Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Constructieve grondstoffen

De aandelenmarkten scheren hoge toppen. De belangrijkste indices noteren dicht bij hun absolute recordstanden. Voor vele particuliere of professionele beleggers blijft het echter een groot vraagteken waarom de markten almaar hogere regionen opzoeken, terwijl de economie amper groeit.

Meer nog, in belangrijke werelddelen zoals Europa is er zelfs sprake van een krimp. De stijgende koersen tarten elke logica. Tenminste, dat zegt het onderbuikgevoel van de massa. Bovendien onderstreept het negatieve sentiment in de pers het ongeloof in de beursrally.

Het moet gezegd, dit is zowat de meeste gehate rally die we ooit hebben meegemaakt. Geloof het of niet, maar net dat voorspelt nog hogere beurskoersen. Immers, beleggers lijken gebrainwashed door de beurscrash van 2008, waardoor ze de belangrijkste basisregel vergeten.

De markten beklimmen te allen tijden de fameuze muur van zorgen. Als er geen problemen waren, dan zou de top van de markt bereikt zijn en kan het enkel bergaf. Maar problemen zijn er vandaag meer dan ooit. De aandelenmarkten verdisconteren steeds de toekomstige verwachtingen.

Als het vandaag slecht gaat met de economie, dan zit dat al in de koersen verrekend en kunnen de omstandigheden enkel verbeteren.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Constructieve evolutie
Maar voor de goede waarnemers zijn er altijd wel positieve signalen te vinden. Ik kijk niet enkel naar de sentimentsindicatoren, maar onder meer ook naar de prijzen van grondstoffen. Daar zien we een constructieve evolutie voor de verdere gang van zaken op de financiële markten.

De prijzen van de gevoelige grondstoffen zitten in de lift. Olie noteert al weken boven de barrière van 100 dollar per vat en geen haan meer die er naar kraait. Toen de prijs van olie voor het eerst boven 100 dollar schoot in 2008, stonden de kranten er vol van.

Dit betekent dat de olieprijs nog wel hoger kan vooraleer de consument er last van krijgt. En dat is goed nieuws voor de inflatie, waar de centrale banken zo dringend naar op zoek zijn.

Maar niet enkel de olieprijs kruipt rustig hoger, ook de koperprijs hervat de stijging. De prijs van het rode metaal stampte de technische bodem op 3 dollar/pond onlangs nog eens stevig aan, om meteen 10% hoger te schieten.

Koper

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hernieuwde appetijt
Ik las her en der diverse verklaringen voor de plotse stijging van de koperprijs. Enerzijds is er het fundamentele aspect, waarbij de betere gang van zaken in China (de nieuwste Chinese import- en exportcijfers lagen boven de verwachting) voor een hernieuwde appetijt naar grondstoffen zou zorgen.

Dit verhaal wordt bovendien bevestigd door de daling van de internationale kopervoorraden. Zo nam de kopervoorraad bij de LME (London Metal Exchange) af van 70.000 ton naar 60.000 ton op amper enkele weken tijd.

Anderzijds was er de opmerkelijke zwakte van de dollar als technische verklaring voor de stijgende koperprijs. De Amerikaanse munt viel met een rotvaart terug van de zware weerstand rond 85 indexpunten.

Momenteel stevent de dollarindex af op de steun op 80 punten. Daaronder ligt de weg open naar 75 indexpunten, wat meteen de laagste notering in twee  jaar zou opleveren voor de wereldreservemunt.

Zo ver zijn we nog niet, maar over de langere termijn wordt de dalende trend van de dollar toch duidelijk (zie onderstaande grafiek).

Dollarindex

Klik op de grafiek voor een grote versie

Verdisconseerd
Vanuit welk perspectief je het ook bekijkt, de opwaartse druk voor de markten zal blijven aanhouden. Indicatoren zoals de prijzen voor grondstoffen of de koers van de dollar wijzen op een toenemende inflatie in het financiële systeem.

