Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille

De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille

Velen onder ons hebben al jaren geleden geleerd om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. 

Maar op het moment dat we het 'diversificatie' gaan noemen, lijkt het erop dat we vergeten om vast te houden aan dit simpele en krachtige concept. 

Ter herinnering geef ik je daarom graag nog eens de kerngedachten, in de hoop dat je je de volgende keer niet weer laat verleiden om het te vergeten…  

Voor we beginnen, nog even volgende aannames:

  • Je hebt op dit moment al diverse fondsen en beleggingen in je portefeuille.
  • Als ik het over obligaties heb, bedoel ik kwaliteitsobligaties en niet zogenaamde hoogrentende junk bonds of andere 'obligatieachtige’ producten.

Okay, ik weet dat we alleen al over het hoe, wat en waarom van deze twee aannames op zichzelf een hele discussie kunnen voeren, maar dat doe ik niet in deze column. Zeker heel interessant, maar nu even niet! 

1. Verdeling (asset allocatie)
Welke verdeling je hanteert tussen obligaties en aandelen, is de meest belangrijke afweging die je MOET maken bij het inrichten van een langetermijnportefeuille. Belangrijker nog dan de vraag in welke aandelen je moet beleggen.

Natuurlijk, goede aandelen selecteren is ook belangrijk, maar dit is pas de volgende vraag. En daar dien je pas antwoord op proberen te krijgen nadat je de verdeling goed hebt afgestemd op het halen van je langetermijndoelstelling(en).

2. Correlatie
De reden waarom we niet alles in één mandje willen is omdat we op zoek zijn naar beleggingen die ten opzichte van elkaar juist tegenovergesteld reageren en op verschillende tijdstippen. 

We willen dat de ene belegging positief reageert als een andere juist negatief gaat. De reden, van oudsher al, om obligaties op te nemen in je portefeuilleverdeling is om tegenvallende aandelenrendementen te compenseren. En denk eraan, ik heb het dus over goede kwaliteitsobligaties.

Laat je op dit moment zeker niet verleiden tot hogere rendementen bij obligatiefondsen en andere ‘klinkt als veilig maar met meer rendement’ alternatieven als bijvoorbeeld achtergestelde obligaties. 

Dit geldt ook voor internationale beleggingen in onze portefeuille. De belangrijkste reden om in bijvoorbeeld internationale aandelen te beleggen, is dat deze ook vaak net iets anders reageren dan lokale aandelen.

Hetzelfde idee kun je ook toepassen op kleine (small caps) of grote bedrijven (large caps). Of zogenaamde waarde- of  groeibedrijven, onroerend goed en zelfs alternatieve beleggingen zoals hedgefunds of grondstoffen. 

Je doelstelling is een optimale combinatie, rekening houdend met tegengestelde bewegingen met betrekking tot risico en rendement. Waarom zou je een belegging kiezen die hetzelfde verwachte rendement heeft en op dezelfde manier reageert als een belegging die je al hebt? 

3. Verleiding
Als je vasthoudt aan een goede diversificatie, kan het voorkomen dat je iets in je portefeuille hebt wat je op enig moment minder aanspreekt. Maar hou er rekening mee dat de kaarten volgend jaar totaal anders kunnen liggen!

Dit jaar doet een internationaal aandelenfonds het bovengemiddeld en stukken beter dan andere beleggingen. Maar loop niet in de val om al de andere beleggingen dan dus volledig te verkopen om vervolgens al je geld te beleggen in dit internationaal aandelenfonds.

Verzet je tegen deze verleiding! De wereld verandert, dingen veranderen. Volgend jaar kan de belegging die je vandaag wil verkopen, de topfavoriet worden!  En dit proces herhaalt zich waarschijnlijk. Dus maak niet de klassieke fout om al je geld keer op keer te beleggen in één belegging die het op dit moment het beste doet. 

4. Concentratie
Je KUNT veel geld verdienen door te concentreren in plaats van te spreiden. Maar je kan ook ALLES VERLIEZEN. Vaak hoor je vertellen dat het voordeel van spreiden en het nut van asset allocatie wordt overdreven…

Het is zo eenvoudig om voorbeelden te vinden van mensen die ongelooflijk en snel rijk geworden zijn met hun beleggingen in één of een handjevol bedrijven. Maar we horen niet graag en vergeten het liefst de verhalen van al die andere beleggers die dat ook probeerden en alles verloren hebben.

Snelle succesverhalen hoor je graag en doen het altijd beter in onze wereld, maar gewoon langzaam en standvastig vasthouden aan bepaalde beleggingsprincipes blijkt voor de meeste beleggers toch de beste weg om het spel uiteindelijk te winnen.

5. Een echt financieel plan
Stem je portefeuille af op je leven en NIET op de financiële markten. Je portefeuilleverdeling moet afgestemd zijn op je doelstellingen, niet op wat je denkt dat er morgen gaat stijgen.

Als je daar aan vasthoudt, dan voer je rigoureuze en grote wijzigingen pas door op het moment dat je doelstellingen veranderen en niet op elk moment dat de markt verandert!

Iedereen weet het eigenlijk, maar constant zie ik mensen die tegen beter weten in deze eenvoudige lessen van diversificatie en spreiding bijna continue naast zich neerleggen. Bent u er één van?


Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe niet langer domme dingen met je geld'. Certified financial planner Robert van Beek vertaalde zowel het boek als deze column in het Nederlands. Robert is zelf ook auteur van diverse boeken en artikelen over geldzaken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Carl Richards

Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe n...

Meer over Carl Richards

Recente artikelen van Carl Richards

  1. nov '13 De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille 1
  2. jun '15 Belegger, dit is het moment om te oefenen
  3. jan '14 Je kunt meer kanten op dan links of rechts 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links