Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short straddle Imtech

Herbert Robijn is derivatenspecialist en een van de breinen achter het alles-in-één-optiescherm IEX Opties. Op IEX zal Herbert de komende tijd regelmatig uitleg geven over optietechnieken en -strategieën.


Royal Imtech heeft heftige tijden doorgemaakt. Maar er is iets meer rust in het koersverloop gekomen. De laatste 3 maanden is het aandeel tussen 7,90 en 10,50 gebleven. En de laatste maand bleef Imtech binnen binnen de 8,30 – 9,20 range.

Voor een belegger die denkt dat de koers van Imtech de komende 2 maanden beperkt blijft bewegen (<10%), kan een short straddle een interessante strategie zijn. Zo’n optiestrategie bestaat uit twee poten; het verkopen van een call optie en het verkopen van een put optie met dezelfde expiratie datum en dezelfde uitoefenprijs.

Een short straddle kunt u op verschillende manieren toepassen. De tijd is uw vriend:

  • U verwacht op korte termijn weinig koersbeweging; door het afnemen van de resterende looptijd van de opties loopt dagelijks de verwachtingswaarde uit beide opties.
  • U verwacht op korte termijn een daling in volatility; bij lagere volatility daalt de waarde van de calloptie en de putoptie.

Hoge implied volatility
Bij een short straddle hoeft u niet tot expiratie te blijven zitten. Wat zijn de benodigdheden voor een short straddle? In de eerste plaats een aandeel dat de laatste 2-3 maanden binnen een beperkte bandbreedte heeft bewogen – zoals Imtech. En waarvan we verwachten dat dit de komende periode nog zo zal blijven – die afweging is aan u.

Daarnaast zoeken we een optieklasse met hoge implied volatility, zodat we bij het schrijven van de opties veel premie kunnen beuren. De implied volatility van Imtech is 43%, dus opties zijn duur. De historische volatiliteit is met 28% veel lager.

Hoe zou een short stradle op Imtech er dan uit kunnen zien? Bijvoorbeeld zo (op basis van slotkoersen 28 mei):

  • Verkoop 10 Call IM jul-13 8,80 @0,56
  • Verkoop 10 Put IM jul-13 8,80 @0,63

Initieel ontvangt u hiervoor geld: 

(de prijs van de verkochte call plus de prijs van de verkochte put) * contract size * aantal contracten dat u verkoopt.  

In bovenstaand voorbeeld ontvangt u 0,56 voor de call en 0,63 voor de put. Per saldo EUR 1.190  (= (0,56 + 0,63) * 100 * 10). Let op: de opbrengst van 1,19 euro op een koers van 8,85 euro is maar liefst 13,4%!

Margin
Omdat u beide opties short zit, ontstaat er een marginverplichting. Banken en brokers zijn vrij deze zelf te bepalen. Conform de oude beursregels komt de marginverplichting op 325 euro. Bij 10 short straddles wordt dat dus 3.250 euro.

Netto-investering
Uw netto investering bedraagt 2.060 euro (=3.250 – 1.190). 

Winst- en verliesgrafiek
De simulatiegrafiek voor deze short straddle ziet er als volgt uit:

De blauwe lijn laat het theoretische resultaat zien per vandaag. De oranje lijn toont het resultaat op expiratie.

Break-evenpunten
De break-evenpunten op expiratie zijn:

  • Uitoefenprijs minus de ontvangen premie; 8,80 – 1,19 = 7,61
  • Uitoefenprijs plus de ontvangen premie; 8,80 + 1,19 = 9,99

Winst
U maakt winst als de koers op expiratie boven de 7,61 (-14%) en onder de 9,99 (+13%) staat.  Als de koers op expiratie gelijk is  aan de uitoefenprijs van 8,80 dan realiseert u de maximale winst van 1,19 met deze Short Straddle. Bij 10 stuks is dat 1.190 euro. Het rendement op de netto-investering bedraagt dan 58%.

Uw maximale verlies is onbeperkt. U heeft immers een shortpositie. Dat geldt naar beneden en naar boven. Bij een verkeerde marktbeweging is het belangrijk om tijdig door te rollen of het verlies te beperken. Opletten dus!

Hoog risico
Het nadeel van een short straddle is dat u aan twee kanten geld kunt verliezen. Zowel een grote koersstijging als een grote koersdaling kunnen zeer verliesgevend uitpakken. Daarnaast bent u niet gebaat bij onrust in de markt. Dit zal de volatiliteit doen toenemen en dat resulteert in hogere optiepremies. In onderstaande grafiek ziet u de invloed van de volatiliteit.

('Vega' geeft de waardeverandering van de optie weer, als de volatility met 1 procentpunt verandert. Over een paar weken zal ik nader ingaan op deze begrippen).

Voordelen
Het voordeel van de Short Straddle is dat u bij beperkte koerswijzigingen en gelijkblijvende volatility dagelijks geld op uw positie verdient. In onderstaande grafiek ziet u de invloed van de resterende looptijd:

Theta geeft aan in welke mate een optie minder waard wordt naarmate de tijd verstrijkt. Bij de actuele koers is de Positie Theta nu ongeveer 12 euro positief. Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt. Een tweede voordeel is dat als de volatility daalt, de waarde van de optiepremies zal afnemen. Zie Positie Vega hierboven, maar dan in uw voordeel.

