Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energiedrank van 745 miljard dollar

De twijfel over de daadwerkelijke effectiviteit van quantitative easing (QE) lijkt in stroomversnelling te komen. Begin augustus kwam een rapport van de Federal Reserve Bank van San Francisco How Stimulatory Are Large-Scale Asset Purchases (antwoord: valt tegen). Op Bloomberg verscheen vorige week Economists in Jackson Hole Say QE Less Potent Than Fed Believes en CNBC was afgelopen maandag nog iets explicieter: Lessons learned from the Fed’s $745 billion mistake.

Ja, de Amerikaanse economie doet het beter dan de Europese, en zij hebben ‘ge-QE-ed’, maar is er een verband? Het deed me denken aan de kop: Depressieve kinderen voelen zich beter na energiedrankje uit het boek Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman. Deze kop was door Kahneman zelf verzonnen, maar het is echt waar.

Als je een groep depressieve kinderen een paar maanden energiedrankjes geeft, zullen ze zich steeds beter gaan voelen. Dat was echter ook het geval geweest als je ze af en toe op hun hoofd had laten staan of elke dag twintig minuten een kat had laten aaien. Immers, een groep zeer depressieve kinderen zijn depressiever dan andere kinderen en hierdoor zal deze groep na verloop van tijd meer richting het gemiddelde bewegen.

Regressie naar het gemiddelde heet dat. En de conlusie dat het energiedrankje heeft geholpen, is op zijn minst voorbarig zonder verder onderzoek. Het is duidelijk dat QE veel effecten heeft gehad, zoals alleen al blijkt uit de impact van de verwachting dat de steun wordt afgebouwd. Ik kan me echter niet aan de indruk ontrekken dat de aantrekkende Amerikaanse economie meer door regressie naar het gemiddelde dan door het QE-energiedrankje kan worden verklaard.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. nestel 29 augustus 2013 15:37
    Het mooie is , dat de FED en de kinderen (lees: economie), 1 en dezelfde persoon zijn in het US verhaal...

    De Staat en de huizenmarkt/ economie hebben steun en geld nodig.
    De FED, als kind, koopt een drukpers en laat deze al spelend groene biljetjes draaien.
    De FED koopt als enigste kind alles, veels te goedkoop, op, wat er op te kopen valt en IS dus als het ware de economie/ economische markt.

    Vervolgens voelen alle kinderen zich ineens beter, lijkt.

    Wat nu als het kind stopt met spelen? Wie neemt het stokje over?

    De nieuw te zoeken kinderen zullen hele andere esien gaan stellen aan het spelletje, zeker willen weten dat het drankje zoet genoeg is en meer zekerheid eisen dat het hen geen pijn doet...

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links