Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Middenin de gap

Afgelopen woensdag testte de AEX nog bijna mijn koersdoel van 374 punten maar vormde geen toppatroon zoals deze wel werden gevormd in onder andere de Nikkei en de S&P 500. Hij vormde een top op ruim een punt onder de 374. Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat rond dit koersdoel een tijdelijke top gevormd kon worden waarna een plotselinge trendomkeer kon plaatsvinden.

Dit zou een startsein zijn voor de derde correctieve beweging van dit jaar om uiteindelijk een volgende hogere middellangetermijnbodem te vormen. Ik verwacht dat de AEX deze correctiefase nu is gestart en de top waarschijnlijk voor de komende tijd op de borden staat.

Pas na een correctieve beweging in de komende tijd verwacht ik een vervolg van de opgaande trend en een structurele beweging boven de 374 punten. Mijn koersdoelzone voor de tweede helft van dit jaar blijft onveranderd liggen bij 400 tot 420 punten.

Middenin de gap
Gisteren brak de AEX met een gap direct onder de sinds eind april scherp stijgende bodemlijn en bleef daar ook onder. Deze bodemlijn was gisteren te vinden bij 367,50 en ligt vandaag bij 368,50. Hij ligt daarmee middenin de gap tussen de 367,40 en 370.

Een gedeeltelijke opvulling van de gap is in de komende handelsdagen mogelijk, maar zolang de gap niet geheel wordt opgevuld, verwacht ik een snel en verder neerwaarts vervolg in de komende tijd. Eerste steunpunt is te vinden net onder de 360. Hier ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van april (338) en de recente top (372,70). Vlak daaronder ligt de voormalige top in de zone 358,50 – 359 en de steun van 356.

Een verdere en diepere correctie ligt op de loer in de komende weken. Voor dit moment houd ik de zone 340 – 345 aan als richtpunt voor een correctieve beweging. Het is echter onmogelijk om de daadwerkelijke bodem en het tijdsstip daarvan aan te geven. Een ander belangrijk steunpunt ligt rond de 353 in de vorm van het 50-daags gemiddelde. Belangrijk punt ter ondersteuning van dit tijdelijke neerwaartse scenario zijn de aanstaande negatieve crossing in de MACD vanaf ongeveer de toppen van de afgelopen jaren.

Tijdelijke consolidatie
Ook de zeer euforische beursstemming was een punt van aandacht in de afgelopen tijd dat een plotselinge forse draai in de markt een reëel scenario was. Zodra de gevormde gap tot aan de 370 in de komende dagen geheel wordt opgevuld, lijkt er een tijdelijke zijwaartse consolidatie te ontstaan en zal de verwachte diepere correctie in een minder steil tempo verlopen. Pas boven de zone 372,70 – 374 lijkt de correctie te worden uitgesteld en ontstaat ruimte naar de 380. Dit verwacht ik echter niet.



Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 herstelde gisteren richting het einde van de handelsdag. Toch werd daar een over het algemeen betrouwbar bearish engulfing patroon gevormd. Tijdens de vorming van dit patroon testte de S&P 500 bijna mijn kortetermijnkoersdoel dat bij de bovenkant (1.690 – 1.694) lag van het sinds november stijgende trendkanaal.

Hij brak intraday al wel onder de scherp stijgende bodemlijn sinds april, maar sloot hier net boven. Deze bodemlijn is vandaag wel opgelopen naar 1.650, een neerwaartse doorbraak is dus slechts een kwestie van tijd. Ik verwacht een neerwaartse voortzetting in de komende weken, waarbij het eerste doel de onderkant van het trendkanaal is dat nu bij 1.579 ligt. Een diepere correctie zou echter ook geen probleem zijn, aangezien de vorige bodems (februari en april) hier nog een aanzienlijk stuk onder liggen.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei
De grootste beweging vond plaats in de Nikkei. Na een intraday hogere top (bijna 16.000) en de doorbraak boven de sinds 1996 dalende toppenlijn, viel hij ongeveer 1.500 punten terug. Hij testte precies de voormalige toppenzone (2008) van 14.400 – 14.600.

Een tijdelijke opleving werd vandaag intraday ingezet, maar ik houd rekening met een verdere terugval. Vanaf de novemberbodem (8.500) is een scherp stijgende bodemlijn te zien die nu bij 13.000 ligt. Een interessant richtpunt voor de vorming van een hogere bodem. Uiteindelijk verwacht ik een structurele doorbraak boven de langere dalende toppenlijn en vervolg naar 18.300.



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

212 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
212 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links