Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Just in Cees

Het voelt bijna alsof ik een ziekelijke afwijking heb, omdat ik me beschermd heb voor de risico van de afgelopen week. Mijn just-in-case-scenario voor als de overheid (lees de politiek in de Verenigde Staten) er toch niet uit kwam.

Politici denken volgens mij namelijk maar aan één ding en dat is het eigen politieke gewin, de rest van de wereld is slechts een tool om dat te bereiken. De rest van de markt vond het allemaal maar onzin om zich te beschermen, want ze zouden er toch echt wel uitkomen.

Dat ze er echt zouden uitkomen zou dus ingeprijsd hebben gezeten? Maar waarom gingen de koersen dan nog hoger nadat ze eigenlijk weer géén akkoord hadden?

Feestvreugde
Ook zagen we gekke dingen in een Amerikaanse T-Bill (obligatie) die precies op 17 oktober afliep (ISIN US912795Z873). De rente liep eerst hard op en daarna zakte de rente weer in. Wat mij betreft won het allemaal niet de schoonheidsprijs.

Ook dat ze allerlei ambtenaren en aanverwante functionarissen zestien dagen thuis hadden zitten behoefde geen prijs, om het maar niet over de schade ervan te praten. De oplossing was: we hebben nu weer uitstel.

Dat schijnt een hele overwinning te zijn en daarom gingen de koersen in de Verenigde Staten naar een all time high en deden wij vrolijk mee in de feestvreugde.

Op de voorpagina van de Telegraaf en het FD stond zaterdag dat we heel bullisch zijn en een nog veel grotere stijging verwachten. Dat de economie helemaal nog niet zo goed gaat is even een detailtje, immers de beurs gaat omhoog en de beurs heeft altijd gelijk….toch?

Yellen!
Nieuws over tapering maakt blijkbaar niet uit. De Fed bouwt pas in maart zijn steun af, maar tegen die tijd hebben we mevrouw Yellen als voorzitter die als het aan haar ligt nooit meer stopt met tapering.

Met zoveel optimisme ga ik even snel kijken naar de parallellen met de crash van 1929 met tussen haakjes situatie nu.

  • Goedkoop krediet leidde tot roekeloze speculatie. Hard opgelopen beurs. (Rente nu extreem laag en krediet voor overheden en bedrijven extreem goedkoop, was vroeger highyield heette betaalt nu rond de 5%.)
  • Blunders Fed en politiek, rente verhogen, margintrades verbieden. (Gelukkig hebben we nu verstandige politici?.) 
  • Overproductie in de landbouw en in de industrie. (Nu nog steeds een overschot aan een aantal landbouwproducten onder andere door subsidies, industrie is wereldwijd geworden.)
  • Fraude toen bijvoorbeeld Ivar Krueger. (Nu, ook komen er regelmatig fraudes naar boven.)
  • Bankencrisis. (Ook de huidige banken hebben de nodige problemen.)
  • Bankenrun. (Onderhuids is er nog veel wantrouwen, dus een beetje paniek en we hebben een digitale bankenrun.)
  • Hoge P/E. (Koers-winstverhouding gelijk aan 1929, vooral in sociale media een bubbel.)

En nu de parallellen met de crash van 1987 en weer tussen haakjes situati nu:

  • Programtrading, portefeuilleprotectie. (Veel partijen gaan ook systematisch uit de markt als de markt gaat dalen, denk aan partijen zoals Alex maar zo zijn er nog veel meer en dat was precies wat het probleem was…)
  • Rentestijging. (De rente is nu extreem laag en kan dus gemakkelijk stijgen.)
  • Zwakke dollar. (Zien we nu als positief.)
  • Hoge P/E.
  • Positieve beleggers en dus te optimistisch. (Geen verduidelijking nodig gezien de kranten.)
  • Politieke uitspraken toen Amerikaanse minister James Baker over Duitse economie. (Moet ik nog meer zeggen…)

De NRC van dit weekend heeft het over de situatie met de rente in Amerika en vraagt zich bij monde van Optimix-man Ruud Hazewinkel af, of de rentebeweging vergelijkbaar is met 26 jaar geleden. Het bleek niet zo veel te verschillen.

Maar er is maar één ding wat een crash echt bepaalt en dat is paniek van de beleggers en de acties van de overheid om de paniek te stoppen. In het verleden hadden we nog een rentewapen en kon de Fed nog aandelen opkopen om zo in combinatie met positieve woorden de paniek te stoppen.

Maar de rente is reeds nul, de Fed koopt reeds direct en indirect aandelen en de truc met de woorden hebben we ook al iets te vaak gezien en gehoord...

