Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weekdoel gehaald

De opgaande kracht in de AEX is groot en de index testte gisteren alweer bijna de voormalige jaartop van 359. Dit niveau was voor mij het eerste richtpunt voor deze week. Ik gaf in de afgelopen dagen aan dat een eventuele beperkte terugval van enkele dagen zou kunnen leiden tot de vorming van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

De vorming van een dergelijk patroon is nu verdwenen doordat de AEX gisteren ook alweer afscheid nam van het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige correctie, bij 357,50. Dit betekent verder dat de laatste hobbel vanuit deze Fibonacci-techniek is weggenomen en de weg in principe openstaat voor een hertest in de komende tijd van de jaartop van 373.

Opvallend is verder dat als we het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau nemen van deze correctie er een koersdoel is te berekenen van precies 400 punten. Dit geldt al sinds eind vorig jaar als de onderkant van mijn koersdoel voor de tweede helft van dit jaar.

Geen gevaar
Zolang de opgaande langetermijntrends intact blijven, blijft een beweging in de tweede helft van dit jaar tot begin volgend jaar naar de zone 400 tot 420 mijn richtpunt. Tijdens de recente derde en forse correctie van dit jaar zijn de langtermijntrends niet in gevaar geweest.

De sinds 2011 stijgende trend ligt nu net boven de 320 punten en de sinds 2009 stijgende trend pas rond de 300.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeer
Ruim een week geleden kwam er een einde aan de correctie vanaf de jaartop van 373 met de doorbraak boven de dalende toppenlijn. Deze beweging vond plaatst nadat al eerder een bodem was gevormd bij 331. Deze bodem lag net onder de jaarbodem van 333, maar nog ruim boven mijn maximale richtzone van 316 tot  320.

De neerwaartse koek was destijds behoorlijk op en ik gaf toen al aan dat we alert moesten zijn op een plotselinge en forse omkeer. Ook werd destijds een piercing line op de weekgrafiek gevormd als bodempatroon en hadden de technische indicatoren vergelijkbare niveaus getest die we ook zagen ten tijde van de dieptepunten in 2011 en 2012.

Ondertussen is recent ook de eerste hogere bodem (met een hammer) gevormd bij 342 en werd zowel de voormalige sinds november stijgende bodemlijn weer opwaarts gebroken als de vorige belangrijke top van 353.

Voor vandaag zal de 359 het te breken niveau zijn. Een opwaartse doorbraak hiervan zet de weg open voor een hertest van de zone 373 tot 374. Tussenliggend is nog een kleine weerstand te vinden bij 362,50, maar daar verwacht ik echter weinig tegendruk.

Goedmaken
De eerste steun ligt nu bij 355,30 (50-daags gemiddelde) waaronder de zone 352 tot 353 ligt. In deze zone liggen onder de voormalige lagere top en het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige correctie.

Opvallend en krachtig aan deze opgaande beweging is het feit dat de correctie in een korter tijdsbestek grotendeels wordt goedgemaakt ten opzichte van de tijd die de correctie in beslag nam.

Dit is een teken van kracht en voor mij een indicatie dat ook de 373 opwaarts zal worden uitgenomen. Het is echter onmogelijk te zeggen wanneer deze beweging zal gaan plaatsvinden.

Akzo Nobel

Klik op de grafiek voor een grote versie

Akzo: hertest 54
Een fonds dat mij de laatste dagen opvalt, is Akzo Nobel. Dit aandeel heeft een zeer forse correctie achter de rug. Na de test van de top uit 2011 (bijna 54) viel hij terug naar precies de onderkant van het sinds 2011 stijgende trendkanaal bij 42.

Hierna werd de scherp dalende toppenlijn gebroken en lijkt de bodem definitief te zijn geplaatst. Eerste tussenstop ligt bij 50 (dubbele top van mei/juni), maar een uiteindelijke hertest van de 54 is dit jaar nog goed mogelijk.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juli 2013 09:45
    quote:

    Espanjolles schreef op 9 juli 2013 09:38:

    [...]

    Deze tijd gaat werkelijk nergens over...cijfers zijn dramatisch slecht en de markt gaat flink groen (1% bijna alweer)...

    Gaan gewoon door!Zullen wel de rest van de week rustig omhoog gaan, vrijdag nabeurs wederom "beter dan verwachte cijfers" en maandag rond de 370 openen.

    Kan niet op hier!
  2. [verwijderd] 9 juli 2013 10:22
    quote:

    Espanjolles schreef op 9 juli 2013 10:20:

    [...]

    2de kwartaal cijfers?logisch toch?
    2e kwartaal Alcoa word al gebruikt om meteen maar weer 1% hoger te gaan. Dat belooft nog wat voor vrijdag/maandag als JPM en WF met cijfers komen. Ik ben toch weer eens tegendraads en ga eens rondneuzen of ik mn zakken kan vullen met wat putjes.
233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links