Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recessie voorbij!

Recessie voorbij!

Opzienbarende uitspraak van de verder toch wel redelijk feitelijk ingestelde DNB-hoofddirecteur Klaas Knot:

"Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel mij dat wij op dit moment eigenlijk al uit de recessie zijn, dus dat we zullen zien dat het derde kwartaal een positief groeicijfer laat zien."

Een centrale bankdirecteur die op gevoel voorspellingen doet, het is wel, tja, bijzonder. Het is overigens wel een geïnformeerde gok, want Knot geeft in zijn argumentatie aan dat het bijna niet anders kan dan dat het herstel dat elders in Europa al wel aan de gang is ook onze economie meesleurt.

Daarbij heft hij wel een waarschuwend vingertje, in de beste DNB-traditie, naar het kabinet, dat dat prille herstel nu niet de nek moet omdraaien door de begrotingsgesprekken in de soep te laten lopen.

 "Het zal toch niet zo zijn dat, nadat wij acht kwartalen in een recessie hebben gezeten, acht kwartalen eigenlijk hebben gesmacht naar het moment waarop we weer uit die recessie komen en waarop we weer groei laten zien, dat prille herstel in de knop gaat worden gebroken door wat ik toch politiek onvermogen noem om datgene te doen wat er moet gebeuren, en dat is het op orde brengen van de overheidsfinanciën."

Oh ja, en met de banken - want daar ging zijn persconferenie over - gaat het boven verwachting goed, zegt Knot. Luister hier naar zijn hele verhaal.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 17:10 Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 1
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. TimothyF 7 oktober 2013 15:41
    quote:

    Watermannetje2012 schreef op 7 oktober 2013 14:41:

    Vind u het vreemd meneer Knot dat het met de banken goed gaat.... het uitgeknepen volk in Nederland heeft hier financieel voor moeten bloeden.
    Het uitgeknepen Nederlandse volk? Had je afgelopen week voor de gein bij de Bijenkorf moeten kijken, zo uitgeknepen dat we zijn.

    En armoede? Wellicht, ook maar eens met de trein door een buitenwijk van Delhi.
  2. [verwijderd] 7 oktober 2013 16:44
    Nja als je de huizenmarkt bekijkt met tekenen van herstel in het vertrouwen(indicator van 51 dec '12 naar nu een punt of 73) en de verkopen dan is het niet eens zo'n gewaagde uitspraak. Er is een stuwdam aan vraag van mensen die jarenlang hun aankoop hebben uitgesteld en nu meer en meer criteria in hun voordeel zien vallen (betaalbaarheid, lage rente, stabilisering van prijzen). Aangezien huizen de spil van de economie zijn kunnen we bij verder herstel weer mooie groei laten zien. Dat het sentiment in de reeele economie nog zo bar en boos is heeft alles te maken met de cyclische karakters van sectoren. In een aantal sectoren is de kaalslag al geweest. De bedrijven die daar nu nog zijn zijn crisis proof. In de bouw vallen er dagelijks nog faillisementen doordat ze zich in de late cyclus bevinden. Het zal nog wel een jaartje of 3-4 duren voordat het woordje crisis wegebt. Inmiddels zal de aex dan zo'n 450-500 punten noteren als het herstel van de woningmarkt zich in huidige trend voortzet. Vanaf dan gaan ook meer en meer particulieren weer instappen. Komt het versterkende effect bij van de erfenissen van de babyboomers. Thats life.
  3. forum rang 6 andre68 7 oktober 2013 17:11
    quote:

    TimothyF schreef op 7 oktober 2013 15:41:

    [...]

    Het uitgeknepen Nederlandse volk? Had je afgelopen week voor de gein bij de Bijenkorf moeten kijken, zo uitgeknepen dat we zijn.

    En armoede? Wellicht, ook maar eens met de trein door een buitenwijk van Delhi.
    Tja...Nl vergelijken met een krottenwijk in India. Zo kan je alles wel relativeren.

    "Het uitgeknepen Nl-volk"......

    De marge op hypotheekrente is nog nooit zo hoog geweest als in de afgelopen jaren. Ook beduidend hoger dan in omringende landen. Oók voor hypotheken die ver BOVEN water staan.

    Dus JA, de banken komen er weer bovenop doordat de NL hypotheek-leners te veel rente betalen.

    De banken hebben blijkbaar veel vrindjes op/bij het Binnenhof/NMA/AFM die een oogje toeknijpen.

    En dan hebben we het nog niet over de garanties van de NL-staat m.b.t. de overgenomen hypotheken (o.a. van ING).

    Het probleem is van de banken verplaatst naar de maatschappij en heet: "STERK TOEGENOMEN STAATSSCHULD".

