te hoog. Dat zal ook bouwend Nederland in moeten zien en wellicht moeten nieuwbouwwoningen weer wat kleiner -lees goedkoper- worden aangeboden.
    Misschien is deze maatregel juist bedoeld om (ver)kopers hiertoe te dwingen. Kopers zijn zelf niet bij machte gebleken in de laatste jaren zelf de juiste inschattingen te maken. Anders was die bubbel niet ontstaan. Veel van de kopers die nu problemen hebben roepen het hardst dat het vooral niet aan hun heeft gelegen maar aan allerlei adviseurs. Deze maatregel neemt ze tegen zich zelf in bescherming om niet te duur te kopen.
  2. jrxs4all 9 november 2013 09:30
    Ik begrijp niets van de conclusie, de rente is inderdaad sterk gedaald.

    Neem een echtpaar 33.000+16.500 inkomen. Neem 2013 met een toetsrente van 5%, dan kunnen ze 211.313 lenen.

    En dan hetzelfde echtpaar in 2014, met een toetsrente van 4%. Dan is de maximale hypotheek 220.327.

    Je kunt inderdaad minder lenen, bij dezelfde rente. Maar de rente is niet hetzelfde als een jaar geleden, die is veel lager.

    Als je rekent met de feitelijke 10 jaars rentes zoals gepubliceerd door VEH scheelt het nog niet die volle procent, hoewel de rente blijft dalen. Maar ik kom nog steeds op een hogere maximale hypotheek in 2014 ten opzichte van 2013. En laten we dan niet vergeten dat de maandlasten lager zijn.
  3. Braams 12 november 2013 16:41
    @jrxs4all: In 2013 kon je ook al tegen 4% lenen of zelfs minder lenen (10 jaar rentevast periode met NHG). Een echtpaar kon toen ca. 237.000 lenen. Dat is in 2014 dus 214.708 geworden, een daling van een kleine 10%. Over het algemeen kan iedereen in 2014 5 tot 10% minder lenen.

    Zie voor meer uitleg en voorbeeldberekeningen:
    www.bndestem.nl/algemeen/economie/hei...
    www.homefinance.nl/algemeen/nieuws/ko...
    www.hypotheekplatform.nl/hypotheek-ve...
  4. Braams 12 november 2013 19:28
    @Jos: ik neem aan dat bedoeld wordt dat het tweede inkomen van zijn/haar nieuwe vriend(in) volledig mag worden meegeteld mits ze daar blijven wonen? Want in je eentje valt er weinig bij te tellen..

    Maar volgens mij verwoord de AFM het al anders: ..Een toets op basis van de werkelijke woonlasten en het huidige inkomen is daarbij een redelijk uitgangspunt..

    Je kan dit lezen als: "Als iemand met zijn huidige inkomen de woonlasten redelijkerwijs kan betalen, dan mag daar een hypotheek voor verstrekt worden".
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links