Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een modern sprookje

De afgelopen week was er nieuws over de Alt A-leningen van ING, de staat zou er een forse winst op maken. Als het opkopen van de slechte leningen en slechte banken goed gewerkt heeft en geen neven-effecten heeft en we dus echt positief moeten zijn op de markt en dus helemaal niet bang hoeven te zijn voor een bubbel (of het barsten ervan), dan moeten we dit verhaal maar uitbreiden van de bedrijven naar de consument.

Laten we bijvoorbeeld beginnen met het opkopen van oude auto's. Nee, geen slooppremie van een paar honderd euro, maar echt extreme bedragen van vele tienduizenden euro's op de reële waarde zodat we allemaal weer rijk worden.

We beginnen net als de Amerikanen met 85 miljard per maand te besteden aan het opkopen van auto’s bijvoorbeeld aan auto’s ouder dan zes jaar. We bieden minimaal 65.000 euro, zodat iedereen een Tesla kan betalen.

Problemen opgelost
Zo hebben we meteen de bubbel opgelost in dat aandeel en zorgen goed voor het milieu. Daarbij zorgen we zo dat iedereen weer geld heeft om te spenderen en daarmee hebben we ook weer economische groei.

Ik las in het FD dat je jezelf beter voelt met een grote of flitsende auto en meer gaat verdienen en dus dat ook daar bijdraagt aan meer vertrouwen in de economie. Kortom alle problemen opgelost en nee dit geeft geen probleem bij de overheid.

Door de grote vraag naar oude auto’s stijgt de waarde van dit product en als we op marktwaarde waarderen op de balans van de overheid kost het dus boekhoudkundig geen geld, maar kan het zelfs geld gaan opleveren als we een beetje creatief te werk gaan.

Creatief boekhouden
Wat met auto’s werkt, kunnen we daarna met huizen en andere bezittingen doen. In Amerika hebben ze het al met bad banks en rommelhypotheken gedaan dus als we vragen hebben kunnen we gewoon de Fed bellen. Of vragen op onze eigen toestellen, omdat de NSA ons toch afluistert komt de vraag vanzelf daar terecht.

U begrijpt mogelijk niet dat dit humor is. Maar wat ook humor is, is dat de grote creatieve boekhouders van Fannie Mae ineens rechtszaken beginnen tegen andere creatieve boekhouders inzake het Libor-schandaal.

En nu ik het dan toch over creatief boekhouden heb, dan heb ik het ook nog even over AIG waar ik in de Twindicator een verkoopsignaal heb.

Nu is dat al uniek dat ik in bedrijven als AIG even een verkoopsignaal heb. Pas als ze ook uit het trendkanaal vallen doe ik er iets mee. Sprekend over trendkanalen en shortposities dan heb ik het ook over Trulia.

Vorige week noemde ik het fonds al als een short en omdat het redelijk uniek is om geld te verdienen met shorts in een markt die helemaal kapot gekocht wordt door de Fed kom ik er even op terug. Want ik heb winst.

Hoelang het nog duurt voordat de plunge protectie ingrijpt, weet ik niet dus geniet ik even van het moment. In een normale wereld zou je een correctie richting de 30 dollar verwachten.

Een van mijn andere shorts heb ik in Netflix, maar na de piek die op een kerstboom niet zou misstaan, zijn ze per saldo nog niet echt omlaag. Wel zie ik verdere verzwakking. Ik houd mijn turbo dus nog even aan.

Zillow is een fonds waar de shortsellers uitgepest waren, maar als ik de grafiek bekijk zijn er weer volop kansen voor de shortsellers. Ik behoor ook tot de shortsellers en wacht keurig mijn kansen af. Normaal gesproken zou de koers richting de 50 tot 55 dollar moeten.

Klaar voor de draai
Nadat er twee Tesla model S in de brand waren gevlogen leek de stemming eindelijk om te slaan, maar vrijdag was er weer een beetje een feeststemming in het aandeel, want er worden meer auto’s verkocht in Amerika.