    De banken hebben het -weer-geflikt:verliezen afgewenteld op de gemeenschap en nu ze weer (bijna) boven jan zijn gaan ze zichzelf weer stoere bonussen toe-eigenen, want,o,o,o,o, wát hebben we het weer goed gedaan en wat zijn we weer onmisbaar.
  4. [verwijderd] 7 oktober 2013 17:32
    Bij bestuurders, politiek, banken en financiele instellingen is het nooit crisis geweest. Zij hebben nooit iets hoeven bij te dragen aan alle hulpacties.
    Het werkende volk mag het allemaal betalen maar zal nooit een voordeel krijgen. De bestuurders en politiek pikken net zoals anders hun salaris af van het volk. Afromen is het devies!
  5. [verwijderd] 7 oktober 2013 19:04
    quote:

    Ghestem schreef op 7 oktober 2013 18:06:

    Gelukkig, we kunnen weer zeiken.

    Ja lachen maar de irritaties zijn ook wel een beetje te begrijpen. De crisis is veroorzaakt door de banken. Veel huizen staan onder water wat veel problemen geeft voor heel wat gezinnen en dat komt uiteindelijk alleen maar door de banken die te gemakkelijk hypotheken verstrekten om zo de bonus te kunnen bemachtigen. Nu de banken fin hulp hebben gekregen wat door het volk wordt betaald, komen ze dat zelfde volk niet tegemoet. Hyptheken blijven duur, geld aan middenstanders wordt spaarzaam verstrekt etc. Voorbeelden zat. Tevens doet de regering ook niet veel aan de economie met alle gevolgen van dien etc. Kortom, het volk was verplicht om de banken te helpen maar de banken hebben er (gezien de bonussen) er nog steeds niet van geleerd en ze zijn echt niet met de belangen van hun clientèle bezig maar allen maar om zichzelf te verrijken. Heerlijk een beetje klagen. (lol)
  6. [verwijderd] 7 oktober 2013 19:26

    Pieter de schade viel inderdaad nog mee.

    Ergens denk ik dat die Amerikanen erop het laatste moment uit zullen komen. De schoonheidsprijs verdient het niet.

    Waar gaat het eigenlijk over? Tijdens vakanties lees ik de geweldige financial times. Bleek er E 400 gekort te zijn op E 8 mld in voorschoolse opvang van arme kinderen. Moet met wat meer effiëntie op te vangen zijn. Over het effect van die hulp waren ze het dar ook al niet eens. Dat kan en mag, maar ik val niet achterover van die E 8 mld voor zo een groot land voor zo een doel.

    Ik was mijn wachtwoord kwijt (diefstal, maar tot mijn verbazing heben ze dief te pakken), maar compliment voor jouw IEX-mensen die het hebben opgelost!

    Groet, Jonas
  7. [verwijderd] 7 oktober 2013 20:53
    Klaas Knot, was dat niet de kandidaat die de politiek per se als president van de centrale bank wou hebben? Was dat niet de adviseur van Jan Kees de Jager, die door Jan Kees de Jager als president benoemd werd? Het lijkt alsof mensen dat zijn vergeten.

    Die hele opmerking van Knot lijkt me behoorlijk georchestreerd. Als je tussen de regels door leest is de kern van zijn verhaal dat de regering goed bezig is ("herstel komt eraan!") en dat ze koste wat kost door moeten gaan met bezuinigen (zoals de regering graag wil).

    Meneer Knot roept gewoon wat de regering wilt dat hij roept.
  8. [verwijderd] 8 oktober 2013 18:53
    Alle negativiteit in deze comments is volgens mij de reden dat het zo slecht gaat in Nederland. Ik zie geen van jullie een huis kopen omdat jullie door zo'n donkere bril kijken, terecht of onterecht dat terzijde. Op deze manier komen we er natuurlijk minder snel bovenop.

    Dus volgens mij zijn jullie juist de oorzaak van alle "ellende". Ik weet het wel zeker :-)

    Wees positief en zet de schouders en vertrouwen eronder, de rest zal volgen.
  9. [verwijderd] 8 oktober 2013 20:07
    quote:

    FFMSmit schreef op 8 oktober 2013 18:53:

    Alle negativiteit in deze comments is volgens mij de reden dat het zo slecht gaat in Nederland. Ik zie geen van jullie een huis kopen omdat jullie door zo'n donkere bril kijken, terecht of onterecht dat terzijde. Op deze manier komen we er natuurlijk minder snel bovenop.

    Dus volgens mij zijn jullie juist de oorzaak van alle "ellende". Ik weet het wel zeker :-)

    Wees positief en zet de schouders en vertrouwen eronder, de rest zal volgen.
    Misschien is de negativiteit niet de oorzaak maar het gevolg, heb je daar ook aan gedacht? Het gevolg van dalende huizenprijzen, gebrek aan leningen om te investeren omdat banken de kraan dicht houden, druk op de lonen, stijgende werkloosheid, hogere belastingen, etc.

    Misschien ligt daar wel de oorzaak, en niet in de realistische (negatieve) blik op de situatie.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links