Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Lekker duurzaam is anders

Delhi en London liggen dicht bij elkaar als het om koper gaat. In India staat een grote smelter die van de overheid dicht moest, maar later toch open mag blijven. Het aandeel van de eigenaar van deze smelterij,Vedanta Resources, is in London genoteerd, waar veel koper verhandeld wordt. Vedanta Resources is “the world’s most hated company,” volgens de Engelse krant The Independent. Het juridische getouwtrek over milieuvergunningen en onlusten bij de Indiase bevolking waar de onderneming nu mee te maken heeft, zou zomaar eens in de centen kunnen lopen.

Vedanta is een groot mijnbouw- en metaalverwerkingsbedrijf met een jaaromzet van 15 miljard euro. Het bedrijf is grotendeels in handen van de Indiase oprichter en miljardair Anil Agarwal. Vedanta heeft een belangrijke deelneming in Sterlite Industries, dat grote smelters in India heeft staan. Verantwoorde beleggers weten al jaren dat er een luchtje aan Vedanta zit.

Tien van de vijftien grootste vermogensbeheerders in Europa sluiten het uit het portefeuille. Al jaren zijn er slepende conflicten over water- en luchtvervuiling, erbarmelijke arbeidsomstandigheden en hongerlonen. Ook zouden er inheemse volkeren gedwongen zijn om plaats te maken voor (deels illegale) uitbreiding van productiefaciliteiten.

Toezichthouders in India hebben Vedanta en dochter Sterlite al vele malen op de vingers getikt. In 2008 leidde dat ertoe dat Sterlite op last van het Indiase hoge gerechtshof niet door mocht gaan met het bouwen van een grote smelter in Orissa (India). Het aandeel Vedanta kelderde met 9%. Het conflict sleept nog voort.

Juridische achtbaan
In de provincie Tamil Nadu staat een andere smelter, Tuticorin. In 2010 had een provinciaal hooggerechtshof besloten dat Tuticorin voor altijd dicht zou moeten, maar onder allerlei voorwaarden mocht de fabriek toch draaien. Om na nieuwe klachten van de lokale bevolking recent weer dicht gaan. Daarna heeft het landelijke hooggerechtshof die sluiting weer ongedaan gemaakt. En zo gaat het steeds; smelterij open, smelterij dicht.

Aangezien deze fabriek de op acht na grootste in de wereld is, komt die opgelegde pauze neer op 60.000 ton minder aan verfijnd koper voor de wereldmarkt. Het gaat ook om meer dan de helft van de totale productie uit India. De koperimport in India is in die tijd bijna verdubbeld, net als de (lokale dag-) prijs. Niet voor niets kregen kabelmakers zoals Finolex Cables Ltd – waar tot 80% van de totale materiaalkosten opgaat aan koper - het benauwd.

De Tuticorinsmelter mocht onder toezicht van een groep van veiligheidsexpert tijdelijk open gaan. Die experts legden vorige week maandag, op 15 juli, hun bevindingen bij het gerechtshof neer. Dat besloot dat de smelter open mag blijven omdat aan alle milieu- en veiligheidseisen was voldaan. Het aandeel van Sterlite steeg 3%.

Maar het blijft spannend. Het Indiase hof zal alsnog over een eerdere klacht besluiten. Een echt definitief besluit - of voortdurende onzekerheid - zou impact op de aandelen van Sterlite en Vedanta kunnen hebben, wellicht op de wereldwijde kopermarkt. Het blijft dus spannend.

SNS AM houdt namens haar klanten op moment van schrijven (10 en 22 juli 2013) geen posities in Vedanta Resources, Finolex Cables, of Sterlite Industries.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

 1. mei '15 Bloeddiamanten 1
 2. mrt '15 Het kán verantwoord
 3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 pietje-2005 23 juli 2013 16:11
  Verantwoord en duurzaam is mooi voor wie zich die luxe kan permitteren, door het af te kunnen dwingen zoals het overal in de wereld gebeurt.
  Niet in alle landen gaat dat even gemakkelijk; machtige families en mensen die werk willen hebben is een slechte mix met verantwoord/duurzaam dan.
  Wat nu verantwoord wordt genoemd of duurzaam is trouwens ook al een relatief begrip, wat over 10 jaar verketterd kan worden.
 2. forum rang 4 theo1 23 juli 2013 16:47
  Kortom, India wil die vervuilende fabriek eigenlijk wel sluiten, maar kan zich het productieverlies niet veroorloven. Dus wordt er wat aangerommeld om aan de ene kant de locale bevolking rustig te houden en tegelijk de productie niet te verliezen. Aangezien je niet zomaar eventjes een kopersmelter bouwt, blijft dat ding nog wel even draaien.

  Voor de gewone belegger lijkt het me een groter probleem dat je afhankelijke bent van de mistige manipulaties en persoonlijke grillen van een paar Indiase tycoons die natuurlijk volstrekt maling hebben aan kleine minderheidsaandeelhouders.
 3. Da Freeze 24 juli 2013 14:15
  quote:

  theo1 schreef op 23 juli 2013 16:47:


  Kortom, India wil die vervuilende fabriek eigenlijk wel sluiten, maar kan zich het productieverlies niet veroorloven. Dus wordt er wat aangerommeld om aan de ene kant de locale bevolking rustig te houden en tegelijk de productie niet te verliezen. Aangezien je niet zomaar eventjes een kopersmelter bouwt, blijft dat ding nog wel even draaien.


  Lastig te monitoren natuurlijk ook door de overheden van deze landen, waneer de fabriek dus inderdaad "deels illegale" uitbreidingen doet. Je moet je voorstellen dat in landen van dat formaat het echt niemand opvalt als er een hectare bos extra wordt gekapt en de fabriek even 10.000 m2 groter wordt gebouwd.
  Inheems bevolking die niets weet van rechten en plichten van burgers kunnen niets anders doen dan verkassen, want klagen bij een overheid kennen ze niet.
  Daarnaast is er ook geen sociale instelling die het aantal werklozen bijhoud, waardoor ook niet meetbaar is hoeveel mensen er tegen hongerlonen in dit soort fabrieken werken.
  En wat je je ook moet bedenken is dat dit soort praktijken ook regelmatig in Nederland voorkomen. Er zijn altijd wel bedrijven die net even wat extra meters proberen uit te breiden zonder vergunningen aan te vragen of denk eens aan die champigonkwekers in Brabant die Poolse werknemers uitkneep voor 400 euro per maand en dan 14 uur werken per dag.
  Bottomline is dat India van het negatieve imago van de fabriek af wil, maar het is de fabriek zelf die de boel telkens verstoord. De directie moet dus in idt geval keihard aangepakt worden, of ze moeten zelf maar achter de fabriek gaan wonen zodat ze zelf voelen hoe het leven rond de fabriek is.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links