Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op 359

De aandelenmarkten bevinden zich in een correctiefase die ongeveer twee weken geleden startte. Voor veel markten kan dit de eerste echte correctie worden sinds de dieptepunten van november. Een duidelijk voorbeeld daarbij besprak ik gisteren al, de Nikkei.

Zonder een correctie is deze index opgelopen van 8500 tot recent 16.000 in een half jaar tijd. De huidige terugval van ruim 2700 punten (tot het dieptepunt tot op heden), valt in de categorie forse correctie, waarbij het neerwaarts potentieel nog niet ten einde is.

Ook veel andere indices als de S&P 500 zullen voor de eerste keer sinds november een echte correctie kunnen gaan doormaken in de komende tijd. De AEX heeft daarentegen al twee eerdere correcties (normaal gesproken 5 tot 10%) meegemaakt dit jaar en is nu de derde gestart naar mijn mening.

Rode signalen
In de afgelopen twee weken kwamen alle signalen op rood te staan. Het begon met de te euforisch geworden mening onder beleggers, analisten en in de media. Daarna testten de technische indicatoren hun toppen van de afgelopen jaren, waarna een negatieve crossing werd gevormd en negatieve divergentie.

Zoals altijd moeten de belangrijkste signalen uit de index zelf komen. Dit gebeurde met de neerwaartse doorbraak van de sinds eind april stijgende bodemlijn en de vorming van een dark cloud cover op de weekgrafiek.

Eind vorige week werd een zeldzaam maar betrouwbaar signaal gegeven, met de afronding van een diamantformatie. Ondertussen is de nodige zwakte duidelijk te zien in de AEX, en de kans op een verdere vervolgdaling is in de komende dagen erg groot.

Belangrijke bodem
Uiteindelijk zal deze correctie moeten leiden tot een belangrijke bodem in het middellangetermijnbeeld waarna de AEX in de tweede helft van dit jaar kan oplopen tot boven de 374 en uiteindelijk naar de 400 tot 420.

Waar en wanneer deze bodem gevormd zal worden is echter onmogelijk te zeggen. Daarvoor moeten we belangrijke richtzones in de gaten houden en potentiële bodempatronen, maar dat kan nog enige tijd duren.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap gevuld
Opvallend is dat vanaf de tweede top (373 eind mei) elke dag een lagere intraday-top werd gevormd. Met het sluiten van de recente neerwaartse gap afgelopen maandag ontstond een verdere herstelmogelijkeid voor de vorming van een lagere top. Deze top lijkt diezelfde dag echter al gemaakt te zijn.

Tot aan de 373 waren echter geen duidelijke referentiepunten hiervoor te geven. Er was namelijk nog geen lagere top gevormd en belangrijke horizontale punten waren niet te zien. De enige eventuele weerstanden lagen bij 365,30 en 367,40.

Het eerste niveau werd maandag al bijna behaald, maar daar bleef de AEX gisteren ruim onder. De kans dat een snelle vervolgdaling onder de recente bodem van 359 wordt ingezet, blijft reëel. De genoemde weerstandniveaus kunnen nog wel worden behaald, maar de kansen liggen neerwaarts.

Meer druk omlaag
Voor de komende dagen verwacht ik dat de druk op de 359 wordt opgevoerd. Hier ligt de bodem van enkele dagen geleden en is ook de voormalige jaartop te vinden. Een doorbraak en verdere daling naar de volgende voormalige top (356) tot het 50-daags gemiddelde (355,20) blijft het uitgangspunt voor de rest van deze week tot begin volgende week.

Ondanks dat counterbewegingen normaal en mogelijk zijn, gaat een correctie vaak in een heftig en snel tempo. Voor de komende weken verwacht ik een beweging naar de langzaam oplopende zone 343 tot 345. Hier liggen zowel het 200-daags gemiddelde als de sinds november stijgende bodemlijn.

We zien geregeld dat in een langere stijgende trend, een index zijn 200-daags gemiddelde opzoekt tijdens een correctie. Pas richting die zone, moeten we alert worden op signalen die wijzen op bodemvorming.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juni 2013 09:57
    De overbought-conditie is nu weggewerkt. Dat maakt de shorts kwetsbaar voor een squeeze, terwijl ze geen noemenswaardige winst hebben kunnen maken. Behoudens de Nikkei is de sell-off vrij kalm verlopen, geen echte markt voor shorts.

    Naar mijn idee zijn we op weg naar een grote top die later dit jaar of begin volgend jaar compleet zal zijn. Toppen zijn veelal grote patronen met grotere uitslagen, waarbij het niet ongewoon is om na een korte terugval snel naar een nieuwe high te rallyen. Het (eerste)koersdoel van 400 – 420 voor de AEX zou er sneller kunnen staan dan menigeen nu denkt. Het feit dat de sell-off zo rustig is verlopen, zal de bulls een gevoel van veiligheid geven en bijdragen aan de mantra dat aandelen ‘the only game in town’ zijn. Het bull-kamp zal m.i. eerst veel luider moeten worden, voordat haar volgers gedecimeerd worden. Een aantal felle bewegingen omhoog deze zomer kan de laatste kopers de markt in zuigen, voordat een serieuze(re) correctie van start kan gaan.
  2. [verwijderd] 5 juni 2013 10:14
    Mss was mijn woord gebruik verwarrend. Ik bedoelde dus niet in de markt gezet door banken.

    quote:

    Lyss schreef op 5 juni 2013 09:09:

    [...]

    De aangekondigde bedragen moeten op de genoemde dag tussen 10.15 en 11.00 AM worden ingezet. Waar zie of lees jij dat die van vrijdag niet is ingezet?
  3. [verwijderd] 5 juni 2013 10:15
    Je weet toch dat er geen goed woord uit de hand van Chappy1992 kan komen.

    quote:

    Frupsel schreef op 5 juni 2013 10:06:

    [...]

    Ik denk dat t sarcasme was. 500-1000 euro is ongeveer t minimum wil je daghandel kunnen doen met die dingen anders betaal je je blauw aan transactiekosten en is je risico veel te groot.
170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links