Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

His master's voice

His master's voice

De markt doet momenteel denken aan het logo van voormalig platenlabel His Master’s Voice (zie onderaan). Met als master uiteraard de centrale banken. De invloed op de markt als geheel is bekend, maar de cijfers van Deutsche Bank en Nomura vandaag illustreren deze invloed ook op het niveau van individuele aandelen.

Deutsche maakte in het derde kwartaal een winst van 41 miljoen euro, ten opzichte van 747 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De reden? Door voorzieningen voor juridische kosten, maar ook door teleurstellende inkomsten uit de handel in obligaties. En dit kwam indirect door de Fed; veel investeerders hebben namelijk de afgelopen maanden aan de zijlijn gestaan vanwege de tapering (mis)communicatie.

Nomura aan de andere kant rapporteerde voor derdekwartaalcijfers 2013 een winst van 38,1 miljard yen ($391 miljoen) versus 2,8 miljard yen in Q3 2012. Belangrijkste oorzaak was de winst in de handel op aandelen voortvloeiend uit de door Abenomics gedreven rally in Japanse aandelen. Kortom, ook een door hogerhand gedreven resultaat (in dit geval ook de overheid).

In dat licht is de Fed bijeenkomst vandaag en morgen niet helemaal een ‘non-event’. De kans dat de Fed gaat taperen is weliswaar miniem, gezien de onduidelijkheid over de impact van de shutdown in oktober en het ontbreken van data. Maar ook al wordt er niet iets dramatisch aangekondigd; als de baas spreekt dan is het altijd verstandig goed te luisteren.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links