Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter dan de Duitsers

Zijn we er toch ingetuind! De onsterfelijke woorden van wijlen sportcommentator Herman Kuiphof staan mij levendig bij. Zij vertolken mijn nog altijd bittere gevoelens over "1974". Ondanks de revanche in 1988 blijft destijds verloren voetbalfinale tegen Duitsland knagen.

Wat het zo erg maakte: we waren beter! Tenminste, zo voelde het. Met het voortschrijden der jaren en het telkenmale herzien van de beelden is nuancering op zijn plaats. We dachten dat we beter waren. Misschien was die 2-1 nederlaag meer terecht dan ik ooit zou willen toegeven.

Anno 2013 lijken we weer op een nederlaag tegen onze oosterburen aan te lopen. De risicopremie op Nederlandse staatsobligaties is te laag en moet omhoog, zo waarschuwt Ben Emons, portfolio manager bij het Duitse Pimco. De eerste vraag die mogelijk bij u opkomt: is Pacific Investment Management Co. Duits?

Waarschuwing is geen nieuws
De in Newport Beach (Californië) gevestigde obligatieboer, opgericht door Bill Gross, lijkt op het eerste gezicht 100% Amerikaans. Maar de vermogensbeheerder is volledig in handen van het Duitse Allianz. De "Duitse" Emons stelt dat onze rente eerder in de buurt van de Franse moet liggen. De economische en politieke situatie in ons land geven daar aanleiding toe.

Het is niet zo dat Pimco's aanval op Nederlandse staatsleningen per definitie voor een trendbreuk zal zorgen. De vermogensbeheerder is weliswaar groot, dat betekent nog niet dat hij zijn gelijk altijd aan zijn zijde heeft. In 2011 waarschuwde Gross voor US staatschuld, en vermeed hij een belegging in dit papier, dat toen ruim boven de 3% rendeerde.

Dat bleek geen goede actie, want de Amerikaanse rente daalde verder tot minder dan 2%. De waarschuwing ten aanzien van "onze" obligaties van Emons is ook al geen nieuw signaal. Al geruime tijd loopt het renteverschil met Duitsland op.

Renteverschil sinds 2011 afgenomen
Eind 2012 rendeerden Duitse 10-jaars staatsleningen 1,31%, terwijl de Nederlandse obligaties daar met 1,50% slechts 0,19% boven noteerden. Afgelopen dinsdag 6 augustus was de Nederlandse rente opgelopen tot 2,09%, terwijl de Duitse een veel geringere stijging tot 1,70% liet zien.

Het verschil met de Duitse rente is daarmee gestegen van 18 tot 59 basispunten. Een schommeling van de spread tussen Nederland en Duitsland is op zichzelf weinig bijzonder. Ook de omvang, zoals de afgelopen maanden is ontstaan, is niet uitzonderlijk. Weekblad Elsevier kopte op 15 november 2011: Groter verschil in rente tussen Nederland en Duitsland.

De Duitse rente was toen gedaald naar 1,78% , terwijl de Nederlandse was gestegen naar 2,40%. Nadien is het verschil weer flink afgenomen. Er is in dat opzicht geen reden tot zorg. Die zorg is al helemaal niet aan de orde als we kijken naar de reële rente. De reële rente is gelijk aan de nominale rente, verminderd met de geldontwaarding (inflatie).

Reële rente veel lager dan in Duitsland
De reële rente geeft de economische kosten van een lening voor de schuldenaar aan.  Dan zien we ineens een heel ander plaatsje. In absolute termen doet de Nederlandse reële rente het goed ten opzichte van de Duitse rente. Kijkt u maar naar het volgende tabelletje.

  Ultimo 2012     6 augusts '13    
    Nom.R Inflatie Reeel.R   Nom.R Inflatie Reeel.R  
Duitsland   1,31%  2,04% -0,73% 1,70% 1,86% -0,16% 

Nederland

1,50% 3,37%   -1,87% 2,09% 3,16% -1,07%

bron: Financiële Diensten Amsterdam

De tabel geeft aan dat ultimo 2012 de nominale rente in Duitsland weliswaar lager was dan in Nederland, maar de reële rente in Nederland met -1,87% veel lager dan in Duitsland (-0,73%). Dat is een verschil in het voordeel van Nederland van maar liefst 1,14%! Per 6 augustus is de reële rente weliswaar opgelopen, en inderdaad harder dan bij onze oosterburen, maar nog steeds negatief.

