Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omhoog gepraat

Hoe toevallig is het dat net de eerste en enige wolf van Nederland overreden werd? En dan ook nog eens in de komkommertijd. En hoe toevallig is het dat Ben Bernanke niet meer over temperen (tamperen) heeft en de beurs uit zijn dak gaat op zijn teksten? Komt de beurs de komende week weer bij zinnen?

Komen we weer op het punt dat iedereen beseft dat er fundamenteel niet zo veel gebeurd is en dat de koersen na de correctie in juni alleen maar opgeveerd zijn op teksten van Draghi en Bernanke?

De belangrijkste zaken voor de economie zijn wat mij betreft werkgelegenheid en de koopbereidheid. Beide worden beïnvloed door de overheid met zijn bezuinigingen. De bezuinigen (lees overheidsfinanciën) zorgen voor meer werklozen en hogere belastingen. Beide dus zorgen voor minder koopbereidheid.

Blok aan het been
Daarnaast hebben we een huizenmarkt die steeds verder aan het afkoelen is. Voor het eerst sinds de jaren tachtig lees ik in de krant dat een huis een blok aan je been kan zijn. Een huis was de laatste tientallen jaren iets fantastisch iets wat je moest hebben en wat alleen maar in prijs kon stijgen.

Nu is men ineens sceptisch als de banken of makelaars iets zeggen over de woningmarkt. Maar toen ik tien jaar geleden al begon met mensen te waarschuwen voor te veel enthousiasme of in ieder geval reëel te zijn over de huizenmarkt werd ik nog uitgelachen en weggehoond.

Nu ben ik geen meneer Hulsbergen die me tijdens een Elliott Wave-cursus eind jaren tachtig al waarschuwde voor de huizenmarkt en zelf was gaan huren. Nee, ik zit ook nog steeds long in de huizenmarkt omdat woongenot heel belangrijk is voor mijn levensgenoot en ja er is ook een kansje op inflatie.

Comapatiënt
Maar persoonlijk ga ik ondanks mijn longpositie uit van een halvering van de prijzen. Nu lig ik daar niet waker van want er is ook te verdienen aan lagere prijzen. Omdat veel mensen dit zelf niet kunnen loop ik met het plan om een fonds te starten dat profiteert van een dalende huizenprijs.

De mogelijk dalende huizenmarkt zal zeker niet helpen om de koopbereidheid aan te wakkeren en dus zal de economie niet groeien. Zelfs niet als de centrale banken de aandelen omhoog stuwen. Ik zie de beurs als een soort comapatiënt die aan de hart-longmachine (de beademing) ligt.

Als deze steun verwijderd wordt is hij dood. Maar nu wil ik niemand in de put praten en is er een korte en een lange termijn. Zolang de echte crisis er nog niet is moeten we meegaan met de markten.

Zo is het plaatje van de AEX in twee weken tijd enorm veranderd. Er was sprake van een trendbreuk en de koers was zelfs onder de 200-daagslijn en nu is de AEX ineens weer bijna aan de bovenkant van een opgaande trend. Het kan raar lopen. Gelukkig zag ik hem aankomen.

De Fransen hebben een soortgelijk plaatje maar technisch lijkt er meer ruimte omhoog. Maar ook hier is het herstel hard gegaan.

De Duitse DAX heeft nooit een dramatische daling aangegeven, hoewel we ook hier niet heel ver weg geweest zijn van een majeur verkoopsignaal. Maar ook hier is de boel miraculeus hersteld en hebben we sinds een paar dagen zelfs koopsignalen in de Twindicator.

Ook in de Dow Jones hebben we ineens weer koopsignalen gekregen. Waarbij er zelfs nieuwe hoogtepunten bereikt zijn. Fundamenteel kan ik het niet echt verklaren en ik ga ook niet mee in de gekte maar het blijft apart om te zien.

In Amerika beginnen ze weer te twijfelen aan de huizenmarkt, die is enorm hersteld. Blijft het bij een kleine correctie of wordt het een grotere dip?  Ook andere indices zoals de Russell 2000 (small- en midcap) doet het extreem goed.