Tips

Enkele tips bij het schrijven van een short straddle:

  • Schrijf geen te lage optiepremies (ivm bied-laat koersen en transactiekosten).
  • Indien de markt teveel beweegt; rol tijdig door of neem tijdig verlies
  • Dek u vooraf in om maximaal verlies te beperken
  • Wacht niet tot de laatste dag met winst nemen. Indien u 75% van het maximale resultaat kunt realiseren doet u goede zaken 

Let op, dit voorbeeld is zonder transactiekosten en enkel ter illustratie en educatie. Dit voorbeeld is geen advies.  


Herbert Robijn is oprichter en directeur van Finodex. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Herbert Robijn

Herbert Robijn is oprichter en directeur van Finodex

Meer over Herbert Robijn

Recente artikelen van Herbert Robijn

  1. jun '13 Wurgcontract AEX 5
  2. mei '13 Short straddle Imtech 15

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 30 mei 2013 22:17
    Op zich een prima idee om eens een column over het schrijven van opties te plaatsten.
    Toch vind ik dat er niet voldoende aandacht besteed wordt aan extreme onverwachte situaties.

    Met het schrijven van een put is weinig mis wanneer je denkt dat de koers niet verder zakt, mits je uiteraard voldoende cash hebt om de eventuele afname van de onderliggende aandelen te kunnen voldoen of de positie te sluiten.
    Risico is een algehele beurscrash of bijvoorbeeld een winstwaarschuwing van het betreffende bedrijf.
    Niets aan te doen, gewoon weer calls schrijven op de aandelen wanneer je ze toch laat leveren.

    Een naakte call schrijven loopt alleen goed af wanneer het onderliggende aandeel niet te ver oploopt.
    Risico blijft echter onverwacht goed nieuws, hoe klein ook.
    Stel je nu eens voor, op een morgen voorbeurs wordt een overname aangekondigd en de koers spuit bij opening 40% omhoog.
    Je moet dan aardig wat centen achter de hand hebben om de positie te sluiten of eventueel de opgevraagde aandelen te kunnen leveren.
    Het kan heel veel geld kosten, meer dan je aan kunt.

    Ik vind het zelf daarom onverantwoord om calls te schrijven wanneer je de onderliggende aandelen niet in bezit hebt.

    Overigens wie schrijft die blijft, ik schrijf zelf ook regelmatig maandopties, over het algemeen wat verder weg dan de actuele koers.
    Soms lopen ze waardeloos af, soms ook niet, ik noem het beleggen met een soort demping.

  2. [verwijderd] 31 mei 2013 00:16
    Eens met Rene, vooral voor beginnende beleggers -> schrijf nooit opties wanneer je de aandelen niet bezit. Geen calls en geen puts, gewoon niets. Wil je speculeren op een daling, koop gewoon puts of bij speculatie op een stijging calls.

    Meer ervaring, dan bijv aandelen kopen en puts kopen als "verzekering" of calls schrijven (verkopen) voor een vaste verkoopprijs van je aandelen of premie vangen ter compensatie voor de daling van je aandelen. Simple as that! Suc6
  3. [verwijderd] 31 mei 2013 00:57
    U schrijft "De implied volatility van Imtech is 43%, dus opties zijn duur. De historische volatiliteit is met 28% veel lager".

    De historische volatility is ook tot stand gekomen tegen veel hogere koersen, over het algemeen is de volatility van aandelen rond de 10 euro ook hoger dan die van 20 euro. dus het is een beetje appels met peren vergelijken (om te bepalen of het een goede trade is) bij vola 43 is ongeveer 2,8% beweging per dag genoeg om je theta te kunnen uitscalpen. dus zo extreem veel premie vind ik het niet.
  4. [verwijderd] 31 mei 2013 11:43
    quote:

    habbi schreef op 31 mei 2013 10:49:

    het verloop van dielaatste 2 grafieken: positie vega chart en positie theta chart zijn mij nog onduidelijk. Kan de auteur die uitleggen?
    Mag het ook uitgelegd worden door mij :-)
    Vega grafiek is de prijsverandering van de positie bij een stijging of daling van 1 volatility punt. als de koers wegloopt van de uitoefenprijs neemt het vega exposure af. (at the money heeft de grootste vega gevoeligheid)
    Theta grafiek is de prijs erosie per dag, deze is uiteraard het grootst als de koers op de uitoefenprijs staat (alles is lucht)

    Kortom als de koers wegloopt van de strike gaat zowel de vega als de theta naar benenden.

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

    groet,
    Barro35

  5. [verwijderd] 4 juni 2013 09:01
    quote:

    vinno777 schreef op 31 mei 2013 00:16:

    Eens met Rene, vooral voor beginnende beleggers -> schrijf nooit opties wanneer je de aandelen niet bezit. Geen calls en geen puts, gewoon niets. Wil je speculeren op een daling, koop gewoon puts of bij speculatie op een stijging calls.

