Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Risicosignalen

De huidige kortetermijnbullrun sinds het dieptepunt van 338 tot 340 in april zet goed en sterk door. De meeste indices maken bijna dagelijks hogere jaartoppen of hogere all time highs. Toch verwacht ik binnenkort een tijdelijk einde aan deze euforische periode en de start van een correctieve beweging.

Een interessante contra-indicator die we altijd in de gaten moeten houden zijn andere analisten, beleggers en de media. Zelfs de van origine zeer negatief ingestelde beleggers en analisten lijken de laatste dagen te draaien naar een meer positieve mening voor de aandelenmarkten.

Koppen als ‘Wall Street is back’ sieren op voorpagina’s. Ondanks dat dit niet precies een tijdelijke top kan bepalen, is het wel een teken aan de wand dat deze bullrun op zijn laatste benen kan lopen. Samen met de aanwezige divergentie in de RSI en de VIX blijven dit risicosignalen.

Doelen in zicht
De divergentie in de RSI lijkt overigens op een kantelpunt te staan. In de S&P 500 testte hij precies het 70-punten niveau maar bleef onder de vorige top. De VIX maakt overigens al wel enige tijd hogere bodems.

Een doorbraak in de RSI zou kunnen betekenen dat de huidige bullrun in het kortetermijnbeeld langer doorzet en hoger gaat dan mijn afgegeven koersdoelen voor de komende weken. Dit zou dan de welbekende overshoot kunnen zijn.

In de drie van de meest door mij besproken indices liggen deze doelen voor de komende paar weken als volgt:

  • AEX: bij de jaartop uit 2011 van 374 punten
  • DAX: bij het eerste Fibonacci-projectieniveau van 8500
  • S&P 500:  bij de toppenlijn van het sinds november stijgende trendkanaal van nu 1677

Al deze doelen komen op 2 tot 3% na in zicht.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Langetermijntrend
Ondanks mijn visie dat de indices bezig zijn met de vorming van een tijdelijke top en daarna de start van een correctieve beweging, blijven dit bewegingen en verwachtingen binnen de grenzen van een brede en sinds 2009 stijgende langetermijntrend.

Mijn verwachting voor de tweede helft van dit jaar blijft dan ook gewoon overeind waarbij wel meerdere tussentijdse correctieve bewegingen kunnen optreden. In de AEX zijn tot op heden dit jaar al twee correcties opgetreden. Voor deze index houd ik rekening met een beweging naar de zone 400 tot 420 dit jaar.

Voor de DAX blijf ik bij mijn doel van 9200 en de S&P 500 zou wel eens ruim boven de toppenlijn van het sinds 2009 stijgende trendkanaal kunnen oplopen. Deze ligt nu bij 1700 en loopt in de tweede helft van dit jaar naar 1750.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

W-formatie
Op de daggrafiek werd de eerdere dubbele (tweezers) top bij 362,30 opwaarts gebroken. Opnieuw drukte de AEX tegen de sinds eind april stijgende toppenlijn. Deze loopt dagelijks ruim een halve indexpunt op en ligt vandaag bij 364,70. Dit is de enige weerstand in de AEX tot aan de 2011-top van 374.

Rond deze top moeten we extra alert zijn op topvormingssignalen, vooral als deze samenvalt met een test van de kortetermijnkoersdoelen in andere indices. Belangrijk in het kortetermijnbeeld was dat de AEX in de afgelopen dagen ruim boven belangrijke kortetermijnsteunniveaus bleef.

Deze liggen in de zone 358,50 tot 359 en bij 356. Dit laatste niveau is tevens de bovenkant van een zogenoemde W-formatie die overigens een te berekenen koersdoel heeft van ook 374 punten.

Nikkei

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei: topvorming
Andere opvallende grafieken zijn de Nikkei en de bundfuture. De Nikkei kende een van de sterkste bullruns ooit. Vanaf een dieptepunt van ongeveer 8500 in november vorig jaar is de Japanse index zonder noemenswaardige terugvallen opgelopen naar nu ruim 14.700.

De koers brak al opwaarts door het niveau van de top sinds medio 2008 en test nu bijna de sinds 1996 dalende toppenlijn. Topvorming en een terugval voordat deze toppenlijn wordt gebroken, blijft kansrijk binnenkort.

Bund: verder omhoog
De bundfuture testte recent de all time high opnieuw, maar wist hier opnieuw niet boven te breken. Ondertussen nadert de bund de sinds september vorig jaar stijgende bodemlijn bij 143,70.

Een neerwaartse doorbraak hiervan zou een verslechtering zijn in het technische beeld en een aanwijzing dat de 10-jaars rente in Duitsland aanzienlijk verder kan oplopen.

Bundfuture

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 mei 2013 09:39
    DIe werkloosheidscijfers zijn niet te vertrouwen daar zit het probleem maar ja laat ze maar lekker.

    Op vrijwel alle vlakken moest het statistiekbureau negatieve cijfers bekendmaken. Zo consumeren huishoudens 2,1% minder dan een jaar eerder, is er 11,6% minder geïnvesteerd en zijn er bijna 100.000 banen minder dan in het eerste kwartaal van 2012. Het enige lichtpuntje is de export: die groeide met 2,3%.

    Door de strenge winter nam de gasproductie met maar liefst 16% toe, maar compenseerde daarmee niet voor andere factoren, zoals consumenten die massaal de hand op de knip houden en achterblijvende export.
  2. [verwijderd] 15 mei 2013 09:44
    Nederlandse economie blijft in recessie

    De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

    Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend. Het is het derde opeenvolgende kwartaal van krimp, daarmee blijft de Nederlandse economie in een recessie. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedraagt de krimp 1,7 procent.

    Nederland kwam in het laatste kwartaal van 2012 met een krimp van 0,2 procent voor de derde maal sinds 2009 in een recessie terecht. Het derde kwartaal liet een krimp zien van 1 procent ten opzichte van het tweede.
  3. retsok 15 mei 2013 09:46
    The retail sales numbers were manipulated with a huge seasonal adjustment and credit is still contracting except for student loans and subprime auto loans. .....subprime zijn de minder goede leningen

    maar ik zou zeggen lees marketwatch waarom dit soort kennis je niet zal helpen, juist het omgekeerde...
  4. retsok 15 mei 2013 09:53
    So I guess we know the days the FED hands money over to the investment banks (POMO today at $2.75 to $3.23 billion) to throw at the stock indexes. So the manipulation has become blatant. It’s the same as giving the banks a pass on all criminal behaviour, they just don’t care what citizens or anyone believes. I don’t understand the reason for the “news they might reduce the QE-eternity” as that is very unlikely
213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links