Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bodemvissen in goudmijnen

Dat goud al tijden lager gaat, zal voor weinig lezers als een verrassing komen. De goudprijs zette in september 2011 zijn record neer boven 1900 dollar en ging daarna gestaag lager. Ook in 2012, ondanks een lichte stijging op jaarbasis, wist de prijs per saldo nooit echt meer uit te breken.

In 2013 ging het van kwaad naar erger. Goud dook uiteindelijk door de jarenlange steun rond 1550 dollar. Vandaag noteert de goudprijs alweer onder 1300 dollar. Hiermee is 3 jaar koerswinst voor het edelmetaal in rook opgegaan.

Toegegeven, we hadden in onze jaarprognoses voor goud een andere uitkomst voorzien in 2013. Uiteraard hielden we ook rekening met een negatief scenario, namelijk dat van de concurrentie van overige activa, met name aandelen. En dat is exact het scenario dat zich afspeelde in de eerste jaarhelft.

Seculaire stierenmarkt
De aandelenmarkten gingen fors hoger, waardoor goud aan glans verloor. Alhoewel er veel kan gebeuren op de buers in zes maanden, kunnen we onze verwachting van een hogere goudprijs in 2013 beter opbergen. Maar uitstel is voor ons geen afstel. De goudprijs zit onverminderd in een seculaire stierenmarkt.

Goud is immers nog niet aan zijn proefstuk toe. In 2008 donderde de prijs al eens van boven 1000 dollar tot onder 700 dollar, een daling van 37% om precies te zijn. De huidige daling vertegenwoordigt een correctie van 33%. Als we terugkijken naar de vorige stierenmarkten voor goud tijdens de jaren ’70, dan kan het zelfs nog harder naar beneden.

De goudprijs leverde van 1974 tot 1976 zowat de helft in. Dus naar historische maatstaven hoeven we ons nog niet meteen zorgen te maken over goud. Toch is dat precies wat we her en der vandaag opvangen. De bull market voor goud is definitief voorbij, als we de commentaren mogen geloven. Voor ons is dit soort uitgesproken pessimisme precies wat we mogen verwachten tijdens een cyclische dip.  

Ravage
De huidige correctie is niet meer dan een tussentijdse correctie, ook al duurt de daling langer dan verwacht. We blijven contrair en houden vast aan onze positieve blik op goud. Waar zich vandaag echter de koopjes voordoen, is bij de goudmijnaandelen. De sector werd figuurlijk bij het huisvuil geplaatst.

De referentie voor de goudmijnsector, de Amex Gold Bugs index – of afgekort HUI-index, daalde van de piek rond 620 punten in het najaar van 2011 naar 220 punten vandaag. Een regelrechte crash van 65%! Maar zelfs dat soort turbulentie is geen uitzonderlijke situatie bij de goudmijnen.

Ook tijdens de liquiditeitscrisis van 2008 donderde de HUI van boven 500 punten naar amper 150 punten, een ravage van meer dan 70%.

Begrafenisstemming
We hebben op de bovenstaande prijsgrafiek van de HUI-index ook meteen maar de sentimentsindicator erbij genomen. De onderliggende ‘Gold Miners Bullish Percentage index’ geeft het aantal positieve institutionele beleggers weer.

De indicator bereikte in 2008, op het dieptepunt van de crash, al eens het meest extreme niveau van 0% bulls voor goudmijnaandelen. Dit niveau bereikten we in de huidige verkoopgolf 2 maal in de maand april. En we vermoeden dat we deze week voor een derde maal geen positieve beleggers zullen vinden in de goudmijnsector.

Dit hebben nog nooit eerder gezien. Het sentiment kunnen we samenvatten onder de noemer ‘begrafenisstemming’. Uiteraard is een dergelijke omgeving niet zonder risico’s, integendeel, beleggen in goudmijnen omvat steeds meer gevaren.

Hefboom op de goudprijs
De individuele bedrijven krijgen niet enkel af te rekenen met een dalende goudprijs, ook zitten hun kosten in stijgende lijn. Dit betekent druk op de winstmarges, als er tenminste nog sprake is van winst. We zien vandaag een vloedgolf aan afwaarderingen binnen de sector, terwijl de cashposities zienderogen slinken.

Een verwatering van de uitstaande aandelen dringt zich op als het klimaat voor goudmijnaandelen niet snel verandert. Bovendien willen we benadrukken dat beleggen in goudmijnen niet hetzelfde is als beleggen in goud. Goud is een monetair edelmetaal. Goudmijnen zijn gewoonweg bedrijven. Hun resultatenrekening functioneert als een hefboom op de goudprijs.

En zoals u weet werkt een hefboom steeds in twee richtingen. Vandaag zitten we in een neerwaartse stroomversnelling voor de goudmijnsector. We mogen gerust spreken van een ware capitulatie, want ook de waarderingen zakken als een pudding in elkaar, met koerswinstverhoudingen van minder dan 10.

