Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen feeststemming

Oké ik ben net teruggekomen uit Italië en ik moet alle kranten van de afgelopen weken nog lezen. Tijdens mijn vakantie heb ik eindelijk op het strand de twee boeken gelezen (De kapitale crisis van John Lanchester en Boomerang van Michael Lewis) die al maanden naast mijn bed lagen.

Nu ik ze gelezen heb, stemt het me wat minder vrolijk. Zo beschrijft Lewis:

  • eerst de problemen in Griekenland en Ierland en geeft aan dat ze min of meer andere redenen hebben
  • dan geeft hij de problemen in Duitsland aan, voornamelijk alle problemen die ze importeren
  • en hij sluit af met een doemscenario voor de steden in de Verenigde Staten en dus uiteindelijk voor de Verenigde Staten zelf; QE is zeker geen oplossing voor al deze problemen

Het andere boek beschrijft meer de algemene oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis en dus de problemen die we nog moeten krijgen.

Geen feeststemming
Beide schrijvers zijn geen raketgeleerden die iets heel slims constateren, nee het briljante van beide boeken is dat iedereen die normaal nadenkt kan begrijpen dat je een schuldencrisis niet met nog meer schulden kunt oplossen.

Maar dat is niet de reden dat ik voor de korte termijn de feeststemming van de rest van de analisten niet kan delen. De reden dat sommige analisten zo positief zijn is inderdaad wel een reden voor mij om voorzichtiger te worden. Bepaalde analisten staan niet bekend om hun resultaten.

Nu zijn er boze tongen die ongetwijfeld dit ook over mij zeggen maar al mijn trades zijn openbaar en voorlopig doe ik het prima. De huidige markt is veel te gevaarlijk om gewoon simpel long te zitten.

Ja, de indexbeleggers hebben tot nu toe een goed jaar en ik hoop zelfs voor hen dat het goed blijft, maar ik vrees het ergste. Mijn gevoel wordt onderbouwd door de Dow Jones aldaar heeft de EB-indicator een verkoopsignaal geven.

In de Twindicator op de Dow Jones moeten we officieel nog even wachten, maar een slot onder de 15.374 geeft ook daar een verkoop.

De S&P 500 heeft ook officieel nog geen verkoopsignaal gegeven, maar als het iets lager gaat, valt de koers uit een opgaand trendkanaal. Ook zie ik in zowel de Dow als de S&P 500 kleine hoofdschouderpatronen. En die zorgen normaal gesproken voor snelle abrupte dalingen.

De DAX heeft ook een mogelijk klein hoofdschouderpatroon. Ook in de DAX moeten we officieel wachten op een verkoopsignaal.

De EB-indicator is ook druk op weg naar het verkoopsignaal.

De Nikkei is het harde bewijs dat je met extra schulden niet een schuldencrisis kunt oplossen. We zien harde verkoopsignalen in deze index. We zitten in een boom-bustscenario en volgens mij wordt het een bust. De knal van Japan zal de rest waarschijnlijk besmetten.

Nu kunnen we de vlag uithangen dat de AEX eindelijk omhoog gaat, maar met het vertrek van KPN wordt de index nog minder dan het al was. En als spreekwoordelijke voorzitter van de AEX-fanclub doet het me dit bijna pijn om dit te zeggen.

Sowieso zie ik niet in waarom de AEX speciaal naar de 385 zou moeten? Ik zou dus willen zeggen wees heel erg voorzichtig en vraag jezelf af waarom we zo gelukkig moeten zijn in de huidige economische situatie? Ik zie alleen een kudde die denkt dat het kuddegedrag veiligheid geeft.

