Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sell in June and get a fortune

Volgens het oude gezegde moeten we aandelen verkopen in mei, maar dan moesten we wel tot de laatste dag wachten anders hadden we een heel mooie rally gemist. Volgens het gezegde moeten we dan weer terug op de beurs komen in september en ook dan hadden we in de index een mooi oversoldmoment gemist.

Ik loop langs een paar lievelingsaandelen om te zien hoe het op fondsniveau gaat. Eerst naar mijn lievelingsshort IBM. Ik zag na de Twindicator-shortsell ook nog eens een klein hoofd-schouderpatroon in de koers en daarmee was het een leuke short.

IBM is nu beland bij het spreekwoordelijk voetje en wat dat betreft zou ik nu officieel de short sluiten. Ik ben er eerlijk in dat ik een herstel in de index verwachte en daarom al eerder mijn short turbo dicht gooide, maar voor wie het geluk heeft dat niet gezien te hebben is nu een mooi moment om winst te pakken.

Apple is door de steun rond de 420 gegaan en zou nu weer rond de 390 steun moeten krijgen. Het aandeel is fundamenteel en technisch koopwaardig, maar dan moet niet de bodem onder de markt weg gaan. Ik blijf positief over Apple op deze niveaus.

Nu denken sommige mensen dat Apple eenzelfde weg gaat afleggen als Nokia, maar dat is gezien de winst en huidige marktsituatie niet direct te verwachten.

Ik heb lang geloofd in een wederopstanding van Nokia en ja eind vorig jaar ging de koers uit de neergaande trend. Maar op korte termijn blijft het een drama. Hoewel we in de Twindicator weer een longsignaal hebben zie ik nog niet direct waar dit dan vandaan zou moeten komen.

Als overnamekandidaat was het bedrijf voor Microsoft heel interessant. Maar kijkend naar Microsoft zie ik dat nu even niet gebeuren. Ook andere IT-bedrijven zouden Nokia voor al hun patenten kunnen kopen, maar er is even geen haast in die sector.

En als het dan toch zou moeten wat moeten ze dan als premie betalen om iedereen mee te krijgen? En flinke premie richting de 35 en dat zie ik in het huidige klimaat niet direct gebeuren. Ik zou dus van Nokia afblijven.

Helemaal als u kijkt naar de problemen die Blackberry heeft. De verkopen bleven achter van het laatste model en meteen ging er een kwart van de koers af. Grote stappen gauw thuis... Ik had al eerder gewaarschuwd niet te beleggen in dit aandeel. U moet nooit gokken op één product.

Microsoft is nog een short , maar er was een wonderbaarlijk herstel. Als ze boven de 34,92 sluiten neem ik afscheid van mijn short-turbopositie. Het was een gokje ter bescherming van de portefeuille.

Een aantal weken geleden noemde ik Heineken als één van de aandelen die last heeft van het koude weer in Europa. Nu is dat waarschijnlijk juist een verkeerde reden voor de lagere koersen, want mogelijk zijn het juist de accijns die parten spelen , maar dat mag de pret niet drukken.

Hoewel ik zelf geen (short)positie meer in Heineken heb, adviseer ik wel om regelmatig uw winst te pakken in de short (dus pak winst in uw put of turbo).

Een leuk bericht voor de short’s was dat een Belgische Brouwer (Maes) in het nieuws kwam, omdat het veel te veel bier geproduceerd had en dat daarom in België het bier nu goedkoper is dan water. Dat moet Prins Pils onze waterexpert aanspreken.

En nu ik toch over shorts heb: Imtech. Met veel gestuntel was vorige week de vergadering. Je zou verwachten dat er een tijdelijk bodem gaat ontstaan nu dit achter de rug is en de claimemissie kan beginnen. Maar blijf voorzichtig want het is een gokaandeel geworden.

Om toch een beetje in vakantiesfeer te eindigen: TomTom haalde de kranten met goed nieuws. Het bedrijf denkt na om aandeelhouderswaarde te creëren. Ik zie wel iets in dit plan. Ik ben sowieso wel een fan van TomTom.

Het blijft een briljant idee en men verkoopt tegenwoordig direct aan de autoproducenten. Oké de autoverkopen zijn slecht maar ik zou niet zonder de TomTom op reis willen. Ik vind het wel een leuk gokje.

Dus na hogere rentes in juni was het: sell in June and make a fortune! En ik ga door in steenkolen Engels met de variatiant: buy in July and “wees blij”


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links