Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saoedi Amerika

U hebt het al gehoord, de schaliegasrevolutie maakt van de VS binnen afzienbare tijd het nieuwe energierijk Saoedi Amerika. Maar de nieuwste studies lijken er op te wijzen dat de drie grootste schaliegasvelden nog groter zijn dan al gedacht werd. Nog eventjes en iedereen heeft het over 'a game changer' en 'a paradigma shift'. Hoe dan ook, goedkopere energie voor los Americano's betekent meer ruimte voor consumentenbestedingen omdat lagere brandstofkosten werken als een soort belastingverlaging.

Het betekent ook goed nieuws voor de dollar. Wat weer slecht nieuws hoort te zijn voor goud. En een sterkere VS betekent impliciet ook weer slecht nieuws voor opkomende markten (met name de groundstuff-exporterende landen als Brazilië). Kortom, als de schaliegasrevolutie de helft bewerkt van wat nu gedacht wordt hebben we inderdaad te maken met een 'game changer' en veranderende paradigma's.

Het bekt in ieder geval allemaal een stuk lekkerder dan de doemscenario's van de Peak Oil Freaks, zeg nu zelf. Fijn voor de Amerikanen, Europa wordt op die manier op een dennia of drie, vier achterstand gezet. Hier schakelen we waarschijnlijk eerst over naar de linkse lobby #frackingisfout


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mr sponge 28 juni 2013 14:44
    Laat de Amerikanen maar kijken of het winnen van schaliegas inderdaad veilig is. Wij Europa kunnen daar dan over een paar jaar ook mee beginnen. Mochten er toch problemen ontstaan met vervuild drinkwater dan kunnen wij altijd nog schoon water gaan exporteren.
    Want men gaat er nu wel heel makkelijk van uit dat het niet schadelijk is. En als het drinkwater eenmaal vervuild is duurt het vele generaties voor die vervuiling er uit is.
  2. forum rang 6 NewKidInTown 29 juni 2013 08:08
    Klopt het dat windenergie en andere groene energie gesubsidieerd wordt door een toeslag op overige energie ?
    Klopt het dat in Duitsland de energieprijzen enorm zijn gestegen door windenergie ?
    En klopt het dat door de hogere energieprijzen de industrieen die veel energie nodig hebben zoals staal en chemie, naar de U.S. verhuizen of in ieder geval nieuwe activiteiten niet hier maar in de U.S. opstarten ?

    Dan zijn we nog verder van huis want dan kost groene energie niet alleen subsidie maar ook arbeidsplaatsen.
  3. forum rang 6 !@#$!@! 29 juni 2013 12:48
    quote:

    KidBackInTown schreef op 29 juni 2013 08:08:

    Dan zijn we nog verder van huis want dan kost groene energie niet alleen subsidie maar ook arbeidsplaatsen.
    Ja als ik moet kiezen tussen me druk maken om de opwarming van de aarde en de levensomstandigheden van miljarden (vooral de arme) mensen en onze verantwoordelijkheid naar onze kinderen en toekomstige generaties (en zelfs het voortbestaan van de mensheid in zijn huidige bestaan) of het idee dat er nu wel eens arbeidsplaatsen verloren zouden gaan (wat niet waar is, worden elders nieuwe gecreeert) dan zou ik ook kiezen voor het laatste !?!

