Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Killer Ben

De wereld van een analist of fondsmanager blijft een heel aparte. Zo weten mijn lezers en klanten dat ik al tijden heel negatief op de markt ben en steeds grote hoeveelheden cash en bescherming heb. Maar zelfs al verwacht je iets, kan het nog onverwacht zijn.

Elke keer als ik dacht nu gaan we corrigeren door bijvoorbeeld de fiscal cliff in de Verenigde Staten of door problemen in Cyprus, Griekenland, Spanje of Italië dan sprak Mario Draghi of Ben Bernanke magische woorden en was alles vergeten en vergeven.

Ook dat er ooit een einde aan de QE-truc moest komen was bekend en dat Ben Bernanke zijn termijn eindigde was bekend. Het wordt nog bijzonderder om te zien dat we lager gingen toen Ben Bernanke niets nieuws zei. Maar toch verloor hij zijn magie even en gingen wereldwijd de rentes omhoog en aandelen omlaag.

Oké het was niet alleen Ben B ook Cyprus wil weer een steunpakket en Griekenland wordt mogelijk verlaten door het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Voor de rest rommelt het in de hele wereld omdat de oplopende werkloosheid een steeds grotere groep begint te raken.

Bij ons vinden er slachtingen plaats bij de banken, maar ook onze banenmotor bouw heeft het ondanks BTW-maatregelen heel zwaar. Toch is er bij grote groepen nog geen echte crisis en ook de indices zijn nog lang niet op crisisniveaus.

Rente stijgt
Snel naar het eerste opkomende probleem, namelijk wereldwijd oplopende rentes. De rente liep op in China maar zelfs in Duitsland waar we een tijd negatieve rentes hebben, zien we de tienjarige rente oplopen. De bundfuture is technisch gezien door belangrijke steunniveaus heen gezakt.

Hoe lager de koers van de bund, hoe hoger het rendement (rente is). Nu kan een hogere rente “dodelijk” zijn in een defensieve portefeuille. Want veel beleggers zijn juist naar langere looptijden gegaan en naar mindere kredietwaardigheid om zo toch nog een beetje rendement te maken.

Maar het goede nieuws is ook dat u in plaats van direct al uw bonds te verkopen ook bescherming kunt kopen tegen oplopende rentes.

Afdekken van renterisico in uw portefeuille. Om te bepalen hoeveel turbo’s u nodig hebt om een obligatieportefeuille af te dekken, kunt u de volgende formule gebruiken (overlegt met de experts): het effect van een rentebeweging op de koers van een obligatie(future) wordt weergegeven door de duration.

Een duration van 7 betekent bijvoorbeeld dat de koers van een obligatie bij een stijging van 1 procentpunt van de rente, met 7% daalt. In het algemeen geldt dat om een portefeuille af te dekken een turbo gekozen wordt waarvan de duration van de onderliggende obligatiefuture in de buurt ligt van de duration van de portefeuille.

Hoe langer de looptijd van de onderliggende obligatiefuture, hoe hoger de duration. Met tools kunt u eenvoudig zelf duration uitrekenen. Het aantal turbo’s dat nodig is om een obligatieportefeuille af te dekken is onafhankelijk van de gekozen hefboom of het gekozen stoplossniveau.

Wanneer gekozen wordt voor een turbo met een hoge hefboom zal de benodigde investering ten opzichte van een turbo met een lagere hefboom kleiner zijn. Het risico dat het stoplossniveau wordt bereikt, waardoor het koersrisico in uw huidige obligatieportefeuille niet langer is afgedekt, is dan echter wel groter en dus niet een aanrader voor de doe-het-zelvers.

Bij een turbo met een lage hefboom is het risico dat het stoplossniveau wordt bereikt kleiner dan bij een turbo met een hogere hefboom, maar zal de investering om een obligatieportefeuille af te dekken hoger uitvallen.

Een voorbeeld
Stel dat u een obligatieportefeuille van 100.000 euro met een duration van 6 wilt afdekken met behulp van turbo’s short op de bundfuture. Wanneer de bundfuture een duration heeft van 7 en een koers van 130, heeft u 659 turbo’s nodig om uw obligatieportefeuille af te dekken [(6 x 100.000) / (7 x 130)].

Door een hedge (positie) aan te gaan met een turbo short op een obligatiefuture bent u beschermd tegen een waardedaling van een bestaande obligatieportefeuille als gevolg van een rentestijging.