Ik zou willen teruggrijpen naar de uitspraak van Clint Eastwood in de film Dirty Harry in de jaren tachtig: "Do you feel Lucky today punk?" 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ASCFTHF11 12 augustus 2013 10:05
    Het zijn echt niet alleen boze tongen die dat beweren,ook aardige tongen beweren dat,ik ben er zo 1 van,meestal is het zo dat U in Uw schriftelijke berichtgevingen soms ook het geluk heeft dat U in het gelijk gesteld wordt,maar dat is lang niet altijd het geval,uiteraard ben ik het ermee eens dat U EENS het gelijk aan uw zijde zult krijgen maar dan is er weer veel,veel water door de Rijn gestroomd,ik heb dat aan de lijve ondervonden door in het verleden lid te zijn van uw cluppie,hetgeen veel windeieren heeft opgeleverd!
  2. [verwijderd] 12 augustus 2013 10:39
    De Twindicator is een door Gerard Kaldewaaij en Cees Smit ontwikkeld concept dat signalen geeft voor koop en verkoop op slot basis. Boven de lijn zit je long onder de lijn moet je short. Het concept werk op basis van een Average True Range (ATR) die gecorrigeerd wordt met de volatility. De exacte imputs is helaas het geheim van de Smit:)
  3. [verwijderd] 12 augustus 2013 10:53
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 12 augustus 2013 10:39:

    De Twindicator is een door Gerard Kaldewaaij en Cees Smit ontwikkeld concept dat signalen geeft voor koop en verkoop op slot basis. Boven de lijn zit je long onder de lijn moet je short. Het concept werk op basis van een Average True Range (ATR) die gecorrigeerd wordt met de volatility. De exacte imputs is helaas het geheim van de Smit:)
    Haha, "geheim van de Smit" :)

    Ok, duidelijk en bedankt voor de toelichting Cees
  4. [verwijderd] 12 augustus 2013 10:54
    Jammer te horen van uw windeieren. Ik kan uw verhaal alleen niet verifiëren of weerleggen aangezien u deze opmerking anoniem maakt. Wat mij betreft heb ik een paar fondsen waar de resultaten door allerlei partijen worden gecontroleerd (www.todaystomorrow.nl) en een modelportefeuille www.iex.nl/Portefeuilles/110661/Lage-... op IEX.nl waar ook gewoon al 10 jaar klanten in zitten. Als iemand mijn lange termijn resultaten verslaat dan hoor ik het graag en ja op korte termijn heb ik de wijsheid niet in handen zeker niet als de overheden de boel manipuleren.
  5. [verwijderd] 12 augustus 2013 11:01
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 12 augustus 2013 10:54:

    Als iemand mijn lange termijn resultaten verslaat dan hoor ik het graag en ja op korte termijn heb ik de wijsheid niet in handen zeker niet als de overheden de boel manipuleren.
    Precies! Die resultaten zijn prima (zacht uitgedrukt) en je kan nooit alles bij het rechte eind hebben.
  6. [verwijderd] 12 augustus 2013 11:15
    k wil de feestvreugde over de resultaten niet verpesten, maar die slaan uiteraard als een tang op een varken:

    geen transactiekosten, hetgeen volstrekt irreëel is uiteraard. worden er reguliere transactiekosten gerekend (conform Todays tarieven) dan duikt de porto fórs in de min

    tegelijk wél dividend en (maandelijks) rente inboeken

    niet gezegd dat cees het slecht doet, integendeel, maar de porto hier op iex is een fata morgana
  7. [verwijderd] 12 augustus 2013 11:22
    quote:

    dekritischebelegger schreef op 12 augustus 2013 11:15:

    k wil de feestvreugde over de resultaten niet verpesten, maar die slaan uiteraard als een tang op een varken:

    geen transactiekosten, hetgeen volstrekt irreëel is uiteraard. worden er reguliere transactiekosten gerekend (conform Todays tarieven) dan duikt de porto fórs in de min

    tegelijk wél dividend en (maandelijks) rente inboeken

    niet gezegd dat cees het slecht doet, integendeel, maar de porto hier op iex is een fata morgana
    +1.290,92%

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links