Denk aan Baron de Rothschild
Afwaarderingen zijn tegenwoordig schering en inslag in de sector. Analisten schroeven hun koersdoelen drastisch neerwaarts bij, waarbij het verkoopadviezen regent. Voeg daarbij een record aantal shortposities, en je krijgt het gevoel alsof de grond onder de goudmijnsector wegzakt.

Natuurlijk, achteraf gezien bleken dit soort paniekmomenten unieke instapniveaus aan te reiken. En dat zal vandaag niet anders zijn. Uiteraard heb je een set stalen zenuwen nodig om de stap te wagen. Dit is maar aan weinigen besteed. Bovendien valt het risico niet te ontkennen: de lagere goudprijs zal onvermijdelijk slachtoffers gaan eisen in de goudmijnsector.

Een gespreide aanpak is daarom een absolute must. Of zoals Baron de Rothschild het al in 1871 beschreef: u moet kopen ‘als het bloed door de straten vloeit, zelfs als het uw eigen bloed is’.

 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 juni 2013 13:10
    Een compliment voor deze column èn deze 'prikkelende column-titel'!

    Nu de Goudprijs nogal sterk daalt, zijn een aantal andere stoffen, voor investeerders, getuige harde feiten / relatief gezien, veel aantrekkelijker!

    Bodemvissen in goudmijnen riep bij mij tevens de associatie op met 'Deep Sea Mining'. Hiervoor heeft Europa onlangs een subsidie van € 10 mln euro toegekend. Ookal worstelt Continentaal Europa met haar economie-, financiële reserves en democratisch draagvlak; kennelijk loont het nog wel om op ruim 5 km zeediepte naar alle begeerlijke, deels verborgen en -geheime, kostbaarheden te gaan zoeken.

    Wordt dit dan onze eigentijdse variant op 'Marktconformer Goudzoeken'..?
  2. [verwijderd] 26 juni 2013 14:48
    Het lijkt er sterk op dat de grote banken de mijnen gesloten willen krijgen. En de beleggingspers begint de mijnaandelen meer en meer te pushen. Des te meer reden te verwachten dat die mijnaandelen nog harder gaan vallen, mijnen in steeds grotere problemen gaan komen.
    Sprott heeft de laatste decennia goed geboerd met mijners uit de brand helpen. Een bedrijf zonder schulden. Doorn in het oog van de megabanken. Die willen nu beter doen. Verdienen aan het vernietigen van de prijzen, en dan de mijnen in handen nemen. Nu "wij" en Azië fanatiek fysiek inslaan, creëren we meer en meer schaarste, zelfs als je niet geloofde dat die er aan zat te kopen. Mijnen hebben geen haast om harder te werken, onder de prijs die ze voor hun product kunnen krijgen.

    BELACHELIJK dat na al die jaren de COMEX nog steeds al prijszettend geaccepteerd wordt. Ze hebben minder en minder metaal in voorraad, maar we staan toe dat de prijs LAGER gaat.
    De prijs van naa $1000/$15 maar zul je aan die prijzen ook goede volumes te pakken gaan krijgen? Doe eens stoer, en zie ergens een order voor 1 ton goud te plaatsen, 10 ton zilver. Vertel me hoe het ging. Hoe enthousiast de verkoper was. Welk percentage hij vroeg. Ik zeg je : je gaat je metaal niet krijgen. Bij LBMA al helemaal niet. Niet als je geen vooraanstaande bankier of industrieel bent, of een munter. En je gaat cash settlement krijgen voor je COMEX contract. Ideaal, de marktprijs bepalen EN alleen leveren aan wie je het gunt, zoveel als je ze gunt.

    Enige wat je kunt doen is het fysieke spul kopen in een dalende markt, zo lang je het nog krijgen kunt. Dit gaat verder dan alleen dumping, er gaat een pump volgen. Ballen, en vervolgens geduld, gaan worden beloond. Wat koop je liever $1000 in bonds of $1000 in zilver? We cashen over 10 jaar. Zilver is dan nog steeds een gewild goedje. Bonds, die kunnen alleen naar nul gegaan zijn. Wie is nu niet feitelijk failliet?
  3. Bonno 26 juni 2013 17:14
    Koers/Winst 10 ??

    Er zijn veel interessantere Stock Picks

    Een Stock Pick met K/W 5x !

    WPA $ 0.33 ( 2012 ) en huidige koers $ 1,45

    SilverCrest Mines Inc.

    TICKER: SVL:TSX.V; SVLC:NYSE.MKT

    web.tmxmoney.com/quote.php?qm_symbol=SVL

    TOP financials en vanaf volgend jaar een verdubbeling van de productie :

    Total Liabilities & Shareholder's Equity

    2012 : 121,293
    2011 : 78,078
    2010 : 49,624
    2009 : 41,386
    2008 : 20,616

    Diluted EPS from Total Operations :
    2012 : 0.33
    2011 : 0.10
    2010 : -0.33
    2009 : -0.30
    2008 : -0.16

    O.A. Eric Sprott Metal Billionair zit er in voor 9%

    Produceren zilver tegen een kostprijs van $7.82 dus nog steeds zeer hoge inkomsten !
  4. forum rang 6 Koffiezondersuiker 27 juni 2013 08:34
    Deze meneer reageert echt enorm veel op verschillende websites maar ik zie meestal dat zijn verwachtignen niet overeenkomen met de feiten.
    Dus ik hecht er geen waarde aan.