Mocht de bestaande obligatieportefeuille in waarde stijgen als gevolg van een rentedaling, dan zult u hiervan minder mee profiteren omdat de turbo minder waard wordt. Wel blijft u gewoon uw couponrente ontvangen en als de koersen (onverwacht) toch weer hard omhoog gaan zal de winst hoger zijn dan het geïnvesteerde bedrag.

Maar ik neem aan dat u ook niet klaagt als u uw reisverzekering niet hoeft aan te spreken. Langere looptijden reageren harder (hogere duration); we zien dat de NLL Nederlandse staat tot 2023 al van 155 naar de 148 is gevallen.

Voor mij zijn de rentes licht pijnlijk maar vrijdag liep de rente in Griekenland met 57 basispunten op naar een niveau dicht bij de 11%. Ik heb al eerder gezegd dat het beter voor Griekenland zou zijn als ze uit de euro zouden stappen.

Ben weg geeft pech
Ben Bernanke is slim en weet dat drie termijnen vaak een probleem geven en mogelijk weet hij ook dat we op de financiële Titanic zitten en dus gaat hij weer les geven. Het wordt nu ineens cruciaal wie hem gaat opvolgen. Het meest waarschijnlijk is dat het Janet Yellen wordt.

Het zou de eerste vrouw worden en ze is voorstander van QE. Als het een van de andere kandidaten wordt die geen voorstander van QE zijn dan gaan we pas echt wat beleven.

Verenigde Staten
U kunt zich ook eenvoudig beschermen tegen hogere rentes in de Verenigde Staten met TBT ultra short trackers. Maar er zijn ook opties op de TBT (mijn collega Lodewijk maakte er recent nog een tip over).

De TBT is een short tracker die met een multiplier heeft van 2 dus als de rente oploopt gaat dit product 2 maal zo hard. Ik heb in ons trading fund (Lage Landen) ook posities.

Als ik technisch kijk en iets uitzoom, dan wordt duidelijk dat de koers een lange consolidatiefase achter de rug heeft en het is dus best een leuk moment om een gokje op de rente te wagen. Ook de Twindicator heeft heel mooi een koopsignaal gegeven.

Timing is everthing, maar het is goed te zien hoe lang de trend omlaag was.

Aan een kant hebben we hogere rentes die grote gevolgen hadden voor obligatieportefeuilles. Aan de andere kant hadden we aandelen die een stapje terug gingen.

De Dow Jones is pas echter een klein stapje terug. Voor het jaar staan we nog steeds op een leuke winst terwijl de AEX de winst van het jaar al weer kwijt is. In de Dow is er ondanks verkoopsignalen nog geen drama.

De S&P 500 lijkt technisch gezien iets meer drama te geven. De koers is uit de opgaande trend. Maar je zou voor de heel korte termijn ook een pullback kunnen verwachten. Want het is wel hard gegaan en het was expiratieweek.

De Nasdaq Composite index zou technisch op iets lagere niveaus steun moeten krijgen.

Ook de smallere Nasdaq 100 index zou technisch gezien dichtbij een steunlijn zijn.

De DAX zou zo echter nog veel verder omlaag kunnen. Oké de koers zit in een horizontaal steungebied maar echte natuurlijke steunniveaus liggen veel lager.

De AEX lijkt het ergste achter de rug te hebben en is wel bij een natuurlijke steun in de buurt. Maar dit houdt automatisch in dat als de koers wel verder zakt het hard verder omlaag gaat.

Maar diverse indicatoren zoals de MACD geven aan dat de AEX oversold is en dus iets zou moeten opveren.

Echter als ik naar de langere weekgrafiek van de index kijk dan is er weinig reden tot vrolijkheid. Helemaal omdat de index door de 200-daags gemiddeldelijn heen is...

De Eurostoxx lijkt een beetje op het plaatje van de AEX.

Japan is technisch gezien een drama. Oké het kan met QE-magie maar ik zou het niet durven.

Natuurlijk kan het zo zijn dat als er nog meer QE-magie tegenaan gegooid wordt we uiteindelijk nieuwe high’s kunnen neerzetten maar echt waarschijnlijk is dit niet. Ik heb helemaal grote zorgen om de BRIC-landen. Brazilië is behoorlijk gezakt op alle sociale onrust.

Hierboven staat de weekgrafiek van de Bovespa index en die is ver weg van eerdere hoogtepunten. Na de BRIC zijn ook de andere Next 11-landen steeds onrustiger. Het was voor mij een reden om uit dit langetermijnidee te stappen.

Ik had achteraf beter naar de Twindicator moeten luisteren. Maar het had ook een consolidatieverhaal kunnen zijn geweest...

