Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

IJslandse bank ploft opnieuw

IJslandse bank ploft opnieuw

Maandagochtend en nu al is deze week één grote blast from the past. Wéér dreigt de Amerikaanse overheid de deuren te sluiten en wéér ligt Italië in crisis dankzij ome Silvio. En om het af te maken dreigt een IJslandse bank voor de tweede keer om te vallen.

IJsland? Maar die hadden hun zaakjes toch weer zo goed op orde? Jawel, maar er staan zo her en der nog wat niet voldane rekeningen open. Zoals de terugbetaling van 1,5 miljard euro aan gesmolten Icesave-tegoeden, waar de Nederlandse en Britse regering garant voor hebben gestaan. 

Vorige week liet Jeroen Dijsselbloem nog goedgemutst weten dat inmiddels al de helft van de Icesave-schuld is terugbetaald, maar sinds vrijdag zijn de verhoudingen tussen Reykjavik en Den Haag weer ouderwets onder het nulpunt. Het nieuwe Landsbanki liet weten het terugbetalingstempo niet langer te kunnen volhouden.

Als de bank aan de strenge verplichtingen zou blijven voldoen gaat Landsbanki voor de tweede keer in vijf jaar failliet, aldus de bank zelf. Dat is ook een manier om het vijfjarig jubileum van de Icesave-crisis te vieren, maar misschien niet helemaal zoals de Nederlanders en de Britten voor ogen hadden. 

Steun van de IJslandse centrale bank hoeven we niet te verwachten, in ieder geval:

"The repayment profile ... is too heavy for the economy. The bonds will have to be extended or refinanced," it said.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 23 jun Powell èn Draghi over inflatie: toch maar even opletten
 2. 23 jun Oranje boven in de IEX Fonds 40
 3. 28 mei Dit zijn alle 20 long- èn shorttips van de Hollandse Aandelenavond 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. stockexchangestaartje 30 september 2013 12:48
  Niet slim. je kunt ze beter wat lucht geven en dan iets langer wachten op je centjes dan dat er straks weer miljarden aan steun gegeven moeten worden.
  Wanneer gaat men nu eens leren van het verleden. Iemand die verzuipt moet je een snorkel geven en niet verder onder water duwen.
 2. Da Freeze 30 september 2013 13:11
  Een voordeel is nu wel dat er niet opnieuw spaartegoeden door de overheid hoeven worden vergoed. Maar de overheid kennende had die zich al rijk gerekend. De geplande betalingen van Landsbanki waren al in de begroting opgenomen en die lijkt nu misschien wel in duigen te vallen. Resultaat: volgend jaar nog meer bezuinigen.
 3. aexman 30 september 2013 13:15
  quote:

  shutterspeed schreef op 30 september 2013 12:48:


  Niet slim. je kunt ze beter wat lucht geven en dan iets langer wachten op je centjes dan dat er straks weer miljarden aan steun gegeven moeten worden.
  Wanneer gaat men nu eens leren van het verleden. Iemand die verzuipt moet je een snorkel geven en niet verder onder water duwen.


  De woekerpolissen krijgen ook al sinds 2006 lucht, maar ik hoop toch dat er bij leven nog een goede afhandeling van deze polissen zal gaan plaatsvinden. Hoeveel lucht moet er nog in?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Icesave, IJsland

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links