    Meer ervaring, dan bijv aandelen kopen en puts kopen als "verzekering" of calls schrijven (verkopen) voor een vaste verkoopprijs van je aandelen of premie vangen ter compensatie voor de daling van je aandelen. Simple as that! Suc6
    Afgezien van het feit dat je altijd moet weten wat het product precies doet, wil ik toch even kwijt dat men (niet alleen op IEX) vaak het risico overschat van opties schrijven.

    Zolang je de gevaarlijke eindsituaties (significant omhoog/omlaag) in de berekening meeneemt weet je precies wat voor verlies je moet kunnen behappen.

    Stel je overweegt om 500 aandelen Imtech te kopen op EUR 9.20 (slot 3/6/13). Je loopt nu meer risico bij een daling dan wanneer je 5 At-the Money puts (strike 9.20) hebt geschreven. Puur naar downside risico gekeken loop je minder risico, aangezien je een buffertje hebt opgebouwd doordat je premie hebt ontvangen. --> je Break-even aankoopprijs van 500 aandelen imtech ligt 50 cent lager wanneer je de 9.20 put hebt geschreven op 50 cent. Dus puur qua risico is het schrijven van putopties helemaal niet zo gek. Echter dit staat nog los van de grote upside die je weggeeft door ipv stukken te kopen een put te verkopen. Als het aandeel boven de 9.75 eindigt voor expiratie van desbetreffende put had je achteraf beter het aandeel kunnen kopen aangezien je winst bij de put beperkt is tot EUR 250.

    Zelf ben ik een groot fan van put schrijven, maar dan wel in zo'n verhouding dat ik (op een lagere prijs) graag X-aantal aandelen zou willen kopen.

    Wat betreft het verkopen van calls. In theorie heb je een ongelimiteerd risico omhoog. Het grote verschil met puts schrijven is dat er bij ongedkt calls schrijven er zich situaties kunnen voordoen waarbij je nooit meer je verlies zou kunnen goedmaken. Dit is het geval bij een overname, je hebt niet meer de kans dat later het aandeel eventueel corrigeert in je voordeel. In theorie heb je dit wel bij het schrijven van puts. aandeel -30%, koopt je stukken met ca 30%-/- premie put verlies in, maar je hebt altijd nog de mogelijkheid dat je het verlies kan goedmaken wanneer je dit aandeel bijv voor de Lange termijn sowieso wilde hebben.

    Mijn mening:
    Puts schrijven ongedekt --> prima, maar let goed op verhouding.
    Calls schrijven ongedekt --> liever niet. Bijna altijd schrijf ik callspreads, waarbij ik het maximale verlies beperk.

  6. forum rang 4 efreddy 27 juni 2013 17:44
    quote:

    RamBam schreef op 20 juni 2013 10:57:

    Je zal dit advies maar hebben opgevolgd. Ai ai ai..
    Als je de laatste zin hebt gelezen,dan staat er duidelijk : dit voorbeeld is geen advies.
    Eveneens kon je lezen dat het een hoog risico betrof.
    Ik ben geen voorstander van het schrijven van een straddle,ik ga dan eerder voor een geschreven strangle waarbij ik 1 zijde ervan direct afdek.
    Heb zelf momenteel 1 geschreven put 6 september aan 0.39 (biedkoers 0.90 en laatkoers 0.95 op het huidig ogenblik) en de geschreven put 4.8 augustus aan 0.25 (biedkoers 0.29 en laatkoers 0.32 momenteel )terwijl Imtech momenteel 5.84€ noteert.
    De positie is dus momenteel verlieslatend maar mijn risico is wel steeds in alle omstandigheden beheersbaar (maximum 1019.8€ (1080-60.2 ontvangen premies na kosten) ingeval Imtech daalt naar 0€ ) in september zou het break even op 5.398€ liggen als de augustus put waardeloos is geworden en het risico bij 0€ dus is gedaald naar 539.8€ of op 5.099€ (nog steeds met 1019.8€ risico) ingeval in augustus op 4.8€ wel is uitgeoefend.

    Wie het voorbeeld exact heeft opgevolgd zal op expiratie juli met 1000 aandelen Imtech opgescheept zitten (tenzij Imtech spectaculair zou herstellen maar hoewel je het natuurlijk nooit weet,het is niet erg waarschijnlijk om daarop te rekenen) aan een prijs van 7.61€ voor kosten,bij 5.84€ op expiratie zou het dus om een papieren verlies van 1770€ gaan + kosten en elke cent lager is nog eens 10€ erbij.
    Niet zo plezant maar wie niet tegen de hitte kan moet uit de keuken wegblijven,wie dergelijke verliezen niet kan dragen moet niet ai ai ai roepen maar zich van dergelijke zaken onthouden.

  7. forum rang 4 efreddy 6 juli 2013 01:15
    Door aanpassingen omwille van de claimemissie zijn de break even punten op expiratie nu 3.036 (afgerond tot 3 cijfers) en 3.9841.
    Wanneer we op expiratie aan de huidige 2.409€ zouden noteren heeft wie dit voorbeeld heeft opgevolgd 2510 aandelen en een (papieren) verlies van 1573.51€ daarop.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links