Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oei, oei dat gaat lekker

In Nederland waren we heel lang het beste jongetje van de klas, maar nu krijgen we een zware onvoldoende met:

  • de hoogste inflatie: 3,1%
  • binnenkort een begrotingstekort boven de 3,9%
  • de werkloosheid die alleen maar oploopt

Ja, dat was heel “moeilijk” voorspelbaar. Want niemand weet klaarblijkelijk dat de economie wordt bepaald door drie onderdelen:

  • bedrijven
  • consumenten
  • overheid

En niemand wist dat de bedrijven en consumenten na 2008 rustig aan doen en als dan ook de overheid minder gaat investeren en bespaart dan is het heel moeilijk om een krimp te voorspellen… Kabinet Rutte had dan ook al kritiek van mij gehad, maar kreeg het nu ook van Paul Krugman.

Alleen vielen de economen weer over hem heen. Gelukkig word ik door de economen niet serieus genomen, want het ging lekker met alle teksten tegen Krugman. Ik sluit me aan bij de uitspraak van A. Kostolany dat de beurs te belangrijk is om aan de economen over te laten.

We lopen uit de pas met Europa, maar zoals ik al vanaf het begin van de euro zeg: er is geen één Europa. Europa is zo divers dat je al gauw enorme afwijkingen krijgt en als je in de ene economie geld pompt en de andere laat bezuinigen dan worden de verschillen alleen maar groter.

Ik vergelijk de situatie in Europa met wat ik meemaakte tijdens mijn vakantie, namelijk dat er wel Engels menukaarten waren in Italië maar dat de obers ze niet begrepen. De Europese economie is een Engelse menukaart in Italië; de mensen die hem kunnen lezen, kunnen het niet vertalen.

Kortom het is en lijkt gemakkelijk maar zonder de juiste mensen wordt het allemaal niks. Opvallend en typerend voor de huidige situatie is nu de werkloosheid oploopt zelfs Minister Asscher van de partij die eenheid en gelijkheid predikt ineens wil dat het aantal buitenlandse werknemers (uit Europa) verminderd wordt.

Maar ook bijna lachwekkend is natuurlijk de situatie dat ze 18.000 buitenlandse werknemers verwachtten en het er uiteindelijk in de praktijk 300.000 werden. Let wel ik zeg bijna lachwekkend en begrijp prima dat er iets moet gebeuren alleen dat hadden we toch wel vooraf kunnen bedenken?

Uit de put
Voor ik jullie letterlijk en figuurlijk de put (of puts) inpraat, kijk ik maar naar wat losse aandelen. Allereerst iets vrolijks, namelijk dat de game-industrie in de belangstelling staat. Activision en bijvoorbeeld Take Two en andere spelletjesmakers (waarin ik zakelijk long zit) doen goede zaken.

Met een aantal nieuwe spelconsuls die worden geïntroduceerd (Xbox en Sony PS) zullen er naar verwachting nog veel meer nieuwe spellen gekocht worden. Activision is nog een koop tot ze onder de 16,47 dollar duiken. Maar ik durf ze niet long op deze niveaus.

Zoals gezegd heb ik Take Two, maar ook hier zit ik te denken om winst te pakken. Dit omdat ik de rest van de markt niet vertrouw. Maar nogmaals, officieel is er nog geen reden om te verkopen.

Sony is met de Playstation de grote favoriet. In veel landen is de Playstation al uitverkocht nog voordat hij officieel geleverd is. Maar een goed product in een breed bedrijf als Sony levert geen koopsignaal op.

Microsoft is al langere tijd een sell. Kortom: de “hardwaremakers” staan er minder mooi voor dan de softwarejongens. Maar dat is zeker een gevolg van heel veel andere zaken.

Ik zat ook long in Apple. In theorie moet ik nog steeds long maar het is logisch dat ik rond de 500 (een psychologische grens) even moeite heb en aangezien ik voor de totale markt nogal sceptisch ben, heb ik tijdelijk even winst genomen.

Ik zie op televisie steeds meer heel goedkope Chinese smartphones in de aanbieding, wat alleen maar aangeeft dat de concurrentie heftiger is dan ooit.

Iets anders wat me zorgen baart is dat niemand moeilijk doet over het feit dat de 77-jarige topbelegger Carl Icahn met de topman van Apple praat en ze samen vinden dat er meer aandelen ingekocht moeten worden van Apple en daarover Twittert die oude Icahn dan vrolijk...

En niemand ziet dit als voorkennis. Zelfs niet als de koers van Apple hier fors hoger op ging. Er zijn heel wat gasten van Business Class die hier nog wat van kunnen leren.

Snel maar door naar Google. Ondanks dat ik fan ben van veel van hun producten ben ik als trader blij dat Google eindelijk omlaag gaat. Ik heb nog wat turbo's short en kan wat extra rendement gebruiken. Voorlopig kan het aandeel Google nog wel verder corrigeren.

Amazon, mijn lievelingsshort, doet eindelijk wat ik wil en hier zie ik pas rond de 265 dollar steun, maar eigenlijk kan het aandeel nog veel verder dalen.

Over verder dalen gesproken, Home Depot is ook door de steunlijn en zou dus best wat verder kunnen corrigeren. Ik heb al een deeltje winst gepakt in mijn puts maar dat is meer om wat rendement zeker te stellen.

Op de weekgrafiek lijkt dit eigenlijk nog een leukere short dan Amazon.

Hoewel, Amazon was ooit een dotcom-aandeel waarin ik short zat en halveerde…Alleen nu meer dan tien jaar later is de koers een tikkie hoger dan tijdens de hype. De lange (week)grafiek van Home Depot geeft een leuke kans aan.

Ook in Ahold heb ik een shortsignaal.

Als laatste een verkoopsignaal in Goldman

Dus we moeten elkaar niet de put in praten, maar ik wil jullie wel wat puts aanpraten? Succes deze week!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 augustus 2013 14:21
    Dit is helder Frank_Cees!

    Voorlopig gaat het weer lekker. Bedenk dat 'Oei, dat gaat niet lekker'
    nog maar een tamelijk recent en kwestbaar pril verleden kenmerkt...

    www.iex.nl/Forum/Topic/1286272/11/Oei...

    Jouw column-titel riep bij mij overigens amusante associaties op met de grote hit die Sjef van Oekel in 1979 min of meer onsterfelijk heeft gemaakt.
    Voor de liefhebbers, uit een volstrekt andere bron die zowel amateurs als de professionals kan inspireren. Met dank aan YouTube nog even deze terugblik:

    'oei oei dat was lekker'. www.youtube.com/watch?v=dBd_9AKJQqk
  2. Rutonline 19 augustus 2013 17:38
    Beste Cees,
    Op het moment dat je het artikel over Amazon schreef wist je natuurlijk nog niet wat de koers vandaag (19 augustus) zou gaan doen. Ik zou na de ontwikkelingen van vandaag toch echt 'long' gaan. De stijging van destijds ging harder dan de daling van afgelopen weken en we zijn het niveau van de voorlaatste koerspiek al bijna genaderd.

    Daarnaast geloof ik niet dat er nu al een correctie komt in de AEX nu we net iets boven de piek van eind mei zitten.

    Niets is zeker op de beurs, maar de stelligheid waarmee je ons de put (puts) in praat vind ik op dit moment wel gedurfd. Natuurlijk, als je lang genoeg wacht dan krijg je altijd gelijk, maar ik zou toch nog maar even mee blijven profiteren van de hebberige stieren onder ons.

    Niettemin dank voor je collumn

    Rutger
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links