Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Aanloopje?

Gisteren las ik bij de commentaren onder mijn column dat de AEX kracht aan het verliezen was. Kijkend naar de grafiek en de technische indicatoren ben ik het daar niet mee eens. Bijna dagelijks worden hogere toppen gevormd sinds de bodem bij 331 werd geplaatst.

Ook het feit dat de recente correctie in een korter tijdsbestek wordt goedgemaakt dan dat de correctie duurde is een teken van kracht. Voor de komende tijd ga ik er vanuit dat de AEX eerste hogere jaartoppen op de borden zal zetten voordat een volgende correctieve beweging wordt gestart.

Ondertussen is de AEX (uitgaande van de intraday-top van 368) zijn jaartop alweer op minder dan 5 punten genaderd. De vraag is nu of de AEX deze jaartop van 373 ineens zal breken in de komende dagen, of dat een kleine consolidatie hieronder mogelijk is.

Runaway
In de kortetermijnbeweging vanaf de 331-bodem werd tot op heden slechts één hogere bodem gevormd bij 342. De kans op de vorming van een tweede hogere bodem blijft reëel zolang de 373 niet wordt gebroken. De steile kortetermijnbodemlijn heeft raakpunten bij 331 en bij 342.

Vandaag ligt deze bodemlijn bij 357,50. Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer anderhalve punt op. De eerste belangrijke steunzone ligt bij de recente tweede gap. Dit wordt ook wel een runaway gap genoemd en ligt tussen de 362,10 en 362,90.

Zolang deze gap niet wordt gesloten, blijft een snelle voortzetting tot boven de 373 het meest reële scenario in de komende week. Zodra deze gap wel wordt gesloten, is een groter aanloopje kansrijk, waarbij buiten de genoemde stijgende bodemlijn nog een steunzone is te vinden bij 357,50 tot 359:

  • bij 357,50 ligt het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de voormalige correctieve beweging
  • bij 359 ligt de voormalige jaartop van begin dit jaar

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kleine consolidatie
Het is dus niet te zeggen of en hoe groot een eventueel aanloopje zal zijn in de komende week. Naar mijn mening zou dit dan slechts een kleine consolidatiefase zijn voordat de jaartop van 373 wordt gebroken. In de zone 373 tot 374 ligt buiten de jaartop ook de top van 2011, wat tevens het hoogste punt is sinds deze bullmarkt in 2009 begon.

Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging met als richtpunt de sinds begin 2012 stijgende toppenlijn van nu 378. Zodra de AEX ruim boven de 373 noteert, moeten we wel alert worden op toppatronen.

Ik ga er namelijk vanuit dat een top dan dichtbij kan zijn als startpunt voor een volgende correctieve beweging. Deze correctieve beweging zal naar mijn mening wel aanzienlijk kleiner zijn dan de recente correctie.

Overshoot
Een eventuele overshoot boven de 378 is ook mogelijk in de komende weken. Belangrijke weerstanden (uit 2008) liggen dan verder nog bij 385 en 388. Aangezien de trend krachtig is en blijft, ga ik nog steeds uit van een beweging in deze tweede helft van dit jaar naar de zone 400 tot 420.

In de technische indicatoren is nog genoeg opwaartse ruimte. Zowel de RSI als de MACD hebben hun toppen nog niet bereikt, deze toppen werden gevormd ten tijde van de top in de AEX bij 373.

Belangrijk is overigens wel dat de RSI boven de 70-puntengrens weet te komen, zodra de AEX zelf de 373 breekt. Dit om eventuele negatieve divergentie te voorkomen. Momenteel is er dus nog geen sprake van een overbought-conditie in de technische indicatoren.

Rio Tinto

Klik op de grafiek voor een grote versie

Rio Tinto: opwaarts potentieel
In de afgelopen week heb ik twee (naar mijn mening) interessante grafieken van aandelen uit de AEX laten zien:

  • Akzo Nobel die precies de onderkant van de stijgende langetermijntrend testte
  • Arcelor Mittal die boven de dalende toppenlijn (met een gap) brak

Een andere interessante grafiek (uit dezelfde sector) is Rio Tinto. Dit aandeel testte een belangrijke langetermijnsteun en brak recent opwaarts door de dalende toppenlijn. Ook hier is het opwaarts potentieel voor de komende maanden aanzienlijk.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rio Tinto

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
188 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
De Groene Techneut
0
M.B. heeft niet vermeld waar hij long in zit XD XD XD

quote:

One_Million_Euro_Man schreef op 17 jul 2013 om 01:46:


[...]
Houd nog ff vol! Die gaat zo verder UP ( MACD bijna positieve divergentie, RSI bijna door 50 en STOCH. al een crossing)... Komt goed, denk ik!
One_Million_Euro_Man
0
quote:

M.B. schreef op 17 jul 2013 om 01:12:


Een cotractje dow proberen, die gaan de boel vast weer opblazen morgen.


Lieve DGT :-) Wel goed lezen heeey.... Hahaha
De Groene Techneut
0
Ik ben 040 en ik geloof jullie allemaal niet......

quote:

One_Million_Euro_Man schreef op 17 jul 2013 om 01:55:


[...]

Lieve DGT :-) Wel goed lezen heeey.... Hahaha
Bregt14
0
Mijn voorspelling van de dag. "Arcelor Mittal gaat dik omhoog", RDS mag ook volgen. (zo staat jullie AEX direct goed) ;-)
[verwijderd]
0
quote:

Formule1-Fan schreef op 17 jul 2013 om 07:21:


Vandaag stoplosjes eraan, dax, dow.


Shorts of Longs?...
188 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gesponsorde links