Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stierenmarkt in technologie

Het heeft even op zich laten wachten, maar afgelopen maand was het zover: de langverwachte beurscorrectie. Sinds mei 2012 is er niet meer zo’n slechte beursmaand geweest. Het maandverlies voor de belangrijkste aandelenindices liep op tot 4%. Hiermee gaat augustus voorlopig met de oneerbiedige titel van "slechtste beursmaand van 2013" aan de haal.

Natuurlijk, het jaar is nog niet voorbij. September en oktober zijn historisch gezien altijd gedoodverfde favorieten om met die titel ervandoor te gaan. Dit jaar beloven beide maanden uitzonderlijk volatiel te worden.

Er vinden immers enkele fundamentele evenementen plaats waarvoor beleggers op het puntje van hun stoel zitten. Denk maar aan:

  • de verkiezingen van de nieuwe Fed-voorzitter
  • de mogelijke aanval van de Verenigde Staten op Syrië

Voorts wil Ben Bernanke zijn ambt als Fed-voorzitter nog in schoonheid afsluiten door de geldkraan (QE) wat dichter te draaien (tapering). Anderzijds horen we steeds meer geruchten dat het Amerikaanse schuldplafond ergens midden oktober bereikt wordt, met alle gevolgen van dien.

Uitgesproken negatief
Kortom, veel externe factoren kunnen de interne markt beïnvloeden, zowel positief als negatief. Uiteraard zit deze kennis al voor een groot deel in de koersen verwerkt. Vandaar de winstnemingen door beleggers in de afgelopen maand.

Bovendien is het sentiment door de nieuwste ontwikkelingen uitgesproken negatief geworden; je kan geen financiële website meer openen of de dramatitels komen je tegemoet. Door de combinatie van beide factoren – verrekening van verwachtingen en de negatieve stemming – blijf ik naar boven kijken voor wat de aandelenmarkten betreft.

Overigens, er zijn vandaag ook signalen die positief zijn voor aandelen, maar hier wordt amper naar omgekeken. En precies dat spreekt mij altijd aan. Terwijl de traditionele aandelen een flinke stap terugzetten, bleef het verlies voor de Nasdaq beperkt tot 1% in augustus.

Of anders gezegd, technologieaandelen deden het tot 3x beter dan hun traditionele tegenhangers. Het rendement van de Nasdaq voor 2013 staat meteen bovenaan de prestatielijst, terwijl het in de eerste maanden steeds wat achterbleef.

Beter dan de rest
De winst voor de Nasdaq Composite Index staat op 19% in 2013, terwijl de Dow Jones en S&P 500 een rendement van respectievelijk 13 en 14,5% genereerden. Ook helemaal niet slecht, maar de verschillen lopen plots wel sterk op.

Technologie bleek opnieuw de rots in de branding voor beleggers. En in feite is dit niets nieuws onder de zon. Weinigen zullen het geloven, maar technologie presteert al jaren beter dan de brede markt.

Kijkt u maar eens naar de volgende prestatiegrafiek van de Nasdaq versus de Dow Jones en de S&P 500.

Te hoog risico
Sinds de bodem in maart 2009 doet de technologiesector het structureel beter dan de brede markt. Er is sindsdien zelfs sprake van een heuse outperformance van de Nasdaq ten opzichte van de overige indices.

Als je deze vaststelling voorlegt aan de meeste beleggers, zonder grafiek erbij, dan zou het merendeel dit argwanen. Dit is precies de kracht van de stierenmarkt in technologieaandelen: niemand gelooft erin.

Bovendien is er nog altijd veel kritiek op de sector. Het risico is te hoog omdat de waarderingen te hoog zouden zijn. Maar is dat ook wel zo? Met een koers-winstverhouding (k/w) van 21x is de sector uiteraard niet goedkoop, maar je moet vooral kijken naar de groei van de winsten.

Niet duur
Voor 2014 zakt diezelfde k/w al naar terug naar 16x. Deze sterke terugval impliceert dat de winsten bijzonder snel toenemen binnen de technologiesector. En dat is precies waarom je meer betaalt voor technologieaandelen.

Bovendien is een koers-winstverhouding van 21x helemaal niet zo duur. Zowel in 1995 als ook in 2005 bedroeg de k/w voor de Nasdaq meer dan 20x, het sectorgemiddelde.

Daarenboven verdient een belegger in de technologiesector tegenwoordig 1,5% dividendrendement. Dat is vanuit historisch perspectief zelfs veel. In het verleden moest je het met minder dan 1% dividend stellen.

De sterke prestatie van de technologieaandelen ten opzichte van de brede markt in de moeilijke maand augustus toont nog maar eens de kracht van deze sector aan.

Terwijl er amper iemand interesse voor heeft, blijft technologie de rots in de branding op de beurs. Zelfs vanuit een waarderingsperspectief kan ik naar historische maatstaven de sector moeilijk duur noemen.

En als ik naar boven kijk, dan heeft de Nasdaq nog een hele inhaalbeweging voor de boeg ten opzichte van de traditionele indices. In vergelijking met de historische parameters, kan de Nasdaq gemakkelijk richting 5000 punten (+/- 3600 vandaag) zonder al te veel moeite. Ik verwacht dan ook het nodige spektakel met technologieaandelen in de komende jaren.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links