Japan leeft zijn eigen leven.

Maar China is ook wat aan het herstellen. En dat terwijl de verhalen over de BRIC-landen steeds negatiever wordt. Ik geloof nog wel in China. De overheden aldaar hebben nog wel wat ruimte om de boel omhoog te manipuleren.

In de Twindicator hebben we een koopsignaal en als je dan toch wat moet kopen dan maar China in plaats van de Amerikaanse indices op hun hoogtepunt.

Overigens de Ishares BRIC staat er ook helemaal niet zo slecht bij. Dus het plaatje is beter dan de verhalen.

De Rente in Verenigde Staten is ietsjes teruggevallen, maar zoals u weet zijn we even glad in de TBT-tracker. Dit product volgt de rente met een factor van twee.

Als laatste wil ik u erop wijzen dat de Brent oil- en Crude oil-prijs weer dicht in buurt van elkaar komen. We hadden eerst een Egypte- of schaliegaseffect maar dat begint nu eindelijk te verdwijnen. Voor mij komt deze beweging te laat, want ik heb een tijd de spread gespeeld maar ik vond het allemaal wel heel erg lang duren.

Maar geduld wordt klaarblijkelijk beloond.

Mijn advies voor de komende weken is de posities klein te houden of kleiner te maken en de longs sowieso een beetje af te bouwen. Alleen China (en de andere BRIC) vind ik wel een gokje waard op deze niveaus. Maar het allerbeste is mogelijk gewoon lekker op vakantie gaan en de boel de boel laten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juli 2013 12:09
    Huizenmarkt laat juist weer tekenen van herstel zien. Consumentenvertrouwen woningmarkt bijna 30 punten up vanaf het dieptepunt in december (68 vs 51). Nog steeds niet neutraal op de 100 maar het schiet de goede kant op.
    Daling prijzen neemt amper verder toe (-0,3%) en steeds groter groeiende groep ziet het weer zitten. Pensioenfondsen die weer gaan investeren in infra en verduurzaming voor vele honderden miljoenen.
    De bereidheid om andere goederen te kopen hangt sterk samen met de woningmarkt. Goed mogelijk dat de markten er langzaam weer in gaan geloven en we dus niet enkel stijgen op uitspraken van centrale banken.
  2. [verwijderd] 15 juli 2013 12:38
    @shutterspeed,
    in mijn omgeving hebben laatst 2 gerenomeerde bouwbedrijven moeten sluiten, totaal 120 man op straat, ook 90 % van de bouwplannen van de gemeente zijn op de lange baan geschoven.
    Ook zie ik veel winkels sluiten, misschien een incident, maar ik ben het eens met Cees; we zijn hier nog lang niet uit en de woningmarkt gaat nog veel meer corrigeren.
  3. taurus86a 15 juli 2013 12:45
    Oude Huizen (30 jaar plus) blijven Oude Huizen. Er zullen altijd interressante
    ´Old Timers´tussen zitten, maar 95% is het investeren tegen huidige nieuwwaarde
    - prijs per m2 woonruimte tegen 2013 prijzen - beslist niet waard.
    Dus is 30-50% afschrijving t.o.v. bouwkosten nieuw, een reeël uitgangspunt.
    Niet dromen, maar koel calculeren. Doe zoals de woningcorporatie doet!

  4. [verwijderd] 15 juli 2013 12:47
    quote:

    CAREX schreef op 15 juli 2013 12:38:

