Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Apple iCahn

Zou het ego van Oracle CEO Larry Ellison erg zijn gekrenkt? In een interview deze week met Charlie Rose van 60 Minutes zei hij dat Apple zonder zijn wijlen vriend Steve Jobes niks klaar maakt. "Steve is onvervangbaar", zegt hij letterlijk. Hier ziet u zijn quotes plus wat hij zegt over Google en de NSA-affaire.

Carl iCahn!
Als ik het goed heb is dit interview van dit weekend. Het maakte weinig indruk. Dat wil zeggen, wie dacht dat de koers van Apple een knauw zou krijgen van deze semi-insider, kwam bedrogen uit. Maandag deed de koers +2,84% en gisteren zelfs +4,75%. En dat had weer alles met déze uitspraak te maken:

Carl iCahn dus, wie anders :-) Twee minuten later:

Het resultaat leest u aan de daggrafiek gisteren van Apple af: op twee keer het volume van de laatste tijd:

Twee keer cashen
Icahn is niet de eerste de beste. Hij geldt als grote, activistische belegger. Zo voert hij al maanden oorlog met Michael Dell over de buy-out van diens concern. Dit is zijn portfolio. Groot en veel! U kunt ook in Icahn zelf beleggen, hij is ook beursgenoteerd. Een beetje hypergrafiek, dat wel :-)

Ennuh, die twee tweets van Icahn leverden dus niet één maar twee keer klinkende munt op. Hier de daggrafiek van zijn hut:

Likkebaarden
Het zal mij benieuwen wanneer de Amerikaanse beurswaakhond SEC dit soort grappen als frontrunning (aandeeltje kopen, in de media de koers  omhoog schreeuwen en dan aandeeltje verkopen) gaat beschouwen. Want stelt u zich voor wat er gebeurt met Aandeel X als deze grise eminence zoiets gaat roepen. Enfin, daar gaat dit blog niet over.

Dat gaat over de beleggingsvraag die Apple is. De fundamentals van het bedrijf zijn op het eerste gezicht om van te likkebaarden:

  • Een idioot lage koerswinstverhouding voor zo'n mooi concern
  • Cash flow is het woord niet. Zeg maar gerust cash river
  • Een mooi dividendrendement en dat voor een technologieconcern
  • Van de beurswaarde van 444,8 miljard dollar heeft Apple er eenderde in cash: 146,6 miljard dollar luidde de laatste melding

Kopen of verkopen
Maar ja, in hoeverre zijn die omzet en vooral winstmarges op lange termijn houdbaar, nu heel langzaam de iPhone en iPad-effecten wegebben, daar gaat het om. Letterlijk zelfs. Kijk maar eens wat Dow Jones vanochtend berichtte:

  • Gartner: Samsung 2Q Smartphone Mkt Share 31.7%, From 29.7% Last Yr
  • Gartner: Apple 2Q Smartphone Mkt Share 14.2%, From 18.8%
  • Android 2Q Market Share 79%, From 64.2% Last Year
  • Gartner: iOS 2Q Market Share 14.2%, From 18.8% Last Year

Da's duidelijk, het marktaandeel loopt terug. Ja maar ja maar, roept u nu. Op 10 september presenteert Appel nieuwe iPhones en dan zitten er nog nog AppleTV en de iWatch in de pijplijn. Klopt, dat is de fantasie die er nu nog in het aandeel zit. Fantasie die er volgens Ellison dus de komende jaren uit loopt.

En dat is de (langere termijn) beleggingsbeslissing die u moet maken. Krijg ik op de huidige koers waar voor mijn geld, of is dit een bedrijf dat vroeg of laat krimpt en u de komende jaren wel goedkoper kunt krijgen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 14 augustus 2013 15:30
    quote:

    Arod74 schreef op 14 augustus 2013 15:20:

    Hoe long heeft iCahn gezeten in apple voor hij die uitspraken twitterde?
    Ik weet niet zeker wat je precies bedoelt, maar maakt het iets uit?
    Al heeft hij slechts één seconde voor zijn tweet gekocht dannog is het frontrunning.

    Bovendien zegt hij hardop dat hij Tim Cook geadviseerd heeft om aandelen terug te kopen: nog een extra boost aan de waarde van zijn reeds in bezit zijnde aandelen.
  2. Tradingmate 14 augustus 2013 16:38
    Ik heb nog een andere 'ja, maar..'
    En dat is: markt aandeel is nog niet het zelfde als markt volume.
    De smartphone markt neemt in absolute omvang nog toe, zo kan de verkoop op peil blijven maar toch het markt aandeel dalen.

    EN
    Stel, Apple verkoopt volgend jaar 25% van de iPhones die ze dit jaar verkochten, en men zou vanaf dat moment wel weer met pe's van 20-30 gaan rekenen (immers, vanaf dat punt zit er weer groei in), dan komt men toch weer op een hogere koers uit dan dat er nu op de borden staat. Reken maar eens uit.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links