Het plaatje van 1987

Maar ik maakte en maak me dus ongerust over niets en de AEX staat op een nieuw record en dus zullen de voorpagina’s wel gelijk hebben dat er nog veel meer in het vat zit. Alleen is er een extra probleem en dat is dat ik nog steeds een verkoopsignaal in de EB-indicator had.

Natuurlijk was dat nadat we nog een paar positieve dagen hadden ook weer een koop.

Ook in Twindicator hadden we eerst nog geen koopsignaal, maar pas na het doorbreken werd het een koop.

Ondanks alle problemen in de Verenigde Staten en een debt clock die vrolijk doortikt staat de S&P 500 op een hoogtepunt. Het enige goede nieuws voor de beren is dat de koers even tegen een weerstandsniveau aantikt.

Maar of dat echt een geruststelling wordt, is nog de vraag. De Nasdaq ging namelijk ook dwars door de weerstanden heen.

Als ik nog even uitzoom, dan zien we dat we in 2009 hadden moeten kopen zo rond de 1250, nu staan we bijna op 4000 punten (3914).

Nog even en de Nasdaq staat weer op de 5100 en dat was de top der toppen (zie maandgrafiek) en toen we een paar jaar later rond de 1100 punten stonden na de crash, vond iedereen het logisch dat de beurs gecorrigeerd was vanuit de gekte van de dot.com. Maar hoe gek zijn we nu dan?

De Nasdaq 100 is iets minder extreem, maar doet leuk mee als ik zo naar de maandgrafiek kijk.

De Dow Jones doet even niet mee in het feestgedruis van de IT- en socialmedia- aandelen. Maar het is niet dat de Dow heeft te klagen.

In deze gekte is het goed om een deel belegd te zijn in goud. Ik koop voor het eerst sinds jaren weer goud.

Het feit dat Google boven de 1000 dollar is, zorgt ook ineens voor vraag in de IPO van Twitter. Terwijl Twitter geen winst maakt en dus voorlopig een heel ander verhaal is.

Het zal me niet verbazen als we over een paar jaar een herhaling van de dotcomcrisis in socialmedia-aandelen hebben gezien. Met een beetje geluk kijken mensen elkaar weer direct aan, in plaats van via een scherm.

ASML was een beetje een buitenbeentje in de beweging van afgelopen week. Ze kwamen naar buiten met goed nieuws waardoor ik in eerste instantie blij was dat ik winst had gepakt in mijn puts maar uiteindelijk had ik nog veel meer winst kunnen hebben als ik de verhalen van de top langs me heen had laten gaan.

Ik hoop op een rebound om alsnog weer short te gaan. Anders bij het doorbreken van de opgaande trend…

Inbev is nog wel een van mijn shorts, maar die geeft nu ineens een koopsignaal. Als de koers ook nog door de trendlijn gaat, geef ik me gewonnen. Voor ik naar de short ga die me echt pijn heeft gedaan kijk ik eerst nog even naar twee andere drankfondsen.

Het eerste andere drankfonds is Remy Cointreau. U kent het bedrijf vermoedelijk van Remy Martin, Cointreau of Passoa. Huidige P/E is rond de 28 maar ze doen goede zaken in Azië. Tot voor kort daalde de koers fors maar ik zou ze niet durven op te pakken. Immers we hebben nog een verkoop in de Twindicator.

Ook als ik naar de weekgrafiek kijk wil ik ze niet hebben.

Collega Pernod Ricard. Als gebruiker vind ik dat zij minder lekkere drankjes geven, maar als belegger is dit aandeel grafisch gezien beter. Maar ook dit aandeel zou ik nu niet kopen.

Hoewel drinken en rijden niet samen gaan, ga ik naar mijn meest pijnlijke short van de afgelopen tijd en dat is Tesla. Er zit wel volatility in de grafiek, een korte paniek over een auto in de brand en het aandeel kreeg een verkoopadvies van S&P. Maar toch nog geen draai van betekenis.

Nu is voor mij de vraag niet of het naar beneden gaat maar wanneer. Ik ga me op mijn strategie oriënteren. Normaal zijn puts superproducten voor dit spel, maar nu even niet.

Facebook gaat mee in de gekte van de sociale media, maar hoe gek kan het worden?

Linkedin heeft ook weer een koopsignaal gegeven. Met dit soort extreme uitslagen krijgen we als het even tegenzit de dotcomcrash als socialmediacrash op herhaling.

Ik begrijp de wereld steeds minder en in dit kader: hoezo moeten we nu ineens bij de Verenigde Naties een onderzoek instellen naar Zwarte Piet in Nederland?