    @shutterspeed,
    in mijn omgeving hebben laatst 2 gerenomeerde bouwbedrijven moeten sluiten, totaal 120 man op straat, ook 90 % van de bouwplannen van de gemeente zijn op de lange baan geschoven.
    Ook zie ik veel winkels sluiten, misschien een incident, maar ik ben het eens met Cees; we zijn hier nog lang niet uit en de woningmarkt gaat nog veel meer corrigeren.
    Herstel moet je gemiddeld bezien en niet op lokaal niveau. Er zullen zeker nog her en der failliete bouwbedrijven bijkomen voor welk dit eerste herstel te laat komt. Detailhandel zal pas profiteren in het verlengde van het woningmarktherstel. Dat veel winkels zijn gesloten is geen incident geweest. Er zijn er mega veel geweest die de deuren hebben moeten sluiten. Er komen nu echter wel lichtpuntjes op de woningmarkt en dat zal op termijn ook gunstige effecten hebben op de detailhandel.
    Dat de woningmarkt nog veel meer gaat corrigeren dat denk ik niet. Vraag en aanbod zijn weer aardig in lijn aan het komen met elkaar. Natuurlijk geldt dit niet voor de duurdere segmenten, daar mag nog wel wat lucht uit de prijs. Het landelijk gemiddelde kruipt echter naar een mooi evenwicht.
  5. Karel 200 15 juli 2013 13:22
    Een woord dat politici voortdurend verkeerd misbruiken is "bezuinigingen". Opvallend dat de massa daar alsmaar intrapt. Want de overheid bezuinigt zelf nauwelijks of helemaal niet, maar wentelt zijn tekorten af op de bevolking. Door belasting- en lastenverhogingen krijgt de overheid meer geld in kas en kan dus meer uitgeven ipv. minder. Dat is dus helemaal geen bezuinigen, dat is afwentelen.
    Het is overigens schandalig dat een rijke staat als de nederlandse het gepresteerd heeft om begrotingstekorten te kweken. Niet alleen ziijn de belastingen hoog tov. die in andere landen, maar ook de accijnzen rijzen de pan uit(zijn bv. auto's en brandstoffen duurder dan hier?). Bovendien haalt de staat honderden miljarden binnen aan aardgasbaten terwijl de burger de hoofdprijs betaalt om zijn huisje te verwarmen. Het is het gevolg van decennia lang onverantwoord uitgavenbeleid, spilzucht en laksheid. De Nederlandse overheid leeft ver boven zijn stand. We weten nog van de zg. tijdelijke kwartjes van Kok die nodig waren om overheidstekorten aan te zuiveren. De overheidstekorten zijn dus structureel omdat de overheid niet op zichzelf bezuinigt maar de gevolgen van zijn wanbeleid telkens afwentelt op de burgers. Zo beloont de overheid zichzelf voor zijn disfunctioneren en wanbeleid. Het echte probleem is dan ook niet dat de overheid te weinig geld ophaalt, maar juist veel te gemakkelijk aan geld komt. Ze hoeven er zelf niets voor te doen, ze hoeven het alleen maar af te pakken.
  6. FW Ta-183 Huckebein I 15 juli 2013 13:22
    quote:

    shutterspeed schreef op 15 juli 2013 12:09:

    Huizenmarkt laat juist weer tekenen van herstel zien. Consumentenvertrouwen woningmarkt bijna 30 punten up vanaf het dieptepunt in december (68 vs 51). Nog steeds niet neutraal op de 100 maar het schiet de goede kant op.
    Daling prijzen neemt amper verder toe (-0,3%) en steeds groter groeiende groep ziet het weer zitten.

    grappig: die cijfers van de NVM neemt u serieus ? Ook al zijn ze in volstrekte tegenspraak met de cijfers van het CBS ??!!
    want de cijfers van het CBS laten een veel grotere daling van de huizenprijs zien....
    en zolang een tweedehands 2-onder-1-kap 250.000 euro moet kosten bij een nieuwbouwprijs van 100.000 euro (lees: je betaalt 150.000 euro voor een stukje grond formaat postzegel) is het duidelijk dat de zeepbel nog lang niet leeggelopen is
  7. taurus86a 15 juli 2013 13:31
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 15 juli 2013 13:22:

    [...]

    grappig: die cijfers van de NVM neemt u serieus ? Ook al zijn ze in volstrekte tegenspraak met de cijfers van het CBS ??!!
    want de cijfers van het CBS laten een veel grotere daling van de huizenprijs zien....
    en zolang een tweedehands 2-onder-1-kap 250.000 euro moet kosten bij een nieuwbouwprijs van 100.000 euro (lees: je betaalt 150.000 euro voor een stukje grond formaat postzegel) is het duidelijk dat de zeepbel nog lang niet leeggelopen is
    Oei... Dat doet pijn bij ´The Believers´ Maar de realiteit telt en die postzegel is de enige die nog behoorlijk in waarde gaat dalen.
  8. frank2you 15 juli 2013 14:19
    quote:

    taurus86a schreef op 15 juli 2013 13:31:

    [...]

