Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lekker duurzaam is anders

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 23 juli 2013 16:11
    Verantwoord en duurzaam is mooi voor wie zich die luxe kan permitteren, door het af te kunnen dwingen zoals het overal in de wereld gebeurt.
    Niet in alle landen gaat dat even gemakkelijk; machtige families en mensen die werk willen hebben is een slechte mix met verantwoord/duurzaam dan.
    Wat nu verantwoord wordt genoemd of duurzaam is trouwens ook al een relatief begrip, wat over 10 jaar verketterd kan worden.
  2. forum rang 5 theo1 23 juli 2013 16:47
    Kortom, India wil die vervuilende fabriek eigenlijk wel sluiten, maar kan zich het productieverlies niet veroorloven. Dus wordt er wat aangerommeld om aan de ene kant de locale bevolking rustig te houden en tegelijk de productie niet te verliezen. Aangezien je niet zomaar eventjes een kopersmelter bouwt, blijft dat ding nog wel even draaien.

    Voor de gewone belegger lijkt het me een groter probleem dat je afhankelijke bent van de mistige manipulaties en persoonlijke grillen van een paar Indiase tycoons die natuurlijk volstrekt maling hebben aan kleine minderheidsaandeelhouders.
  3. Da Freeze 24 juli 2013 14:15
    quote:

    theo1 schreef op 23 juli 2013 16:47:

    Kortom, India wil die vervuilende fabriek eigenlijk wel sluiten, maar kan zich het productieverlies niet veroorloven. Dus wordt er wat aangerommeld om aan de ene kant de locale bevolking rustig te houden en tegelijk de productie niet te verliezen. Aangezien je niet zomaar eventjes een kopersmelter bouwt, blijft dat ding nog wel even draaien.
    Lastig te monitoren natuurlijk ook door de overheden van deze landen, waneer de fabriek dus inderdaad "deels illegale" uitbreidingen doet. Je moet je voorstellen dat in landen van dat formaat het echt niemand opvalt als er een hectare bos extra wordt gekapt en de fabriek even 10.000 m2 groter wordt gebouwd.
    Inheems bevolking die niets weet van rechten en plichten van burgers kunnen niets anders doen dan verkassen, want klagen bij een overheid kennen ze niet.
    Daarnaast is er ook geen sociale instelling die het aantal werklozen bijhoud, waardoor ook niet meetbaar is hoeveel mensen er tegen hongerlonen in dit soort fabrieken werken.
    En wat je je ook moet bedenken is dat dit soort praktijken ook regelmatig in Nederland voorkomen. Er zijn altijd wel bedrijven die net even wat extra meters proberen uit te breiden zonder vergunningen aan te vragen of denk eens aan die champigonkwekers in Brabant die Poolse werknemers uitkneep voor 400 euro per maand en dan 14 uur werken per dag.
    Bottomline is dat India van het negatieve imago van de fabriek af wil, maar het is de fabriek zelf die de boel telkens verstoord. De directie moet dus in idt geval keihard aangepakt worden, of ze moeten zelf maar achter de fabriek gaan wonen zodat ze zelf voelen hoe het leven rond de fabriek is.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links