Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Renterendementen

De afgelopen jaren waren behoorlijk turbulent voor de wereldwijde beurzen. Sinds 2008 zitten we middenin een kredietcrisis en de veilige havens werden de afgelopen jaren massaal opgezocht. De goudprijs liep op naar 1900 dollar en de rentes op de veilige staatsobligaties daalden naar all time lows.

Even leek het erop dat je zelfs een negatieve rente zou moeten betalen, maar nadat het de afgelopen maanden op het rentefront redelijk rustig was en de bundfutures naar all time highs opliepen, is de paniek weer toegeslagen de afgelopen weken.

Een korte uitleg. De bundfuture is een hefboomproduct op een mandje van Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar. Je hebt ook nog de bobl future. Dat is op een mandje van Duitse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar.

Tussen die futures en de rente is er een wisselwerking. Gaat de rente omhoog, dan gaat de future naar beneden en vice versa. Traditioneel gezien was er altijd een wisselwerking; bunds omhoog, beurzen naar beneden.

Zoals u in de bijgaande grafiek kunt zien, zijn de bunds van 145,00 in één maand tijd teruggevallen naar 140,00.

Veilige Duitse haven
Kortom, de rente loopt stevig op in Duitsland. Dit terwijl juist Duitsland wordt gezien als veilige haven. Traditioneel gezien is de bundfuture één van de meest verhandelde futures ter wereld. Als de bundfuture van 145,00 naar 145,01 stijgt, is dat een waardeverschil van tien euro in de future.

Op een normale handelsdag beweegt de bundfuture gemiddeld 50 à 60 tikken, dus als voorbeeld van 145,00 naar 145,60. De enorme volumes worden met name veroorzaakt door computergestuurde systemen die aan de hand van een algoritme long- en shortsignalen genereren.

Een algoritme is een soort gereedschapkist waar je verschillende indicatoren in stopt, waarna er uiteindelijk een long- of shortsignaal uit komt. Mijn algoritme werkt met verschillende timeframes op 9, 60 en 90 minuten. Daarbij heb ik de MACD en de CCI gekoppeld.

Voorzichtig
Als al die ingrediënten met de neus dezelfde kant op wijzen, ga ik long of short. Momenteel is het signaal dus duidelijk short en er ligt een belangrijke steun in de markt rond 139,80.

Daarvandaan mag een flinke short covering verwacht worden richting de 142,35 en daar zou dan weer een nieuw draaipunt in de markt kunnen liggen. Op redelijk simpele wijze kunt u ook door middel van turbo's op dit soort bewegingen inspelen.

Probeer bijvoorbeeld bij uw eigen broker de bovengenoemde instellingen eens te stimuleren en ga voorzichtig aan de slag en u zult zien dat u met de rente hele leuke rendementen kunt maken.


Marc Wellenstein (1978) is sinds zes jaar partner bij Wellenstein Investments, een bedrijf dat zijn familie heeft opgericht anno 1890. Zijn bijdrage hier is speculatief en is niet bedoeld als handelsadvies. Zijn visie en posities kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Wellenstein

Marc Wellenstein (1978) is sinds zes jaar partner bij Wellenstein Investments, een bedrijf dat zijn familie heeft opgericht anno 1890. Zijn bijdrage hier is speculatief en is niet bedoeld als handelsadvies. Zijn visie en posities kunnen op elk moment veranderen.

Meer over Marc Wellenstein

Recente artikelen van Marc Wellenstein

  1. jun '13 Renterendementen 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links