Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De AEX kan lager

Als een warm mes door een pakje boter, zo sneed de AEX gisteren door een groot aantal steunpunten. Ondertussen heeft de index al twintig punten verloren ten opzichte van de recente dubbele top van 373 punten. Hierdoor is voldaan aan de definitie van een normale correctie (daling van 5% tot 10%). Is hiermee het dalingspotentieel al voorbij?

Nee, ik verwacht een diepere correctie in de komende tijd. Wel is de kans groot dat de AEX in de komende dagen een herstelbeweging laat zien voor de vorming van een lagere top. Al ruim twee weken geleden gaf ik aan dat de tijd rijp was voor een correctieve beweging nadat mijn koersdoel voor de eerste helft van dit jaar (374) was behaald. Ook in andere indices werden belangrijke weerstanden behaald of zelfs even doorbroken.

Alle signalen gingen in snel tempo op rood, maar de belangrijkste correctiesignalen kwamen uit de grafiek zelf. Zo werd de steile stijgende bodemlijn (sinds eind april) gebroken, werd een dark cloud cover op de weekgrafiek gevormd en vormde de AEX een zeldzaam maar betrouwbare diamantformatie. Uiteindelijk verwacht ik dat deze correctie in de komende tijd zal resulteren in de vorming van een middellangetermijnbodem die de aanzet zal zijn voor een beweging in de tweede helft van dit jaar tot boven de 374. Mijn koersdoel blijft onveranderd liggen bij de zone 400 – 420.
Klik op de grafiek voor een grote versie

Counterbeweging
In het kortetermijnbeeld heeft de AEX geen lagere top gevormd, zoals de S&P 500 en de DAX wel deden. Na de dubbele top bij 373 zakte hij snel weg en testte in eerste instantie de 359 (voormalige jaartop). Die dag liep de AEX weer op tot bijna een van de weinige referentiepunten van 365,30. Opvallend is dat vanaf de 373-top dagelijks lagere intradaytoppen werden gemaakt.

Ik gaf gisteren al aan dat de druk naar de 359 weer kon worden opgevoerd waarna een doorbraak hieronder reëel zou zijn. Dat het slechts een dag zou duren, is een teken van verdere zwakte voor de komende tijd. Ook de onderliggende voormalige top van 356 en het 50-daags gemiddelde bij 355,10 moesten er gisteren aan geloven. Als we kijken naar de gehele stijging vanaf de 338-aprilbodem, dan bleef de AEX gisteren nog net boven het 61,8%-Fibonacci-projectieniveau van 352.

Voor de komende dagen lijkt enige consolidatie, of een counterbeweging reëel. Tot hoever is niet te zeggen, maar ik houd in eerste instantie als maximum de 359 aan. Zolang hij echter onder de recente top van 362,60 weet te blijven in de komende dagen, mag een snelle verdere daling worden verwacht. Deze weerstand lijkt echter een stap te ver te zijn. Tussenliggende weerstanden tot aan de 359 zijn bij de bekende 356 en 355,10 te vinden. Maar na hooguit enkele dagen van beperkte opleving verwacht ik een verdere daling volgende week.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VIX & S&P
Correcties zijn vaak kortdurend en heftig van aard. Als richtzone houd ik de 343 – 345 aan voor de komende tijd, maar deze komt snel dichterbij. In deze zone liggen het 200-daags gemiddelde en de sinds november stijgende bodemlijn. Als mogelijke overshoot is nog een hertest van de 338 mogelijk. Pas een beweging onder deze steun zorgt voor een verheviging van de correctie.

Zolang dat niet gebeurt, moeten we rond de 343 – 345 alert zijn op bodempatronen die de volgende middellangetermijnbodem kunnen aanwijzen. Opvallend is dat het algemene sentiment nu in een rap tempo verslechterd, ineens worden van allerlei kanten de nodige doomscenario’s uit de kast gehaald en is het hindenburg omen ineens een veelbesproken onderwerp.

Ook de RSI nadert alweer het belangrijke 30-punten niveau, verder nadert de VIX een belangrijke weerstandszone. Het meest reële scenario is een kortdurende consolidatie/opleving waarna nog enkele forse dalingen kunnen plaatsvinden voordat we in de buurt van de volgende bodem zijn.

Ook de S&P 500 nadert een belangrijke steunzone en kan de komende dagen opveren. Hij testte gisteren zijn 50-daags gemiddelde waaronder nog steunniveaus liggen bij de voormalige top van 1.597 en de sinds november stijgende bodemlijn. Of de correctie hier ongeveer zal stoppen, is nog niet te zeggen. Een overshoot richting de 1.530 – 1.540 sluit ik niet uit.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

330 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juni 2013 08:50
    quote:

    M357 schreef op 6 juni 2013 08:44:

    En wie zijn weer over de hele wereld het "kind van de rekening"? Juist, de retail beleggers! Want was het niet zo dat er maar 1 plek in de wereld was waar je je geld kon laten werken nl. in aandelen.
    Het kon toch alleen maar hoger volgens alle schreeuwers op CNBC etc..
    Het is bijna misdadig!!
    Ook van ING moesten we eerst omhoog en die waren de 1e die verkochten bij 374 :)
330 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links