Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onze rente niet onder indruk Moody's

En de spread? Die ploegde voort.

Nee hoor, vooalsnog is er helemaal niks aan het handje. Moody's dreigt volgens De Financiële Telegraaf onze Triple A te skippen als het begrotingstekort van de overheid niet daadkrachtiger wordt aangepakt. Voorlopig reageren de obligiemarkten daar niet op. Ja, onze rente stijgt, maar zo moet u niet kijken.

Vorige week heb ik al uitgebreid uitgelegd hoe u onze rente moet interpreteren. Die stijgt of daalt gewoon mee op de internationale trends. Hoe obligatiebeleggers specifiek over Nederland denken, leest u af aan het renteverschil met Duitsland, ofwel de spread. Als die echt op- of terugloopt is er pas iets aan de hand.

Zeg maar sinds Lehman Brothers vijf jaar geleden heb ik - uit mijn hoofd - de Nederlandse-Duitse spread tussen vijftien en zestig basispunten zien fluctueren. Dat Nederland zich volgens mij niets van een evenutele downgrade van de ratingbureaus moet aantrekken, bewijzen de Amerikaans, Franse en Britse rentes.

Drie op een rij
Het oude dogma was: hoe lager de waardering, hoe meer rente een land moet betalen. Na hun downgrades in de afgelopen jaren daalden deze rentes! Op 5 augustus 2011 verlaagde S&P de Triple A van de VS. Niet precies, maar dat lijntje in de grafiek. U ziet dat de rente er niet verblikte of verbloosde.

Op 13 januari 2012 verlaagde S&P ook de AAA-rating van Frankrijk. Op 19 november van dat jaar volgde Moody's en op 12 juli 2013 sloot Fitch  de rij. En de markt? "Non, rrrien de rrrrien", zou Edith Piaf zingen.

Tot slot deed op 22 februari 2013 Moody's de AAA-rating van het VK in de ban en op 19 april volgde Fitch. En toen? Technisch analisten ontwaren hooguit een stiff upper lip-patroon in de grafiek.

Als ik dit stukje tik doet de Nederlandse tienjaars rente (oranje lijntje) twee basispunten hoger op 2,27% en de Duitse evenknie (groen lijntje) noteert... ook twee basispunten hoger op 1,90%. Niks aan de hand dus. Wen er maar aan Moody's, u doet er niet meer toe. Misschien iets te stellig, maar tóch.

Verhip, als je 't over de duvel hebt... Dit bericht Bloomberg net:

"Standard & Poor’s is trying to show it was unfairly singled out in a $5 billion fraud lawsuit 18 months after it downgraded U.S. sovereign debt. Getting the government to provide supporting evidence will prove difficult."


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links