    en ondertussen maar naar politici klagen dat ze zo korte termijn denken ;-)
  4. bub 29 juni 2013 19:18
    het klopt dat er flink water wordt gebruikt, wat voor een debedrijven een reden is het water te recyclen voor gebruik. Bedenk ook dat een enorm deel van de voorraden in gebieden zit waar nauwelijks mensen wonen. In de dichtbevolkte regios's, denk New York, wordt met veel meer terughoudendheid naar fracking gekeken omdat ze wel degelijk de risico's zien. Omdat in de VS de grondeigenaar een flink deel van de opbrengst krijgt, is de dynamiek anders dan hier waar de omwonenden alleen de nadelen krijgen en nauwelijks direct extra voordeel. In de UK wordt de gemeenten nu een deel van de opbrengst beloofd, en dat zal de gemeentebesturen veranderen. Doe hetzelfde in Nederland en de gemeentebesturen rukken de bordjes met frackvrije gemeente uit de grond voor de inkt van de telegraaf droog is.
    En ik maak me sterk dat voor dat methaan geen oplossing te vinden is, als je goed doet moet ook daar iets van de te maken zijn. Het is brandbaar en in vroeger tijden werd er in veel huishoudens op moerasgas gekookt. Daar moet op industriele schaal meer uit te halen zijn.
    Laten we wel wezen, er zijn nog wel een paar uitdagingen te overwinnen voordat zon en wind ons warm kunnen houden zoals we nu gewend zijn. In de tussentijd moet de boel wel doordraaien.
  5. [verwijderd] 29 juni 2013 19:37
    Gas is in de VS aanmerkelijk goedkoper dan in Europa en Azië, denk aan 3x zo goedkoop. Bijwerking daarvan is dat de VS voor de energievoorziening overstappen van kolen naar gas, waardoor de uitstoot daar terugloopt. Andere bijwerking daarvan is dat de kolenprijs in elkaar is gestort. Goedkope kolen in combinatie met een totaal mislukt Co2-emissierechtensysteem en oliekoppelingen in de gasprijs zorgen ervoor dat in Europa gas juist wordt ingeruild voor kolen. Alle Co2-winst uit windmolens en zonnepanelen gaan dus net zo hard weer verloren op uren dat deze niet voldoende opwekken. Een perspectief is dat de VS gaan exporteren, maar daar is de VS zelf nog niet helemaal uit. Er zijn nu 2 exportvergunningen afgegeven voor LNG terminals. Er staan meer dan 20 aanvragen in de wacht. Schaliegaswinning in Europa gaat niet makkelijk van de grond komen. Ten eerste zijn wij in tegenstelling tot Amerikanen geen eigenaar van de grondstoffen in onze grond, ten tweede is Europa dichtbevolkter en ten derde is de winning hier door de bodemstructuur een stuk duurder. Tegelijkertijd moet Europa stoppen zich blind te staren op windmolens en zonnepanelen. Duitsland produceert al regelmatig overschotten aan duurzame energie, deze overschotten worden in buurlanden gedumpt en veroorzaken onrendabele prijzen voor gascentrales. Tegelijkertijd zijn de netwerken niet op het wisselende aanbod ( onderspanning, overspanning) ingesteld, waardoor de investeringen in de netwerken de komende jaren een fortuin gaan kosten. Europa moet nu voor het zijn duurzame bronnen uitbreid eerst energie gaan steken in het vinden van een goedkope manier om elektriciteit op te kunnen slaan. Er lopen nu wat proeven waarin elektriciteit wordt omgezet naar gas, P2G. Uiteraard is dit nu nog erg duur, maar ondersteuning in uitontwikkelen hiervan zou op dit moment nuttiger zijn dan het plaatsen van 6000 MW aan windmolens op zee.
  6. [verwijderd] 30 juni 2013 21:57
    Het klopt dat de Nederlandse zwarte energie met ongeveer 5 miljard per jaar wordt gesubsidieerd. Kolencentrales worden gestookt met bankbiljetten van de belastingbetaler.
    Voor de goede orde: ook groene energie wordt gesubsidieerd. Met ongeveer 1 miljrd euro per jaar.
    Wat mij betreft stoppen met al dat overheidsingrijpen. Renewable energy is zonder twijfel de game-changer van de komende twintig jaar.
  7. [verwijderd] 1 juli 2013 07:48
    quote:

    KidBackInTown schreef op 29 juni 2013 08:08:

    Klopt het dat windenergie en andere groene energie gesubsidieerd wordt door een toeslag op overige energie ?
    Klopt het dat in Duitsland de energieprijzen enorm zijn gestegen door windenergie ?
    En klopt het dat door de hogere energieprijzen de industrieen die veel energie nodig hebben zoals staal en chemie, naar de U.S. verhuizen of in ieder geval nieuwe activiteiten niet hier maar in de U.S. opstarten ?

    Dan zijn we nog verder van huis want dan kost groene energie niet alleen subsidie maar ook arbeidsplaatsen.


    En toch Duitsland een van de weinige landen waar nog groei is.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links