Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen lagere top

Na de sterke opgaande beweging van gisteren kunnen we de mogelijkheid van een lagere top vergeten. Dit geldt overigens alleen voor de AEX. Andere indices als de S&P 500 en de DAX kwamen nog niet in de buurt van hun recente hogere jaartop (en all time high). Daar blijft de kans reëel dat de indices een lagere top aan het vormen zijn.

Is hiermee de kans van een correctie in de komende weken verkeken? Nee, de kans hierop blijft naar mijn mening reëel. Pas een structurele opwaartse doorbraak in de AEX boven de 374 punten tesamen met een duidelijke doorbraak en slotbeweging boven de recente toppen in andere indices zorgt voor uitstel van de correctie.

In dat scenario mag eerst een verdere stijging worden verwacht naar in eerste instantie de 380 punten. Toch blijven alle eerdere punten die ik heb aangegeven in de afgelopen week geldig. De AEX brak zijn sinds eind april stijgende bodemlijn en vormde een dark cloud cover in de weekgrafiek.

Geen ondersteuning
In de S&P 500 en de Nikkei werden zelfs bearish engulfings gevormd. In de S&P 500 is de beweging van gisteren dan ook nog steeds te zien als terugtest van de voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn.

Verder was er sprake van een zware overbought-conditie in de technische indicatoren. Als ik kijk naar de huidige situatie dan ondersteunen deze indicatoren een structurele opwaartse doorbraak ook niet:

  • de VIX kent nog steeds divergentie
  • de MACD gaf een negatieve crossing
  • in de RSI is zelfs sprake van negatieve divergentie

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbele top
Ik zie de stijging van gisteren, die sterker was dan ik had verwacht, als de vorming van een dubbele top in de AEX. Dit ondanks dat de jaartop met een halve punt intraday werd aangescherpt. Het feit dat er een island reversal in de afgelopen dagen lijkt te zijn ontstaan, is naar mijn mening niet geldig.

Een dergelijke bodem-island reversal is volgens mij juist geldig na een forse daling en niet tijdens dit soort kleine bewegingen na een hogere jaartop. Wel geeft de gisteren gevormde opwaartse gap nu het eerste steunpunt in de AEX, tussen de 366,70 en 368,20.

Zodra deze gap wordt gesloten, lijkt de dubbele top te zijn gezet. Daaronder liggen de volgende steunpunten bij:

  • 362,70 (recente bodem)
  • 359,50 (eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de april-bodem)
  • de voormalige toppen (359 en 356)
  • het 50-daags gemiddelde van 354

Verkoopgelegenheid
Ik blijf vooralsnog bij mijn visie dat de huidige opleving slechts een nieuwe verkoopgelegenheid zal zijn en de index een correctie gaan voortzetten richting de zone 340 tot 345. Hier ligt het 200-daags gemiddelde en de stijgende bodemlijn sinds november.

Deze richtzone loopt wel wekelijks licht op aangezien het beide stijgende steunpunten betreft. Wel is met de beweging van gisteren (in eerste instantie boven de 370 die ik aangaf als belangrijke weerstand) de scherpe daling uit de verwachte correctie gehaald.

Pas na een dergelijke terugval/correctie verwacht ik in de tweede helft van dit jaar een structurele opwaartse doorbraak van de 374 en een vervolg naar de zone 400 tot 420. Kortom in het kortetermijnbeeld blijft topvorming reëel, geen lagere top, maar een dubbele top.

Bundfuture: daling
Een opvallende grafiek is de bundfuture. Dit contract op de tienjarige Duitse staatsobligaties testte recent zijn vorig jaar gevormde all time high en meervoudige toppenzone rond de 147. Hier ligt een zware weerstand. Gisteren kreeg de recente topvorming een duidelijk vervolg met de beweging onder de 144.

Hier lag namelijk de sinds augustus vorig jaar stijgende bodemlijn. Een duidelijke verzwakking in de bundfuture. Voor de komende tijd lijkt een daling naar de zone 139,50 tot 140,50 reëel. Dit betekent dat de tegengestelde tienjarige rente in Duitsland fors kan gaan oplopen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2013 10:06
    quote:

    Waterblok schreef op 29 mei 2013 09:38:

    Erem/Nikken zien geen correctie en gaan naar 380 vanaf hier. Bas ziet neg. divergentie in RSI, het blijft lastig objectief te kijken en je neigt naar zien wat je goed uitkomt, in mijn geval zie ik de negatieve signalen dus.
    Een terugval naar 366 zou - volgens ze- nog mogelijk zijn, ik denk dat zwarte Jan hiermee rekening houd en alert blijft voor een verdere val, door Bas genoemd.
  2. [verwijderd] 29 mei 2013 10:31
    quote:

    Waterblok schreef op 29 mei 2013 09:38:

    Erem/Nikken zien geen correctie en gaan naar 380 vanaf hier. Bas ziet neg. divergentie in RSI, het blijft lastig objectief te kijken en je neigt naar zien wat je goed uitkomt, in mijn geval zie ik de negatieve signalen dus.
    Waar haal je vandaan dat E+M positief zijn nu?
  3. forum rang 4 tmaster 29 mei 2013 10:58
    Ik neig ook naar omlaag maar omdat iedereen het nu zo overduidelijk verwacht denk ik dat het niet gaat gebeuren. Misschien tikken we de 366 nog een keer aan maar het echt down zie ik het ook niet gaan.
    Je ziet gisteren een mooi voorbeeld van een short squeeze veel marktpartijen zaten gisteren schreef en moesten alsoverkop hun posities omdraaien en dat resulteerde in die flinke stijging van gisteren.
    Zoiets kan makkelijk weer gebeuren.
  4. [verwijderd] 29 mei 2013 11:03
    quote:

    tmaster schreef op 29 mei 2013 10:58:

    Ik neig ook naar omlaag maar omdat iedereen het nu zo overduidelijk verwacht denk ik dat het niet gaat gebeuren. Misschien tikken we de 366 nog een keer aan maar het echt down zie ik het ook niet gaan.
    Je ziet gisteren een mooi voorbeeld van een short squeeze veel marktpartijen zaten gisteren schreef en moesten alsoverkop hun posities omdraaien en dat resulteerde in die flinke stijging van gisteren.
    Zoiets kan makkelijk weer gebeuren.
    Waarna de echt slimme marktpartijen vol short gingen nu niemand meer short durft.
123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links