Een laatste ding waar ik naar kijk is de VIX. De volatility is eindelijk een beetje aan het oplopen en staat nu op normale niveaus en nog lang niet op crisisniveaus. Wie weet wordt het de droom van iedere speculant en zien we onze aankoopniveaus terug in de tracker.

Een allerlaatste ding is dat we een speciale maanstand hadden dit weekend en uit ervaring weet ik dat dit grote effecten heeft op de beurs. Maar beter kan u hiervoor naar de experts gaan. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juni 2013 10:50
    Zo, dat zijn aardig wat grafieken in 1 column.

    Het ziet er allemaal niet erg fraai uit bovendien. Lijkt er een beetje op dat we stuck zitten between a rock and a hard place. Als het Chinese rente- en schuldverhaal handen en voeten gaat krijgen, gaat het valluik definitief open. Ik alleen maar hopen dat er zich voor die tijd weer een "magisch moment" plaats voor doet, waarbij we weer wat (valse?) hoop krijgen door een of andere pleisters uit de EHBO-kist van de beleidsmakers.

    "Sell in May and stay away forever" lijkt zich maar weer eens te bewijzen.
  2. [verwijderd] 24 juni 2013 10:59
    boeiend te lezen over duration, ik hoop niet dat er nu door 'amateurs' massaal turbo's gekocht worden om rente af te dekken waardoor we over tien jaar weer over corruptie, fraude, incompetentie lezen. Ben alleen benieuwd of die hogere rente nu doorwerkt in dat pensioenverhaal van bv ABP. Het enige wat werkt om de economie er bovenop te helpen is m.i. producten maken die men wil gebruiken want handiger en of beter dan het oude waardoor handel ontstaat. de huidige regering denkt waarschijnlijk alleen in termen van handel gezien de handelsmissies en de desinteresse van de bevolking in techniek en exacte wetenschappen.
  3. forum rang 4 zeurpietje 24 juni 2013 13:16
    dat Dhr Franc van Dongen al lange tijd negatief is betekend dus dat hij het grootste deel van de stijging van de afgelopen jaren(aex van 200 naar 330) heeft gemist. Ook de winsten op de obligatiemarkt van de afgelopen jaren heeft hij dus grotendeels laten lopen. Wel in de tussentijd lekker 1.5% rente op de spaarrekening gemaakt. Om dan nu door middel van een groot aantal grafieken ons wil doen geloven dat hij een goede beleggingsstrateeg is gaat mij toch wel wat te ver. Ok, de markt doet nu een stapje terug en de rente stijgt wat. Mag dat zo af en toe na de winsten van de afgelopen jaren. Je mag ook af en toe best eens zeggen: "Ik heb het fout gezien", sorry. Veel verstand van diverse beleggingsstrategieen(het woord alleen al)en beleggingsproducten hebben betekend nog niet dat je geld kunt verdienen op de beurs.
  4. [verwijderd] 24 juni 2013 14:06
    quote:

    zeurpietje schreef op 24 juni 2013 13:16:

    dat Dhr Franc van Dongen al lange tijd negatief is betekend dus dat hij het grootste deel van de stijging van de afgelopen jaren(aex van 200 naar 330) heeft gemist. Ook de winsten op de obligatiemarkt van de afgelopen jaren heeft hij dus grotendeels laten lopen. Wel in de tussentijd lekker 1.5% rente op de spaarrekening gemaakt. Om dan nu door middel van een groot aantal grafieken ons wil doen geloven dat hij een goede beleggingsstrateeg is gaat mij toch wel wat te ver. Ok, de markt doet nu een stapje terug en de rente stijgt wat. Mag dat zo af en toe na de winsten van de afgelopen jaren. Je mag ook af en toe best eens zeggen: "Ik heb het fout gezien", sorry. Veel verstand van diverse beleggingsstrategieen(het woord alleen al)en beleggingsproducten hebben betekend nog niet dat je geld kunt verdienen op de beurs.
    Denk niet dat hij het fout zag, maar wel dat hij net al velen de "manipulatie"-kracht (Ofwel monetaire ondersteuning) heeft onderschat.
    Fundamenteel heeft hij natuurlijk altijd gelijk gehad.

    Ik ben sinds 320 als weg uit de beurs en had de uitloop naar 375 zeker niet verwacht, maar had hem daarom juist moeten verwachten.
    De beurs is voornamelijk doorgegaan met stijgen door institutionele instellingen. Particulieren zijn rond vorig jaar mei massaal uit de beurs gestapt heb ik vernomen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links