Nu waren er al eerder verhalen dat Tesla het in California goed deed. Maar vorige week kwam ook het verhaal dat de rijken het liefst allemaal een Tesla kopen.  Nu dacht en denkt het bedrijf nog steeds dat ze 21.000 auto’s gaan verkopen en mogelijk worden dat er meer als binnenkort de cijfers bekend worden gemaakt.

Natuurlijk wil iedereen een lelijke Prius inleveren en in plaats van een pak vla een heel mooie auto rijden. Maar dat neemt niet weg dat dit aandeel extreem overgewaardeerd is en gelukkig denken er meer analisten zo over.

En onthoud even dat op de vlag van California een beer staat, dus zij zijn me goed gezind? Technisch is het plaatje helemaal klaar voor de totale draai.

First Solar doet prima werk voor mijn portefeuille, ze hadden goede cijfers en het aandeel heeft nog volop ruimte omhoog. Je kan ook prima calls schrijven op dit aandeel want je krijgt mega-premies.

Stank voor bank
De Rabobank wordt even leeggemolken door de overheid. ING werd ook leeggezogen en zo krijg ik steeds meer het gevoel dat de banken door de overheden gebruikt worden om de overheidsproblemen op te lossen.

Ze doen dit onder het mom van boetes en bonusbelasting. Want waarom gebeurt dit speciaal nu? Ik geloof niet dat het manipuleren iets recents is. Maar ik zal het maar niet opnemen voor de banken want dan kan ik beter zeggen dat ik tegen Zwarte Piet ben.

Let wel ik ben dus vóór Zwarte Piet, maar vind alleen dat de banken niet de Zwarte Piet horen te krijgen.

JPMorgan heeft een verkoopsignaal gegeven nu de koers door de Twindicator op 52,95 is gegaan.

De indices vieren nog feest maar dat is allemaal show.

De Nikkei heeft overigens geen feest

Kortom het is wachten tot iedereen begrijpt dat de huidige situatie met extreem lage rentes en het opkopen van schulden heel veel negatieve kanten heeft en moet stoppen. Vroeg of laat krijgen we een correctie van meer dan 40%. Ik ben dus heel voorzichtig met de indices.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 november 2013 11:30
    Nog een reden waarom de rijken een Tesla willen: hoorde op een verjaardag het verhaal van een vennoot die inclusief investeringsaftrek, 0-bijtelling privegebruik, btw-teruggave enz. etc. slechts 44.000 voor de duurste Tesla kwijt was.

    Tel daarbij op dat het ook nog eens een supercoole en snelle wagen is en je weet dat het aandeel NIET overgewaardeerd is. Van Dongen waarschuwt gewoonlijk 2 tot 3 jaar te vroeg voor overwaardering. Zie o.a. Apple.
  2. [verwijderd] 4 november 2013 12:08
    quote:

    Gerry Woud schreef op 4 november 2013 10:15:

    heer Van Dongen,weer een prima verhaal.

    Maar heeft u misschien nog een visie op de NQ100 ? want die stijgt maar door en door. Waar ligt het weerstandsniveau en waar de steun ?
    Alvast bedankt voor uw reactie!
    is er misschien iemand anders die iets zinnigs kan vertellen over de Nasdaq 100 ?
    Alvast bedankt.
  3. forum rang 7 handyman6 4 november 2013 12:56
    quote:

    Gerry Woud schreef op 4 november 2013 12:08:

    [...]
    is er misschien iemand anders die iets zinnigs kan vertellen over de Nasdaq 100 ?
    Alvast bedankt.
    Ok...zoals je weet is de N100 in 5 jaar tijd van 1100 naar 3400 punten gestegen ,in een rechte lijn ,bijna.
    Dus ver3dubbeld.Fundamenteel was er best reden voor een flinke stijging ,gelet op veel winstcijfers van Tech.
    Apple,Google enz.doen het goed.Maar niet zo goed.
    Trek daar es het QE2 effect vanaf ,dan zou m.i. een verdubbeling in 5 jaar redelijk zijn geweest.Ergo :de Nas hoort op 2200/2400 punten te staan.
    daar zal het ook wel van komen volgend jaar.
    grH6
    ps..de laatste top dateert uit jaar 2000:4400 punten,de absolute luchtbel,en voorlaatste top ,nu steun ,rond de 2200 uit 2007 .
    ;-)
  4. geobeo 4 november 2013 14:31
    quote:

    Groenvoer schreef op 4 november 2013 11:30:

    Nog een reden waarom de rijken een Tesla willen: hoorde op een verjaardag het verhaal van een vennoot die inclusief investeringsaftrek, 0-bijtelling privegebruik, btw-teruggave enz. etc. slechts 44.000 voor de duurste Tesla kwijt was.

