Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Miljonairs positiever dan rest van Nederland

Miljonairs positiever dan rest van Nederland

Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar Nederlandse miljonairs zien het momenteel een stuk zonniger in dan de rest van Nederland, aldus het Dutch Wealth Report 2013 van Van Lanschot Bankiers.

"De Nederlandse miljonair is opvallend positiever gestemd over de ontwikkeling van het eigen vermogen, de economie en de eigen zakelijke situatie dan een jaar geleden. De miljonair is hierover ook duidelijk optimistischer dan de gemiddelde Nederlander. Hoewel de miljonair sinds de crisis meer is gaan sparen en minder belegt, lijkt de beweging naar meer sparen te stabiliseren."

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst ruim een op de honderd huishoudens een miljonairsfamilie is, zo'n 92.000 huishoudens in Nederland. Het percentage Nederlandse miljonairshuishoudens blijft de laatste jaren stabiel rond de 1,3%.

Andere cijfers:

  • De gemiddelde miljonair bezit bijna 3 miljoen euro, tegenover een gemiddeld vermogen van 56.000 euro van niet-miljonairs.
  • Miljonairs bezitten daarmee bijna 40% van het totale particuliere vermogen in Nederland.
  • Meer dan de helft van de miljonairs heeft een belangrijk deel van zijn vermogen verdiend met een eigen onderneming.
  • Het besteedbaar jaarinkomen van de miljonair ligt met 93.000 euro gemiddeld drie keer zo hoog als dat van de gemiddelde Nederlander (32.000 euro).
  • Het inkomensverschil tussen miljonairs en niet-miljonairs is daarmee veel kleiner dan het vermogensverschil.
  • Blaricum is met 10% de gemeente met de hoogste miljonairsdichtheid, gevolgd door Bloemendaal (9,7%), Laren (NH) (9,4%) en Wassenaar (8,9%).
  • De bezittingen van miljonairs bestaan voor bijna 60% uit aandelen en obligaties. Aandelen worden door ruim de helft van de miljonairs ook als meest kansrijke beleggingscategorie gezien, gevolgd door onroerend goed.
  • Vermogensbehoud is voor 53% van de miljonairs op dit moment belangrijker dan vermogensgroei (44%).
  • Net als vorig jaar belegt de helft van de miljonairs het vermogen grotendeels zelf. Wel brengen miljonairs een wat groter deel van hun vermogen in vermogensbeheer onder.
  • Van de miljonairs verwacht 47% dat de bank of vermogensbeheerder meer rendement uit het vermogen kan halen dan zijzelf, een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.
  • Ruim een derde van de miljonairs zegt online, zonder adviseur, te handelen; de helft stelt wel prijs op een gesprek met een beleggingsadviseur.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links