Daar hebben de aandelen al een voorschot opgenomen, maar ik betwijfel dat een grotere golf aan inflatie al volledig verdisconteerd is in de koersen want weinig beleggers houden hier vandaag al rekening mee. Bovendien is er ook nog geen sprake van een top of bubbel.

De huidige koers-winstwaardering van de sterkste beursindex ter wereld, de S&P 500, bedraagt 18,5x. Dat is verre van een bubbelwaardering. Daarvoor moet de k/w ver boven 20x handelen.

Aan de huidige winst per aandeel voor de S&P 500 van 90 dollar, kan de index nog doorstijgen naar minimaal 1800 punten tot zelfs 2300 punten (k/w > 25x). De S&P 500 noteert op het moment van schrijven 1688 punten.

Nog hoger
Kortom, terwijl iedereen zit te wachten op een beurscrash, zullen de aandelenkoersen naar alle waarschijnlijkheid verder stijgen. Met name de inflatoire druk zal een stuwend kracht blijven. Uiteraard kunnen zich gaandeweg de klim hier en daar fikse correcties (10 à 20%) voordoen, maar dat blijven tot nader order kansen om in te stappen of bij te kopen.

Mijn voorkeur blijft uitgaan naar cyclische aandelen, gerelateerd aan grondstoffen (vanwege de inhaalbeweging) of technologie, de enige sector die zijn historische records nog altijd niet bereikt hebben. Hier zitten wat ons betreft de grootste hefbomen in de markt.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 13 augustus 2013 12:08
    Gaat als een algemene analyse voor de wereldeconomie inderdaad op. Maar zie niet in hoe dit Europa verder helpt.

    Om te beginnen is Europa een continent waar zo'n beetje alle grondstoffen al wel uit de bodem zijn gehaald. In dat opzicht is het stuk alleen maar negatief voor dit werelddeel. De kosten van de import gaan stijgen.

    China is zo slim om overal ter wereld grote voorraden grondstoffen te kopen en heeft het geld er ook voor. Landen als VS en Rusland beschikken over grote eigen voorraden. Met als extra voordeel voor de VS dat met elke verzwakking van de dollar de staatsschuld evenredig hard afneemt.

    Dit is dus een leuk plaatje, maar niet van toepassing op Europa en Japan. Twee grote economien die als maar verder weg zullen zakken aangezien ze bijna alle grondstoffen moeten importeren en ze tot hun nek en nog veel verder in de schulden zitten.

  2. [verwijderd] 13 augustus 2013 12:31
    Stuk van niks dit. Zo kan ik ook een stuk schrijven. Er is een gegeven een aandelenbeurs is op de lange termijn altijd stijgend. Dat heeft te maken met inflatie.

    "Uiteraard kunnen zich gaandeweg de klim hier en daar fikse correcties (10 à 20%) voordoen, maar dat blijven tot nader order kansen om in te stappen of bij te kopen."

    Erg vrijblijvend dit stuk, waarde van 0.
  3. [verwijderd] 13 augustus 2013 19:32
    Inderdaad wederom een slap stuk van dhr Slim Beleggen. Koud 6 weken geleden kwam deze proleet uit het niets ons goudmijn aandelen aansmeren.
    Inmiddels een vette min en hoor je hem niet meer over. De echte bubbel huizenmarkt in China komt eraan eens kijken wat dan de koperprijs gaat doen. Heer Pantelis kom eens een keer waar we wat aan hebben zodat we slim kunnen gaan beleggen.
  4. gerrit 69 16 augustus 2013 11:28

    Minkaltje en PaulH hebben wel veel kritiek op de column van Pantelis, maar zijn zelf niet in staat om een goede column te schrijven.

    Wat zij over het hoofd zien bij een aantrekkende wereld-economie, is dat de vraag naar grondstoffen en speciale metalen zal toenemen en daarmee ook de prijzen.
    Pantelis wijst beleggers op deze wetmatigheid en ik ben het volledig met hem eens, dat hij cyclische aandelen steeds aantrekkelijker vind, vooral omdat er veel van deze aandelen nog een hoop schade hebben in te halen.

    Mvrgr. van Gerrit
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links