    Tel daarbij op dat het ook nog eens een supercoole en snelle wagen is en je weet dat het aandeel NIET overgewaardeerd is. Van Dongen waarschuwt gewoonlijk 2 tot 3 jaar te vroeg voor overwaardering. Zie o.a. Apple.
    Dus wat je zegt is, dat wat Van Dongen hier als grap bedoelde (overheid deelt gratis Tesla autos uit) eigenlijk voor een deel serieus al gebeurd (overheid geeft deel van Tesla auto prijs kado).
  5. [verwijderd] 4 november 2013 15:58
    quote:

    handyman6 schreef op 4 november 2013 12:56:

    [...]Ok...zoals je weet is de N100 in 5 jaar tijd van 1100 naar 3400 punten gestegen ,in een rechte lijn ,bijna.
    Dus ver3dubbeld.Fundamenteel was er best reden voor een flinke stijging ,gelet op veel winstcijfers van Tech.
    Apple,Google enz.doen het goed.Maar niet zo goed.
    Trek daar es het QE2 effect vanaf ,dan zou m.i. een verdubbeling in 5 jaar redelijk zijn geweest.Ergo :de Nas hoort op 2200/2400 punten te staan.
    daar zal het ook wel van komen volgend jaar.
    grH6
    ps..de laatste top dateert uit jaar 2000:4400 punten,de absolute luchtbel,en voorlaatste top ,nu steun ,rond de 2200 uit 2007 .
    ;-)
    @handyman6, mijn dank voor je antwoord!
  6. [verwijderd] 4 november 2013 16:08
    quote:

    geobeo schreef op 4 november 2013 14:31:

    [...]

    Dus wat je zegt is, dat wat Van Dongen hier als grap bedoelde (overheid deelt gratis Tesla autos uit) eigenlijk voor een deel serieus al gebeurd (overheid geeft deel van Tesla auto prijs kado).
    Zo had ik het nog niet gezien, maar je hebt gelijk. En sinds de exemplaren voor de Europese in Tilburg afgebouwd gaan worden, levert deze staatssubsidie ook nog paar banen op. Een stuk of vijftig.
  7. Belegde boterham 5 november 2013 10:13
    quote:

    Groenvoer schreef op 5 november 2013 10:01:

    Wat is reëel?
    Zonder de monetaire verruiming hadden we vraaguitval gehad, regelrechte depressie, deflatie. Daarom doen het toch? Om dat te voorkomen?

    Zo bezien komt het extra geld weldegelijk in de economie.

    Helemaal mee eens, dat is ook de taak van de FED, maar menig beursvolger/analist doet alsof de FED vals speelt...

    Denk dat menigeen de statuten van de FED niet heeft gelezen, ik ben zelf ook nooit verder gekomen dan enkele perspublicatie. Maar kort door de bocht analyses tav de FED zijn het wel. Elkaar napraten is blijkbaar ook een kunst :)
  8. [verwijderd] 9 november 2013 15:13
    quote:

    martin.j schreef op 6 november 2013 18:53:

    Ik geloof dat Frank toch behoorlijk op tijd is met zijn waarschuwing voor Tesla. Vandaag gaat het i.e.g. behoorlijk bergafwaards (ruim 15% op moment van schrijven).
    Dan zit Frank ook een keer goed. Laten we eerlijk zijn dat hij deze verhalen al jaren verkondigd en bij Tesla reeds lange tijd short zit en ik denk dat hij er al lang uit is.......

    Dit soort beleggers zitten in 90% van de gevallen verkeerd omdat ze altijd alleen maar naar beneden kijken. Is een fout in de hersenen......
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links