    Oei... Dat doet pijn bij ´The Believers´ Maar de realiteit telt en die postzegel is de enige die nog behoorlijk in waarde gaat dalen.
    Daar geloof ik dus niets van.........grond is schaars en wordt steeds schaarser met een groeiende wereldbevolking.....en dan praten we nog niet eens over NL..... Wellicht dat de huizenprijzen nog een jaar of 2 zullen dalen maar 1 ding weet ik zeker....grond gaat alleen maar duurder worden....en een halvering van de huizenprijzen van 2008 (top van de markt) is naar mijn mening een utopie.
  9. [verwijderd] 15 juli 2013 14:27
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 15 juli 2013 13:22:

    [...]

    grappig: die cijfers van de NVM neemt u serieus ? Ook al zijn ze in volstrekte tegenspraak met de cijfers van het CBS ??!!
    want de cijfers van het CBS laten een veel grotere daling van de huizenprijs zien....
    en zolang een tweedehands 2-onder-1-kap 250.000 euro moet kosten bij een nieuwbouwprijs van 100.000 euro (lees: je betaalt 150.000 euro voor een stukje grond formaat postzegel) is het duidelijk dat de zeepbel nog lang niet leeggelopen is
    CBS vergelijkt elke keer met de maand van het jaar daarvoor. Daarom was juni ook 'niet zo best' omdat de prijs van een koopwoning toen nog op 240k stond.
    Je ziet in elk geval wel dat de prijsindex reeds 8 maanden aardig stabiel is rond de 210-215k.

    Ja 150.00 euro voor een hoekje grond is een hoop centjes. Maar het zijn vooral de gemeenten die de prijs zo hoog hebben gezet en houden. (een factor 4 meen ik alleen al in de periode '95-2002 Grondprijs is landelijk amper gedaald door de crisis. En aangezien veel gemeenten het nu zelf al lastig genoeg hebben is het denk ik een illusie om te verwachten dat die de grond tegen fors lagere prijzen van de hand zullen doen.
    OVerigens ter nuancering. Qua huizenprijs zitten we weer op het niveau van de van ons omliggende landen. Nota bene landen waar er een pak minder schaarste is en de hypotheekrente ook nog eens lager is. Al is het in dld wel zo dat je zelf een pak geld moet meebrengen wil je iets kunnen kopen. Die kant gaan we hier ook op. Maar pas na een herstel.
  10. [verwijderd] 15 juli 2013 23:21
    @shutterspeed
    Ik heb het gedeeltelijk met u eens. Frank van Dongen heeft weer een negatief verhaal dat nergens op gebaseerd is. Huizenmarkt is aan het herstellen. Prijzen dalen niet meer, vertrouwen keert terug en een halvering van de prijzen is een belachelijk idee. Als dat zou gebeuren dan zouden mensen een huis bijna kunnen pinnen. Zit er niet in...
    Ik geloof niet in herstel van de fysieke detail handel. Dit heeft niks met economie te maken maar met de verschuiving naar internet. Dat zorgt wel voor druk op zakelijk vastgoed, en dat zal ook wat gevolgen hebben op de particuliere markt, maar dat gaat nog jaren duren.
    Als ik Frank had moeten geloven dan was ik al lang uit alles gestapt. Toch heb ik dit jaar al bijna 30% rendement dankzij beleggingen en ik ben niet short gegaan...
  11. [verwijderd] 15 juli 2013 23:36
    quote:

    Belegde boterham schreef op 15 juli 2013 23:34:

    Heb ondanks het vertrouwen toch een paar putjes opgepikt voor dec 2013... zijn niet heel duur en mocht er komende maanden nog s een kink komen en die kans lijkt met het verstrijken van de tijd errug groot, verdien ik er nog een boterham aan :)

    Koop er een paar extra, dan heb je er ook nog beleg op ;-)
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links