Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Aanscherping jaartoppen

In de AEX werd gisteren een tweedaagse harami afgerond en de Nikkei vormde een hanging man. Zijn dit de topsignalen die de start van een volgende correctieve beweging aangeven? Ik verwacht eigenlijk van niet. Andere indices scherpten veelal wel hun jaartop aan en vormden geen toppatronen. Ook blijft de onderliggende opwaartse kracht nog steeds groot.

Wel moeten we in de komende tijd alert blijven op duidelijke topsignalen in alle indices als startpunt van de verwachte correctie, maar eerst een verdere stijging in het kortetermijnbeeld blijft reëel. De richtpunten voor de komende tijd blijven hetzelfde voor de meeste indices.

  • Voor de DAX houd ik het Fibonacci-projectieniveau van 8.500 aan.
  • Voor de S&P 500 is een test van de bovenkant van het sinds november stijgende trendkanaal reëel, die momenteel rond de 1.682 ligt.
  • Bij de AEX is mijn kortetermijnrichtpunt de jaartop uit 2011 van 374 punten. Bij dit niveau ligt verder ook het te berekenen koersdoel vanuit de eerder afgeronde W-formatie (tussen de 356 en de 338). Dit betekent overigens dat het opwaarts potentieel veelal beperkt lijkt te zijn tot ongeveer 2% tot 3%. Door de aanwezige kracht in de aandelenindices mogen we echter een overshoot ook niet uitsluiten. Een belangrijk niveau dat net boven mijn doel ligt is te vinden bij 380. Hier ligt het 50% Fibonacci-retracementniveau van de voormalige bearmarkt tussen 2007 en 2009. Overigens ligt bij 371 nog een 161,8% Fibonacci-projectieniveau. Deze is te berekenen vanuit de forse correctie van vorig jaar tussen de 337 en 281. Het is echter niet te voorzien waar precies een top wordt gevormd als startpunt van een volgende (de derde in de AEX dit jaar) correctieve beweging. Deze verwachte correctieve beweging zou een normale beweging zijn binnen de grenzen van de stijgende middellange en langetermijntrend voor de vorming van opnieuw een hogere bodem. Pas na een dergelijke terugval verwacht ik in de tweede helft van dit jaar een structurele doorbraak boven de 374 en een vervolg naar de zone 400 - 420.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Overbought-conditie
Ik gaf gisteren al aan dat een eerder topsignaal als de negatieve divergentie in de RSI al werd opgeheven. Dit is ook een teken van kracht. Het blijft echter wel een feit dat enkele technische indicatoren ondertussen hun toppen van de afgelopen jaren testten en er sprake is van een overbought-conditie.

In de volatiliteitsindex VIX is overigens nog wel steeds sprake van divergentie. Een ander risicosignaal blijft de euforische algemene opinie onder steeds meer beleggers, analisten en de media. Dit zal niet de precieze top kunnen aangeven, maar lijkt wel een signaal dat deze dichtbij kan zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Einde bullrun?
Als we kijken naar het kortetermijnbeeld van de AEX, dan brak hij twee dagen geleden boven de stijgende zeer kortetermijntoppenlijn (sinds eind april). Dit zou het startsein kunnen zijn voor een beweging naar ongeveer 374 in de komende week. Een eerste verzwakking in dit beeld treedt op onder de stijgende bodemlijn sinds eind april van nu 363,50.

Daaronder kan de AEX in eerste instantie terug naar het recente uitbraakniveau in de zone 358,50 – 359 tot mogelijk zelfs de 356. Maar ook in dat scenario blijft de opwaartse kracht voor de komende tijd intact en een dergelijke beweging zou nog niet de start van een correctie betekenen, maar waarschijnlijk een aanloopje voor een beweging naar hogere toppen.

Pas onder de 356 (indien andere belangrijke indices ook dergelijke signalen geven) lijkt een einde te komen aan de bullrun die vorige maand werd gestart bij de zone 338 – 340. Voor de komende week lijkt de opwaartse kracht dus nog aanwezig voor eerst een verdere aanscherping van de jaartoppen richting de 374 punten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

728 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2013 09:20
    quote:

    Koos investments schreef op 17 mei 2013 09:14:

    Met dit product is voorzichtig niet van toepassing frupsel.
    succes :)
    Nja, snel reageren als t ineens flink omhoog gaat kan je nog wat verlies besparen, maar t kan inderdaad heel hard omhoog of omlaag gaan met die dingen. Mijn records zijn tot nu toe :

    5000 kopen @ 0.66, uurtje later geploft

    10000 kopen @ 0.22, 5 dagen later er uit op 2.50. De grootste klapper die ik heb gemaakt met die dingen.

  2. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 17 mei 2013 10:09
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 17 mei 2013 10:00:

    nu wat longe halen, maandag dumpen. maandag dus groen openen. als frus op 15500 staan gaan we terug zeker naar 14600
    Denk dat vanmiddag laat alles gedumpt gaat worden vanwege de speech van Ben in het weekend..

    Gr
  3. [verwijderd] 17 mei 2013 10:23
    quote:

    Sander040 schreef op 17 mei 2013 10:21:

    Zit op ETE (plus500.
    Griekse bank.
    Meer dan ver3voudigd in 4 weken tijd.
    laat eens zien die trade. maar ja met short goud had je ook veel kunnen verdienen gaat hard op bepaalde sites zoals igmarkets. 10.000 per $1 daling kan en het daalde van 1470 naar 1370. heb je toch mooi 1 miljoen.

    Zou dat echt betaald worden als het lukt?? er was amper risico had ik het maar gedaan want 1470 leek duidelijke top 3e keer dat punt gehaald en toen down.
728 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links