Tegendoelpunt
In reële termen zijn onze leenkosten 0,91% lager dan in Duitsland. Mijn conclusie is dat de Nederlandse overheid in reële termen nog steeds veel goedkoper leent dan de Duitse. Dat het verschil iets is afgenomen zie ik als een tegendoelpunt waardoor de overwinning niet in gevaar komt.

We hebben op rentegebied de Duitsers in 2013 dus wel degelijk verslagen. Als dat dopingschandaal in Duitsland zich nog verder ontwikkelt, winnen we met terugwerkende kracht die finale van 1974 ook nog.

De eerste werkdagen na mijn vakantie konden niet mooier beginnen.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 augustus 2013 18:13
    Het verschil in rente zegt vooral iets over de verslechterde kredietwaardigheid van Nederland in vergelijking met Duitsland. Wij zijn als land minder kredietwaardig (dus financieel minder stabiel) aan het worden. De correctie met inflatie doet natuurlijk helemaal niets af aan die droevige conclusie.
    Daarnaast is die verwijzing naar de voetbalfinale van 1974 wel erg ver gezocht. Alsof we met een betere reeele obligatierente alsnog een tegendoelpunt hebben gescoord na een verloren WK-finale van meer dan 30 jaar geleden. Het zal wel......
  2. forum rang 4 holenbeer 7 augustus 2013 19:17
    quote:

    speedertje schreef op 7 augustus 2013 18:13:

    Daarnaast is die verwijzing naar de voetbalfinale van 1974 wel erg ver gezocht. Alsof we met een betere reeele obligatierente alsnog een tegendoelpunt hebben gescoord na een verloren WK-finale van meer dan 30 jaar geleden. Het zal wel......
    cursusje begrijpend lezen doen maar ....?
  3. [verwijderd] 8 augustus 2013 11:20
    Die reële rente is ook maar hoe je het bekijkt. Een euro is een euro, en in Nederland betaal je er meer rente voor. Die inflatiecijfers per land vind ik niet altijd even zinnig. Nederland heeft een BTW-verhoging die nog even doorspeelt in de inflatie. Binnen twee maanden is dat over en dan heeft ook NL zogenaamd een lage inflatie, en dan is ook de reële rente dus weer hoger.

    Duitsland is al jaren bezig met anderen te vertellen wat ze moeten doen. Alle EU landen volgen dat advies, met als gevolg dat het met alle EU-landen slecht gaat, behalve met Duitsland (en het is maar de vraag of het met Duitsland wel echt zo goed gaat).
  4. candide 8 augustus 2013 17:02
    Ik heb niet zoveel kaas gegeten van beleggen. Maar mijn vraag is, wie moet met deze bevindingen nu blij zijn? Het Ministerie van Financiën of ik als particuliere belegger met 1,2% vermogensrendementsheffing?
    Fijn voor Marcel dat plezierige gedachten ná de vakantie zijn opgekomen voor zijn oude werkgever; ik geef de voorkeur aan adviezen van Marcel hoe nog iets over te houden.
  5. Zilverduit 11 augustus 2013 00:08
    Tegendoelpunt
    In reële termen zijn onze leenkosten 0,91% lager dan in Duitsland. Mijn conclusie is dat de Nederlandse overheid in reële termen nog steeds veel goedkoper leent dan de Duitse. Dat het verschil iets is afgenomen zie ik als een tegendoelpunt waardoor de overwinning niet in gevaar komt.

    Volgens mij sla je hier de plank toch mis. De inflatie in Nederland komt grotendeels tot stand door de verhogingen van de belastingen accijns etc. door de overheid en dus niet op een gezonde marktconforme manier.
  6. [verwijderd] 11 augustus 2013 00:54
    Volgens mij slaan degene de plank volledig mis door onrust te zaaien. 37 bps boven Duitsland....... volgens mij schipperen we al de hele tijd in een range tussen de 20 en 70 bps en omdat Pimpco wat roept is dat in 1 keer een probleem? Vervolgens roepen dat we richting de Franse rente gaan bewegen.....ja, maar die is ontzettend ingelopen op de Duitse rente. Dat mensen zich druk maken om Nederland ok, maar toch niet op basis van spread van 37 bps? De rente is gewoon superlaag, geen VVD gelul graag
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links