    De banken manipuleren de goudprijs en dat werd deze week weer duidelijk met Goldman Sachs dat zondag weer de goudprijs naar beneden praatte. Dinsdag volgde de klap naar beneden.
    Het is schandálig! De beurs is een corrupte bende.
  5. [verwijderd] 27 juni 2013 11:13
    Zeg Nico zou je ook kenbaar willen maken wat jouw positie is?
    "Never catch a falling knife" is een bekende wijsheid, ik vindt het daarom nogal gewaagd om mensen een long advies te geven in deze markt.
    Mijn persoonlijke visie: Een bubbel loopt altijd leeg. Voorlopig koersdoel voor goud ca 800-900.

  6. [verwijderd] 27 juni 2013 18:19
    quote:

    Handel schreef op 27 juni 2013 11:13:

    Zeg Nico zou je ook kenbaar willen maken wat jouw positie is?
    "Never catch a falling knife" is een bekende wijsheid, ik vindt het daarom nogal gewaagd om mensen een long advies te geven in deze markt.
    Mijn persoonlijke visie: Een bubbel loopt altijd leeg. Voorlopig koersdoel voor goud ca 800-900.

    Wat vind je een redelijke verhouding tussen complete mijnkostprijs vs spotprijs? :-) Nu is die 1:1 of slechter. Beter voor de belegger dus.

    Bij zilver/goud is de omschrijving van "lange termijn" essentieel. Verwacht je een winst in Euro's na 1 jaar? Dan kun je beter ergens anders heen. 10 jaar de tijd? Tja, dat wordt het heel bijzonder als je er geen winstje uit weet te slepen met aankoop onder de mijnkostprijs.
  7. [verwijderd] 29 juni 2013 01:40
    Rick Rule zegt dat hij VEEL cash bij de hand houdt nu, om mijnen uit de brand te helpen zodra die het echt zwaar krijgen. Maar dat werkt op particuliere schaal minder goed. Hij heeft genoeg cash om een mijn er bovenop te helpen. Wij die een paar pennystocks kopen, dat is bijna een donatie...
  8. [verwijderd] 29 juni 2013 12:59
    Op Wall street genoteerde ETFs:

    GDXJ is een ETF (mand) van solide junior goudmijners.

    GDX is een ETF van grotere goudmijners.

    Deze ETFs stijgen en dalen harder dan de goudprijs stijgt en daalt. Gaat de goudprijs terug naar de top van 1900, mag je gerust een rendement van meer dan 100% verwachten. Ze zijn ook meer dan helft gedaald in een jaar tijd.
  9. [verwijderd] 29 juni 2013 14:31
    quote:

    WDankbaar schreef op 29 juni 2013 12:59:

    Op Wall street genoteerde ETFs:

    GDXJ is een ETF (mand) van solide junior goudmijners.

    GDX is een ETF van grotere goudmijners.

    Deze ETFs stijgen en dalen harder dan de goudprijs stijgt en daalt. Gaat de goudprijs terug naar de top van 1900, mag je gerust een rendement van meer dan 100% verwachten. Ze zijn ook meer dan helft gedaald in een jaar tijd.
    Zelfde geldt voor zilver, fysiek zilver.
    Bij Goud $1900 mag je wel een verdubbeling van zilver verwachten.
    Zonder counterparty risk, en volgend jaar is de BTW in Duitsland alvast opgetrokken van 7% naar 19% BTW. Goed te verkopen dus, zelfs bij gelijke zilverprijs.
  10. [verwijderd] 30 september 2013 21:01
    De edelmetaalmijntjes hebben weer klappen gekregen de afgelopen weken. Toch geloof ik in een spectaculair mooie toekomst voor deze sector. Ik durf er heel wat onder te verwedden dat de meeste gezonde producerende goud en zilvermijnen met gemak 10 x over de kop (1000% rendement) gaan de komende jaren. Ook de bekende en succesvolle Canadese belegger Eric Sprott denkt daar zo over:

    etfdailynews.com/2013/09/26/eric-spro...

    Ik geloof zelf in een mix van fysiek edelmetaal op een veilige plek onder handbereik en een mooie portefeuille (junior) edelmetaalmijnen. Dit aangevuld met wat korte termijn trading in goud en zilver, maar ook in de edelmetaalmijnen. Ik kwam er laatst achter dat er ook cfd's op deze aandelen zijn te krijgen:

    www.cfd-handel.nl/index.php/artikelen...

    Dit voor nog wat extra leverage!!
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links