Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Start vierde correctie

De kans dat de top in het kortetermijnbeeld toch al is gezet, is toegenomen. Zodra de AEX vandaag onder de sinds 17 juli stijgende bodemlijn sluit, lijkt de top voorlopig gezet en kan de correctie worden voortgezet. De stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 372,20.

Zolang deze bodemlijn op slotbasis wel standhoudt, is er in het kortetermijnbeeld nog steeds sprake van bodemvorming en mag in de komende twee weken een aanval op 380 tot 385 worden verwacht.

Zoals u weet ging ik voor mijn vakantie uit van een beweging naar de zone 380 tot 385. De onderkant van deze zone is precies behaald; daar ligt ook de sinds eind 2011 stijgende toppenlijn. Vanwege de kracht in de afgelopen week leek een verdere stijging nog reëel voordat de vierde correctie zou worden gestart.

Verslechtering
We moesten daarbij wel alert zijn op verdere topvorming (op een hoger niveau) of verslechtering aan de onderkant. Deze verslechtering aan de onderkant was het grootste risico in de markt. Zo'n verslechtering werd in de afgelopen week al duidelijk in onder andere de S&P 500, die momenteel zijn correctie sterk voortzet.

Deze vierde AEX-correctie van dit jaar moet ervoor zorgen dat een deel van de sterke opwaartse beweging van de afgelopen anderhalve maand wordt gecorrigeerd voor de vorming van een hogere bodem. Deze hogere bodem moet zorgen voor de volgende opwaartse beweging naar mijn doelzone van 400 tot 420.

Het langetermijnbeeld blijft onveranderd positief en is zelfs een volgende fase gestart nadat recent de zone 373 tot 374 werd gebroken. In deze zone ligt niet alleen de voormalige top van dit jaar maar ook het hoogste punt (uit 2011) sinds de start van de bullmarkt begin 2009.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Vierde correctie
De vraag van vandaag is dus of de AEX de stijgende bodemlijn in het zeer kortetermijnbeeld zal breken (op slotbasis), een slotkoers hieronder geeft het verdere signaal voor de vierde correctie van dit jaar. Onder deze bodemlijn ontstaat ruimte naar drie bodems van de afgelopen weken:

  • 368,90
  • 366,90
  • 362,50

De krachtigste steun van deze drie niveaus is 362,50, bij de overige niveaus verwacht ik geen tot beperkte steun. Daaronder liggen nog het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau (361) van de gehele opgaande beweging vanaf de bodem van 331 en natuurlijk het richtpunt voor de verwachte vierde correctie bij 356.

Hier ligt de onderkant van het sinds 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Dit is een smal stijgend trendkanaal binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. De correctie zal naar mijn mening beperkt van aard zijn en in een snel tempo kunnen worden afgerond.

Een neerwaartse doorbraak van de 372,20 zou vandaag een verslechtering in het kortetermijnbeeld betekenen en alleen een slotkoers hierboven kan ervoor zorgen dat er mogelijk sprake was van een eventueel vals signaal. Ook de technische indicatoren zijn in de laatste dagen verder verslechterd.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Europa heeft zich in de afgelopen weken aanzienlijk beter ontwikkeld dan de Verenigd Staten. De verwachte correcties zullen daardoor waarschijnlijk ook beperkter zijn. Voor de DAX houd ik rekening met een terugval naar 8150 tot mogelijk de langere stijgende bodemlijn van net onder de 8000.

Opvallend is dat de DAX meer neerwaartse ruimte heeft dan de AEX voordat de stijgende kortetermijnbodemlijn wordt gebroken (nu 8275). In de Verenigde Staten is de neerwaartse ruimte verder beperkt.

Gisteren besprak ik de correctie die in de afgelopen weken al heeft plaatsgevonden in de SOX. Deze lijkt nog steeds in de eindfase waarbij de stijgende bodemlijn stand heeft gehouden. Ook de Nasdaq 100 nadert een sterke steunzone bij 3000 tot 3030.

Nasdaq

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 20 augustus 2013 08:54
    wat mis ik de beurs als kiespijn zeg.
    Wat een oplichterij.
    Die AEX komt niet vooruit. Zelfs in het spel, wát ik ook doe, het rendeert niet. Dán een stoploss die weer word opgezocht dán weer Arcelor Mittal dat weer 4% zakt zonder reden.

    Dat betten gaat me behoorlijk goed af. Gisteren 87 euro verdiend in 10 minuten tijd.. Met hoeveel inzet?
    Zal ik het verklappen?
  2. [verwijderd] 20 augustus 2013 09:19
    De centrale vraag voor mij nu is tot hoever zakt de AEX in deze (overigens gezonde) correctie. Een tweede vraag is in welke periode de correctie zich zal afspelen. Tijdens een correctie zijn er namelijk ook dagen waarin er hoger zal worden gesloten. Ik ga nu even uit van de door Bas genoemde weerstanden in de zone 362-365.

    Iemand anders (goede) ideeën?
202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links