Zijn er geen grotere misstanden in de wereld zoals in Rusland met homo’s of discriminatie in de Verenigde Staten? Om over de Guantanomo-gevangenis maar helemaal te zwijgen. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2013 11:41
    ben het met je eens. ik las dat men nu beter aandelen kan hebben want overheden zijn op zoek naar geld en daarbij gebruiken zij belastingen en boetes en trekken zelf nooit het boetekleed aan; staatsleningen zijn minder in trek. 'Sociale media'? Als ik hoor dat jongeren liever zo een zapding hebben dan te bewegen lijkt me een investering in psychofarma een goede besteding want mentale problemen los je met pillen op.
  2. forum rang 7 handyman6 21 oktober 2013 11:45
    De echt goede belegger is het met je eens, Frank,en blijft desondanks ,grotendeels toch zitten,evt met defensieve aandelen...je wilt toch meeprofiteren van andermans gekte immers,ookal heb je zelf natuurlijk waarschijnlijk gelijk!
    grH6
    ps..kijk maar weer es naar de casino-aandelen:skyhigh...
  3. [verwijderd] 21 oktober 2013 14:44
    He Frank,

    Ik kon het in september en oktober niet laten om te speculeren op wat angst en een kleine correctie, die dus niet kwamen. Durf niet long te gaan omdat een tik naar beneden te hard aan kan komen, maar doorgaan met speculeren op een downtik lijkt ook een Don Quichote actie.... Spaarrekening dus maar?
  4. MediaMee 21 oktober 2013 14:51
    Frank,
    Ben nog steeds van mening dat ELKE grafiek langer dan 10 jaar zou moeten worden weergegeven als log schaal, om "geldontwaardingsbeeld" in te bouwen; visueel is een lineaire schaal gewoon vertekenend...
    ALS je dan naar NasdaqComp kijkt dan trek ik een andere conlusie dan "dat we weer in de buurt zitten van de gekte van 2000"....
    Namelijk: Jaar 2000 heeft een "ongewone bult" die snel weer is weggepoetst (dot-com crash), terwijl 2013 nog steeds ongeveer op de LANGETERMIJN trendbeweging ligt....
    Wat jij?
    Groet Frank
  5. gurtx 21 oktober 2013 15:40
    Frank,

    Vraagje: wordt je Twindicator wel eens aangepast of is het een systeem dat sinds jaren constant is??
    Punt is dat de markt en de beurshandel nogal veranderen doordat iedere particulier tegenwoordig een algoritme tot zijn beschikking heeft. Vandaar misschien ook dat je signalen niet helemaal zuiver zijn??

    Verder kun je als ultra-beer wellicht beter stoppen met handelen tot de markt daadwerkelijk naar beneden gaat.
    Sowieso slim dat je je tent verkoopt - levert meer op dan handelsresultaat..

    Succes!
  6. [verwijderd] 21 oktober 2013 20:20
    Vroeg of laat krijg je een keer gelijk en komt er een felle daling. Maar daar heb jij tzt wel 6 jaar verkeerd advies tegenover staan. 6 jaar zwartkijken en hopen op een daling..... Ik wordt er persoonlijk erg moe van. Kijk is wat positiever naar zaken en go with the flow. Opties zijn goedkoop en de trend is super eenvoudig. 1,5 maand up, 3 weken down, 1,5 maand up, 3 weken down. Hoe vaak wil je dubbelen met 2 opties 2 maanden verder......
  7. [verwijderd] 21 oktober 2013 23:02
    Slechts ter verder het bij de WEL scorende oneliner

    “Marcel Tak for president!”

    latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken,

    maar met vele op euroniveau door de deskundige brandweer die hiervoor heeft doorgeleerd met de door soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaten ter beschikking gestelde instrumenten en middelen te herstellen weeffouten

    een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving:

    (weer) een zeer lezenswaardig deskundig “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel van een deskundig auteur.

    (Als je in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis de films Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11 (met “A Brief History of The United States of America”) van Michael Moore alsmede diverse afleveringen van Fawlty Towers hebt gezien, kan je gelukkig of helaas niet anders dan een soort visioen krijgen van enorme mammoettankers die op de een of andere manier op de wereld met elkaar te maken hebben,

    of in afleveringen Debiteuren/Crediteuren hopelijk zonder al te veel bloedvergieten met elkaar te maken krijgen,

    zoals een “Wie niet voor ons is, is tegen ons, die zal het dus weten, en kan het verder met zijn of haar belangen op onze enorme mammoettanker verder vergeten” rond toeterende tanker van The American Dream die zonder mandaat van de VN andere soevereine tankers zonder een bewijs dat een soevereine tanker een bedreiging vormt voor de verreweg grootste mammoettanker van de wereld die met verreweg de meeste hamburgerzaken,

    in een fiscal cliff gesloten overheidskantoren en een al dan niet geheime of stiekeme geavanceerde wapenindustrie waaronder geavanceerde atoombommen aan boord

    naar een democratie bombardeert met de gevolgen van dien,

    op welke door een Teaparty gegijzelde mammoettanker twee partijen elkaar met wapens, zoals dit in de grondwet van de enorme mammoettanker is verankerd, naar het leven staan en waarop in ieder geval dit keer de mensen niet staan te trappelen om in een langdurige impasse over Syrië

    wegens het uitsluitend dwarsliggen van concurrerende mammoettankers van het rode en gele gevaar wegens het overschrijden van een rode lijn met militaire operaties in een wespennest van een door allerhande verschillende stammenoorlogen verscheurd land

