Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kritiek rentepunt

De tienjarige Nederlandse rente staat op een belangrijk kantelpunt. De langetermijntrend sinds de jaren negentig is nog steeds neerwaarts gericht. Na een forse neerwaartse versnelling vond in de eerste dagen van dit jaar een trendomkeer in het middellangetermijnbeeld plaats.

De tienjarige rente brak opwaarts door de sinds 2011 dalende toppenlijn van destijds 1,60%. Sinds medio 2012 is echter een krachtige weerstand ontwikkeld in de zone 1,90% tot 1,92%. De tienjarige Nederlandse rente is daar nu weer aanbeland.

Sinds medio 2012 is er een duidelijk groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien. Ik acht de kans groot dat de tienjarige rente hier binnenkort opwaarts doorheen breekt (boven de neklijn) waarna er na de doorbraak begin dit jaar ook sprake is van een klassieke bodemformatie.

In dat scenario onstaat een te berekenen koersdoel van 2,40%, maar een verdere stijging dit jaar naar de zone 2,60% tot 2,70% blijft naar mijn mening ook nog mogelijk. Een forse verdere stijging dus.

Zolang de rente niet boven de 1,90% tot 1,92% komt, blijft de huidige meer zijwaartse zone (grofweg 1,50% tot 1,90%) grotendeels intact. Een belangrijk kantelpunt dus.

Tienjarige Nederlandse rente

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 10 juni 2013 16:33
    Goed dat je dit aantipt Bas. Ik vraag me af of er nu een einde is gekomen aan de bullmarket die al meer dan 30 jaar duurde. Er werd al langer gewaarschuwd dat de obligatiemarkt gevaarlijk gebied was.

    De US 10 Year Treasury Note stijgt ook al langere tijd wat betreft de renteopbrengst.

    finance.yahoo.com/echarts?s=%5ETNX+In...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links