Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hogere bodem in de maak

Een snelle doorbraak in de AEX boven de weerstand en neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon kunnen we vergeten. Gisteren testte de AEX deze weerstand precies met een intradayhoogtepunt van 353. Aan de onderkant bleef hij ook boven de eerste steun van 349 – 349,50. De AEX zal hier vanochtend met een neerwaartse gap onder starten.

Hierdoor wordt de eerste weerstand de bodem van gisteren (bovenkant gap) bij 349,70. Toch lijkt de huidige consolidatie onder de zone 353 – 354 slechts een langer dan verwachte zoektocht naar een eerste hogere bodem. Tot aan de recente bodem van 342 is nog steun te vinden bij 347,20 (wordt mogelijk ook direct gebroken) waar het dieptepunt van de eerste schouder is te vinden.

Daaronder ligt verder alleen nog het 200-daags gemiddelde bij 344,50. De voormalige dalende toppenlijn van de eerder afgeronde correctie ligt al onder de 342. Zolang de AEX in de komende dagen boven het dieptepunt van 342 weet te blijven, blijft het potentiele omkeerpatroon intact en is de kans groot op de vorming van een hogere bodem. Mijn eerdere verwachting van een snelle doorbraak boven de 353 – 354 lijkt hiermee voorbij voor de komende dagen.

Hogere kortetermijnbodem
Dit neemt niet weg dat ik deze opwaartse uitbraak op korte termijn nog steeds verwacht. De derde correctie van dit jaar werd recent afgerond en voor de komende twee maanden houd ik rekening met een opwaartse beweging naar de zware weerstand van 373 – 374 en mogelijk een directe doorbraak hierboven. Als doel houd ik de sinds november stijgende toppenlijn aan op de logaritmische weekgrafiek.

Deze is momenteel bij 377,50 te vinden. Toch zal de weg naar deze doelzone niet in een rechte lijn worden voltrokken. Deze visie komt ten einde zodra de AEX structureel onder de aprilbodem van 338 terecht komt. In dat scenario wordt de correctie hervat en ontstaat meer neerwaartse ruimte. Dit zou dan wel moeten worden bevestigd met gelijktijdige verslechteringen in andere indices.

Zover is het ook nog niet, maar de huidige zwakte en diepere terugval had ik nu niet verwacht. Voor de komende dagen houd ik rekening met de vorming van een hogere kortetermijnbodem, waarbij we alert moeten zijn op omkeersignalen vanuit de candlesticks. Zodra de vanochtend gevormde neerwaartse gap wordt gesloten, lijkt de hogere bodem te zijn geplaatst.

Pas na de doorbraak binnenkort boven de 353 – 354 mag een volgende versnelling worden verwacht naar in eerste instantie de voormalige jaartop van 359. Als we kijken naar de gehele correctieve beweging dan liggen de Fibonacci-retracementniveaus bij 354, 358 en 362.
Klik op de grafiek voor een grote versie

Rentes
Ik geef al enige tijd de risico’s aan voor de 10-jarige staatsobligaties in de VS, Duitsland en Nederland. De tegengesteld bewegende 10-jaars rente in de VS is al enige tijd met een sterke opgaande beweging bezig. Hij test ondertussen het eerste richtpunt waar enige weerstand mag worden verwacht rond 2,35%. Toch zal het daar niet ophouden.

Voor de tweede helft van dit jaar mag een verdere stijging naar zelfs de 3,20% niet worden uitgesloten. Hetzelfde geldt voor de 10-jaars Nederlandse rente. Deze brak begin dit jaar boven de langere dalende toppenlijn en rondde in de afgelopen dagen een omgekeerd hoofd-schouderpatroon af. Hier zijn niveaus van 2,50% en hoger in het komende half jaar niet uit te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 20 juni 2013 09:03
    flutbeurzen, flutAEX.
    Stop er geen stuiver meer in zou ik zeggen.
    Op een paar aandelen na zit elk bedrijg zowat aan het staatsinfuus, krijgen niks meer voor elkaar, geven de omgeving de schuld maar betalen de top wel uit met miljoenen voor wanbeleid.

    En de belegger maar bloeden..
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 20 juni 2013 09:19
    quote:

    solinski schreef op 20 juni 2013 09:18:

    [...]

    Ik heb ze gisteren op tijd geloosd :) nu weer langzaam longpositie uitbreiden. vind de koersreactie 100 procent meevallen, vooralsnog
    De AEX zakt ook niet door zijn hoeven maar het is 3-4 jaar hetzelfde.
    3pnten eraf, 2erbij.
    Dus per saldo gebeurt er niks.

    Sprinters werken wel het beste in dit scenario.
    Opties is te moeilijk en te duur.
253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links