    - dat geeneens een geavanceerde atoombom heeft, maar zich kennelijk in de oorlogsindustrie onder het motto “Nood breekt wet” van de geavanceerde afschrikwekkende werking die van de atoombom voor arme landen, het zgn. veelal door Westerse landen geleverde gifgas, uitgaat moet bedienen -

    in te grijpen, en welke verreweg grootste mammoettanker een munteenheid heeft die voor de wereld als de gouden standaard geldt, zodat andere soevereine mammoettankers zoals de mammoettankers van gele concurrenten China en Japan veel centjes in de verreweg grootste mammoettanker van de wereld hebben gestoken

    en dan ook in het geval dat deze enorme tanker wegens een vrolijk maar doortikkende schuldenlast niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen verreweg het meest te verliezen hebben,

    wat deze tankers als een soort curatoren die graag iets van de centjes terug willen zien niet zo prettig zullen vinden,

    zodat het een geluk bij een ongeluk is dat de president van de verreweg sterkste politieagent met de verreweg grootste mammoettanker van de wereld met andere soevereine tankers die permanent in de Veiligheidsraad zitting hebben praat,

    en niet in koude oorlogen of langdurige impasses met psychologische rode of gele gevaar koude oorlog retoriek schiet,

    wat onder het motto “Verdedig al dan niet in ivoren torens zonder bloedvergieten de belangen die je soeverein te verdedigen hebt, drink tea, make love, not war” tot het einde der tijden altijd beter zal zijn dan op concurrerende soevereine tankers van welke kleur dan ook met de assistentie van de beste god van de hele wereld te schieten met alle stress van dien,

    hoe funest dit ook voor de al dan niet geheime of stiekeme geavanceerde wapenindustrie en saai dit voor de televisie of achter de computer on- of offline ook mag zijn,

    zodat er voor concurrerende tankers/landen/partijen/stammen/organisaties als onafhankelijk geziene commissies die bij partijen wel een vertrouwen verdienen de mogelijkheid ontstaat om door burgeroorlogen verscheurde landen zonder vijandige oorlogstaal en stress zo mogelijk een paar uur gratis te assisteren bij het opstellen van een grondwet die,

    zoals bijvoorbeeld in de “soevereine” lidstaat Nederland, het als het in de wereld als het Griekenland van het Noorden bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

    in het voor het gebouw van de Tweede Kamer in graniet uitgebeitelde artikel 1, waarin duidelijk is bepaald dat discrimineren door wie jegens wie of welke groep met welke vermeende kenmerken dan ook, niet is toegestaan,

    kan voorkomen dat de overheid vanuit helikopters met geavanceerde mitrailleurs op woedende, door van alles en nog wat aan hun steeds woedender wordende achterban belovende religieuze of politieke fanatici opgehitste mensen gaat schieten, maar misschien is dit helemaal niet zo, en zit het toch weer geheel anders in elkaar, wat moet je ervan zeggen)
  8. [verwijderd] 21 oktober 2013 23:39
    @MediaMee Wat ik op

    www.iexprofs.nl/Column/Opinie/110367/...

    ervan begrijp is dat mevrouw Yellen als het aan haar ligt misschien nooit meer stopt met tapering, maar dat zij dit i.h.k.v. de werkgelegenheid gaandeweg misschien een “zachte landing” zal gaan noemen, wat voor niemand in de eurozone of daarbuiten verkeerd hoeft te zijn.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AB InBev 14:48
    54,820
    +1,22% +0,660
  2. AEX 15:03
    862,32
    -0,35% -3,04
  3. Alphabet 18 apr
    157,480
    +0,38% +0,600
  4. ASML Holding 14:48
    839,400
    -0,11% -0,900
  5. 2.381,10
    +0,07% +1,72
  6. 501,790
    +1,54% +7,620
  7. 0,00
    0,00% 0,00
  8. 15.601,50
    -0,52% -81,87
  9. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  10. 143,150
    -0,35% -0,500
  11. 92,000
    -1,02% -0,950
  12. Tesla 18 apr
    149,840
    -3,61% -5,610

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links