Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaten vullen

Opnieuw werd een hogere kortetermijntop gevormd sinds het dieptepunt van 331. Ik verwacht dat deze opgaande beweging in de komende week verder zal worden voortgezet. Mijn doel ligt in de zone 373 tot 380. Dus eerst een hogere jaartop voordat een volgende correctieve beweging kan plaatsvinden.

Ik ga er daarbij wel vanuit dat de volgende correctieve beweging (binnen enkele weken) aanzienlijk minder heftig zal zijn dan de derde en recente correctie van 42 punten. Het is echter onmogelijk aan te geven waar precies een top geplaatst zal worden.

De zone 373 tot 380 is een richtzone en zodra deze zone in de komende tijd wordt binnengetreden moeten we extra alert zijn op toppatronen. Maar een overshoot tot boven de 380 is ook mogelijk. Er ligt nu geen weerstand meer tot aan de 373. 

  • Bij 373 ligt de top van dit jaar.
  • Bij 374 ligt de top uit 2011; het hoogste punt van de stijgende langetermijntrend sinds het dieptepunt in 2009.
  • De stijgende toppenlijn sinds begin 2012 ligt nu bij 378.
  • In de zone 385 tot 388 liggen nog enkele punten uit 2008.

Krachtig teken
Maar zoals gezegd, is het onmogelijk aan te geven waar een nieuwe en hogere top zal worden gevormd, maar een tegenreactie binnenkort na de zeer sterke opgaande beweging is normaal binnen de grenzen van een stijgende trend.

Het is echter ook een teken van kracht dat de recente correctie in een korter tijdsbestek (met een aanzienlijk dalende volatiliteit) wordt goedgemaakt. Dit soort bewegingen zien we alleen in een sterk stijgende langetermijnmarkt en betekent naar mijn mening dat de AEX in de komende maanden nog verder oploopt.

Mijn doel voor de tweede helft van dit jaar blijft dan ook onveranderd liggen bij de zone 400 tot 420.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gaten vullen
In het kortetermijnbeeld werd ten tijde van de uitbraak boven de dalende toppenlijn (en de vorming van de eerste hogere bodem) een break-away gap gevormd. Afgelopen donderdag werd een zogenoemde runaway gap gevormd.

Zolang deze tweede gap (tussen 362,10 en 362,90) open blijft staan, mag een sterk verder oplopende AEX worden verwacht in de komende dagen. De eventuele opvulling van deze gap zorgt in het kortetermijnbeeld voor meer neerwaartse druk.

Ik verwacht in dat scenario overigens niet dat de volgende en beperktere correctie dan al is begonnen. Onder de genoemde gap ligt steun bij:

  • De sterk stijgende bodemlijn langs de bodems van 331 en 342. Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer anderhalve punt op en ligt vandaag bij 356; ongeveer gelijk aan het positief gedraaide 50-daags gemiddelde.
  • De zone 357,50 tot 359. Hier liggen het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vorige correctie en de voormalige jaartop.

Maar zolang de gap in de komende dagen open blijft staan, lijkt niets een snelle beweging naar nieuwe hogere jaartoppen in de weg te staan.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: omkeerpatroon afgerond
De DAX testte tijdens de recente correctie tweemaal de stijgende langere bodemlijn en rondde hiermee een prachtige terugval af. Als een van de laatste indices gaf de DAX vorige week bevestiging voor het einde van de correctie met de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn.

Deze doorbraak ging verder gepaard met een break-away gap. Opvallend is dat hiermee een krachtig positief omkeerpatroon is afgerond, een island reversal. De gap-zone tussen de 8080 en 8130 is nu de eerste steunzone en zolang deze zone open blijft staan, mag een krachtig verder opwaarts vervolg worden verwacht in de komende tijd.

In eerste instantie is de jaartop (en all time high) van 8558 het richtpunt, maar ik houd rekening met een verdere aanscherping hiervan in de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juli 2013 09:58
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 15 juli 2013 09:33:

    Vreemd altijd, bij stijgen in 1 lijn omhoog vaak, en bij dalen moet het om en om steeds dat je boot down mist.
    Je hebt (weer) verkeerd gegokt, dat overkomt iedereen wel eens. Verkopen die shorts en long want de stijging gaat nog wel even door. Ach, je kan altijd nog je boot verkopen....

    money.cnn.com/data/fear-and-greed/?ii...
  2. retsok 15 juli 2013 10:00
    Since the retracement was 1/3 to 3/8 reaching the 1/3 to 3/8 extension is possible but would also put this trend into the category of....... blowoff advance so I’m not sure that can occur.....

    The fundamentals of the economy continue to deteriorate from the worst recovery—ever. The corporate profits are now being guided lower but fundamentals MEAN LITTLE HERE. When the economy looses hundreds of thousands of full time jobs (head of household jobs) and replaces them with more part time jobs as this is seen as positive we know the only thing that matters is the FED printing trillions and giving it to banks – the owners of the FED.


  3. kolenboer 15 juli 2013 10:04
    quote:

    M.B. schreef op 15 juli 2013 09:55:

    @kolenboer, hadden we in mei niet nagenoeg het zelfde fenomeen? Toen zijn we ook niet naar de kelder gegaan.
    Nu is het veel en veel steiler, je weet hoe de vorige stijging afliep, nu zal het nog sneller naar beneden gaan dan toen. Duurt alleen nog een week of 2.

    En verder... kijk maar eens naar 2000 of naar 2008. Dan weet je genoeg. Allemaal optimisme en TA koopsignalen op de top.
  4. [verwijderd] 15 juli 2013 10:07
    nee, nu down, exp. day komt er aan, voorgaand vaak rode dagen, zagen we al 2 maand op rij. Dow en Nikkei halen de 16000 wel, alleen niet nu, na de zomer wel, als de einde jaar rally mee gaan maken vanaf okt.nov. dan knallen we up, en na 1 jan. 2014 down meteen even in jan. ( aex 400 en dax 8800 in dec. )
  5. retsok 15 juli 2013 10:25
    kijk kolenboer de VS financiert nu zichzelf middels QE. omdat niemand dat meer wil doen met deze lage rentestanden. QE, wat btw de grootste leugen is, want wie kan nu zomaar zijn eigen balans onbeperkt verhogen en zo geld uit het niets creeren... Op het moment dat het Vertrouwen weg is dat dit gaat lukken, dus het gaat niet lukken.. zullen ook anderen niet instappen/overnemen om de VS te financieren. Dan giert de rente omhoog en krijgen we daar de hyperinflatie.... en hier bij ons deflatie en dan is the end of the dollar dichtbij en dan zal onze euro zegevieren ...ben jij ook weer blij....
340 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links