Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Armoedig ASML en ASMI

De opwaartse koersontwikkeling heeft de koers in alle indices de intradag neerwaartse trends doen verlaten. Met de daling die in Amerika plaatsvond, is een pullback op de gebroken trend gerealiseerd, waarna een tweede poging om weerstand te testen kan plaatsvinden.

Op een langere beleggingshorizon maakt dit niets uit, blijven de vooruitzichten negatief en is risico voor de middellange termijn aanwezig in alle aandelenindices. De weerstand in de AEX bevindt zich tussen de 334-336, terwijl steun wordt gevormd door 320-322.

Er is dus niets veranderd voor de middellange termijn beleggers. Op fondsniveau bekijken we vandaag ASML en ASMI, omdat deze een één op één-verband laten zien in vergelijking met de sectorindex Soxx.

ASML en ASMI: 8,40 en 11,10 euro
Alle drie de grafieken hebben de korte termijn opgaande beweging verlaten. Nu geldt dat de huidige stijging gezien moet worden als een pullback op de gebroken opgaande trend. Als ASML de 9,20 euro en ASMI de 12,25 euro niet doorbreken, geldt dat er meer neerwaarts risico voor deze twee fondsen ontstaat.

Koersdoelen zijn dan 7 euro voor ASML en 8,50 euro voor ASMI. De overeenkomst van deze twee fondsen met de grafiek van de Soxx toont ons, dat zonder de bevestiging van de sectorindex ASML en ASMI tot marktconforme bewegingen gedwongen zijn. Als de Soxx de weerstand op de 320 niet slecht, ontstaat er neerwaarts risico naar de 260.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links